M-a impresionat scrisoarea dvs. disperata adresata revistei "Formula AS". Este regretabil faptul ca dupa mai multe internari in spital nu ati reusit pana in prezent sa vi se recomande un medicament eficient, care sa reuseasca fluidificarea secretiei bronsice. La varsta de 88 de ani, dificultatile respiratorii generate de aceasta va pun in pericol viata, datorita complicatiilor cardiace. Va marturisesc ca si eu am constatat totala ineficienta a medicamentului Bromhexin, care vi s-a recomandat si dvs. ca expectorant si fluidificant al secretiei bronsice.
Este regretabil faptul ca nu se mai gaseste in farmacii medicamentul romanesc Trecid - care probabil nu se mai fabrica - si care se folosea frecvent in clinici de specialitate, pentru tratarea bronsitelor si a supuratiilor bronsice, avand marcante proprietati expectorante.
Raspunzand solicitarii dvs. de a vi se indica unele produse naturiste, va recomand cu multa caldura ceaiul antibronsitic Plafar, pe care il puteti gasi cu usurinta in magazinele Plafar si la farmacii. Asupra eficientei deosebite a acestui ceai m-am convins personal, pentru tratarea unei bronsite cronice difuze supurate, rezultatele obtinute depasind orice asteptari. Acest ceai cu proprietati expectorante, antispastice si usor antiseptice are in compozitia sa 7 plante medicinale, printre care: muguri de pin, radacina de ciubotica-cucului, frunze de patlagina, frunze de urzica, radacina de omag. Veti consuma zilnic cate un ceai dimineata, la pranz si seara, iar rezultatele nu vor intarzia sa se manifeste. Sper ca suferintele dvs. de natura pulmonara sa ia astfel sfarsit, bineinteles daca nu sunt asociate si cu un factor infectios pulmonar, care ar impune asocierea ceaiului si cu un antibiotic cu spectru larg. Va doresc multa sanatate!
"Cum ma pot vindeca de cistalgie?"
(Raspuns pentru RODICA - Cluj, F. AS nr. 835)
Parafrazand cunoscutul proverb romanesc "De unde nu e foc nu iese fum", as aprecia ca cistalgia de care suferiti si care se manifesta pregnant mai ales in perioadele reci ale anului, ar putea avea drept cauza o cistita cronica. Agentul patogen microbian aflat in stare latenta profita de slabirea rezistentei organismului in timpul iernii, dezvoltandu-se in consecinta si acutizand cistita si manifestarile ei dureroase provocate de inflamarea mucoasei vezicii urinare, care se acopera cu false membrane, se descuameaza si chiar se ulcereaza partial.
V-as recomanda ca in perioadele in care durerile se acutizeaza sa solicitati o trimitere catre un laborator de analize medicale pentru efectuarea unei uroculturi cu antibiograma, care va pune in evidenta agentul patogen si antibioticele sau chimioterapicele cele mai eficiente pentru tratarea bolii. Tratamentul ca doza si durata se va aplica la recomandarea si sub controlul unui medic specialist urolog, pana la obtinerea unei uroculturi sterile, echivalenta cu vindecarea. Durerile ar mai putea persista catva timp, atenuandu-se lent pana la refacerea mucoasei vezicale lezate. Ca tratamente naturiste ajutatoare solicitate de dvs. v-as recomanda ceaiul din cozi de cirese, ceaiul de merisor, cu proprietati antiinflamatoare, ceaiul de pin si ceaiul din matase de porumb. Ca tratament apiterapic va poate fi util propolisul, care are proprietati dezinfectante si cicatrizante. Gasiti in farmacii preparatul romanesc Proposept tablete si cel polonez Propolki, bomboane care se vor administra conform indicatiilor din prospecte. Frigul fiind un factor favorizant, asa cum bine ati constatat si dvs., nu este deloc de neglijat sa va imbracati corespunzator anotimpului friguros, preferand pantaloni si o lenjerie intima mai groasa si calduroasa, unei imbracaminti mai lejere si, probabil, mai elegante. Vindecarea depinde numai de dvs. si in acest sens va doresc sa obtineti cat mai repede rezultatul dorit.
