Ingrediente: 200 g miez de nuca, 4 catei de usturoi, 4 chifle sau 2 franzelute albe, 100 g untdelemn, 1/2 lamaie, sare.
Mod de preparare: Se piseaza (nu se macina) nucile bine intr-un mojar, apoi se pun pe o farfurie. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea cea mica sau se piseaza si el tot in mojar. Miezul chiflelor se inmoaie in apa, se stoarce in mana, se sfarama si se freaca intr-un castron, impreuna cu usturoiul si untdelemnul, turnat ca la maioneza, putin cate putin. Dupa ce s-a terminat tot untdelemnul, se subtiaza compozitia cu zeama de lamaie, se adauga nucile pisate, se amesteca totul, se freaca din nou cu lingura de lemn pana se obtine o pasta, asemenea unei alifii. Se gusta de sare si de lamaie, apoi se aseaza pe o farfurie. Se serveste pe paine (prajita e si mai buna) sau alaturi de cartofi fierti in coaja si apoi curatati.
Salata de cartofi calugareasca
Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.
Salata de arpacas cu patrunjel
Ingrediente (4 portii): 1/8 l supa de zarzavat (instant), 50 g arpacas, 250 g rosii (sau gogosari murati), 1/2 legatura ceapa verde, 5 legaturi patrunjel, 4 linguri zeama de lamaie, sare, piper, 6 linguri untdelemn, coaja rasa de la o lamaie.
Mod de preparare: Se da in clocot supa de zarzavat (apa fiarta cu Vegeta sau Knorr) si se toarna arpacasul care se lasa sa se umfle la foc mic, circa 20 de minute. Se strecoara, se lasa sa se raceasca. Rosiile (gogosarii) spalate se taie felii subtiri, ceapa verde, curatata si spalata, se taie rondele. Se alege patrunjelul, se spala, se toaca, dupa care se amesteca toate ingredientele. Se bat bine cu o furculita (sau in mixer) uleiul, zeama de lamaie, sarea si piperul, se adauga coaja rasa de lamaie si se varsa totul peste salata.
Chiftele de cartofi cu ketchup si patrunjel
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi rezistenti la foc, fierti cu o zi inainte, sare, piper, 4 linguri margarina (poate fi si ulei), 1 legatura de patrunjel sau de rosii (ketchup).
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se dau pe razatoarea cea mare. Se condimenteaza cu sare si piper. Se topeste si se incinge margarina intr-o tigaie, apoi se ia din masa de cartofi cu o lingura, se pune in unsoarea incinsa si se preseaza ca sa se aplatizeze. Se rumenesc chiftelutele pe ambele parti, 7 minute. * Se spala patrunjelul, se toaca marunt, jumatate din el se amesteca cu sare si piper. * Chiftelutele de cartofi se pun pe farfurie. Peste fiecare se aseaza cu lingura sos de rosii si se presara patrunjelul ramas.
DULCIURI
Strudel cu dovleac
Ingrediente: 65 g margarina, 2 linguri de untdelemn, 100 ml apa rece, 200 g faina, un praf de sare. Pentru umplutura: 1-1,5 kg dovleac, 150 g zahar, scortisoara pisata, zahar vanilat.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu apa, uleiul, margarina si sarea. Coca trebuie sa fie potrivit de tare. Daca este prea moale, se mai adauga putina faina. Se lasa la rece, in frigider, circa o ora. * Prepararea umpluturii: dovleacul bine curatat se da pe razatoarea cea mare si se pune la calit cu o lingura de margarina. Cand se inmoaie, se adauga zaharul. Se amesteca bine, pana se incorporeaza tot zaharul. La sfarsit, cand se ia de pe foc, se adauga scortisoara si zaharul vanilat. Se lasa sa se raceasca. * Se scoate coca din frigider si se imparte in 3 bucati. Pe planseta presarata cu faina se intinde cate o foaie cat se poate de subtire. Se intinde deasupra umplutura de dovleac, repartizata cat mai uniform pe intreaga suprafata. Se ruleaza fiecare in parte si se pune in tava unsa cu ulei. Se dau la foc potrivit, circa 30-35 de minute. Se serveste presarat cu zahar pudra. Umplutura poate fi si din mere, gem, nuci etc.