Dr. LUMINITA DOROBANTU, Bucuresti, clinica "FITO SAN MED", tel. 0723/66.91.31
"Nu dorm mai mult de 2-3 ore pe noapte"
(Raspuns pentru IOANA - Craiova, F. AS nr. 853)
Dezechilibrul endocrin cauzat de intrarea in menopauza determina dereglari metabolice si hormonale cu repercusiuni asupra starii psihice. Va recomand: * Menopausal Formula - complex cu vitamine si minerale, ginseng, lemn-dulce, cimicifuga racemosa, angelica sinensis, vitex, coada-calului. Acest produs natural inlatura starea depresiva, bufeurile, transpiratia, schimbarile bruste de dispozitie, creste rezistenta fizica, are rol antispasmodic al musculaturii netede, cu rol mucolitic si remineralizant (1 capsula de trei ori pe zi). * Evening Prime Rose Oil (1 capsula de trei ori pe zi) - ce poate bloca aparitia simptomelor ce insotesc tulburarile de ciclu menstrual, ajuta la functionarea normala a inimii si a vaselor cerebrale, fiind un excelent antioxidant si protector al articulatiilor. * Protect 4 Life cu rol in furnizarea de oxigen si nutrienti in celule, ajutand astfel functionarea optima a sistemului cardiovascular si cerebral, si pentru eliminarea migrenelor (1 tableta dimineata si 1 tableta la pranz). * Melatonina - pentru insomnii. Va recomand 1 sau 2 tablete pe seara. E util sa consumati seara o cana cu lapte caldut. Exista pernute cu plante uscate care se aseaza langa perna pentru a adormi mai usor.
Va doresc sa traversati aceasta perioada cat mai usor. Pentru relatii, ma puteti contacta telefonic.
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Am chisturi parapielice renale"
(Raspuns pentru PAULINA IVANOV, F. AS nr. 857)
Informatiile pe care le solicitati despre acest gen de afectiune sunt urmatoarele: chisturile renale sunt leziuni benigne (necanceroase) ale rinichilor, de obicei de forma rotunda si continut lichid, apos. Spre deosebire de tumorile renale maligne, chisturile se maresc lent si se opresc din crestere cand ating o anumita dimensiune. Doar atunci cand un chist este foarte mare, acesta poate afecta functia renala. In interiorul chistului poate aparea sangerare, sau se poate dezvolta o infectie, rareori un cancer. Ruptura acestor formatiuni chistice este foarte rara. De obicei, nu este necesar un tratament, arareori se impune indepartarea lichidului din chist prin operatie sau aspiratie, pentru a elimina presiunea sau durerea si a preveni leziunile renale.
In cazul in care este vorba de boala chistica renala, lucrurile stau putin mai complicat. Aceasta afectiune concretizata de dureri de spate, hematurie (sange in urina), urinare excesiva noaptea, litiaza renala si hipertensiune arteriala presupune un rinichi care contine ciorchini de pungi rotunde, scobite, pline cu lichid, care interfera cu functia renala si maresc in dimensiuni rinichiul. Exista 2 tipuri de boala polichistica renala, determinate de factori genetici diferiti:
* autozomal dominanta, cand o singura gena defecta dominanta mostenita de la un singur parinte poate cauza boala.
* autozomal recesiva, unde gena recesiva anormala trebuie mostenita de la ambii parinti, pentru a produce boala.
In forma de boala a adultului, apar, de obicei, pe parcurs, hipertensiunea arteriala si pierderea progresiva a functiei renale. In formele severe, se poate ajunge in stadii finale de boala, care necesita dializarea sau transplantul renal, pentru a sustine pacientul in viata. Totodata, multi dintre pacientii care dezvolta boala polichistica renala au si probleme hepatice, incluzand chisturi care se pot infecta producand febra si alte simptome. Nu exista metode terapeutice pentru a preveni formarea si cresterea chisturilor, dar exista masuri care pot ameliora simptomatologia si complicatiile bolii polichistice renale. Se poate practica punctionarea si drenarea chisturilor, pentru eliminarea durerii, sangerarii, infectiei, obstructiei sau cresterea excesiva a rinichiului, care afecteaza alte organe abdominale. In functie de genul de afectare chistica renala pe care il acuzati, va pot prescrie un tratament naturist, care urmareste in primul rand resorbtia chisturilor si, in acelasi timp, ameliorarea simptomatologiei caracteristice. Contactati-ma telefonic! Sa auzim numai de bine!
Dr. ION NICA
"Cum pot impaca sarcina cu tratamentul pentru schizofrenie?"
(Raspuns pentru MARIA - Sibiu, F. AS nr. 856
Scrisoarea dvs. coerenta, directa, arata ca inteligenta dvs. functioneaza normal, iar asocierea celor doua medicamente, Zyprexa si Levomepromazin, a stabilit un echilibru (fragil totusi) intre boala si sanatate mentala. Acum, intelept ar fi sa va convingeti ca nimeni nu va doreste ceva rau, deci este necesar sa adaugati la inteligenta si intelepciune. Pentru o durata de inca cativa ani, daca intrerupeti medicatia, nu va fi in folosul sanatatii dvs. Continuarea terapiei consolideaza starea psihica optimista prezenta, dar, totusi, cu riscuri mari, in situatia unei sarcini, care produce schimbari hormonal-endocrine ce au impact asupra creierului. Specialistii considera foarte importanta continuarea medicatiei cu Zyprexa la cei la care s-a reusit stabilizarea psihica, doza zilnica de intretinere fiind de 10 mg, cu recomandarea efectuarii periodice si a unor analize de sange, ce pot evidentia scaderea globulelor albe (probleme de imunitate), cresterea enzimelor ficatului s.a. Aceste modificari destul de frecvente sunt un motiv pentru ca Zyprexa sa nu se administreze persoanelor sub 18 ani, cand organismul este in dezvoltare. Celalalt medicament, Levomepromazin, penetreaza foarte usor bariera dintre circulatia generala a sangelui si cea a creierului, motiv de a va simti bine, dar excluzand o posibila sarcina. Dovada pericolului: nici acest medicament nu se administreaza bolnavilor sub 14 ani. Un plus de risc este ca ambele produse, avand si efecte nedorite, se pot cumula, de unde si interzicerea unei eventuale alaptari la san.
Sa mai retineti ca respectarea si a altor masuri potenteaza bunele rezultate ale medicatiei, de exemplu: sa adoptati un regim alimentar cat mai sanatos, fara tutun, cafea, alcool; in schimb, bogat in enzime si vitamine, sa evitati produsele cu gluten si chiar painea dospita, sa evitati vaccinurile ori sa apelati la anticonceptionale. Actul sexual trebuie practicat numai protejat cu prezervativ, caci o sarcina si chiar un avort va pot redestepta "boala adormita".
De cateva decenii, doua infectii sunt cercetate intens, in relatia cu schizofrenia: toxoplasmoza si candidozele. Privarea de somn deterioreaza si ea fiziologia creierului, chiar si la cei mai sanatosi oameni, motiv pentru care este necesar ca seara sa luati cina pana la ora 18, sa opriti televizorul, calculatorul si discutiile neplacute (un copil mic ar insemna si foarte multa privare de somn). Aveti nevoie de o medicatie continuu adaptata la evolutia dvs. comportamentala. Oprirea terapiei pe care o urmati ar fi un mare risc si o eroare grava, nici un obstetrician, neurolog, psihiatru nu va poate garanta in mod ferm cum vor evolua lucrurile, in situatia unei sarcini, in urmatorii 4-5 ani. Sunt asteptate tratamente care sa asigure o compatibilitate intre aceasta suferinta si sarcina ori, in mod si mai fericit, vindecarea completa a schizofreniei. Concret, pentru dvs., la cei 30 de ani, mai puteti amana "sosirea berzei". Veti dovedi multa intelepciune daca discutati deschis cu cei care va indragesc si veti avea in vedere si sfaturile lor.