"Taramul cu ochi albastri", spun ghizii turistici, cand vorbesc despre Parcul National Retezat. Taramul cu 50 de lacuri in care se oglindeste cerul senin - poate singurul loc de acest fel din Europa. Sus, in luminisuri, smirdarul, gentiana, argintica si orhideele, papucul doamnei, sangele voinicului, crinul si vulturica, dorm inca sub nametii care depasesc trei metri. Apropierea primaverii este simtita doar de firul inghetat al ierbii acoperite de nameti, pe sub care mustul zapezii se prelinge, din ce in ce mai viguros, catre vaile unde soarele a topit deja mantaua iernii. Dar la poalele Parcului National, chiar si printre fulgii lenesi ai Babelor, primavara e mai aproape. Nesfarsitele cleanturi (stanci ascutite) de piatra sura, incalzite de razele soarelui care turmenteaza de iubire tot pasaretul padurii, suna desteptarea pentru toti adormitii iernii: gaze, furnici, larve si licheni. Fara prezenta acestor cleanturi, primavara ar veni in Retezat mult mai tarziu. Ele sunt in acelasi timp brazda copacilor tineri, verticali ca lumanarile ce se vor aprinde de Pasti; artari, scorusi, mesteceni, iar mai sus fagi si molizi, cresc direct din piatra seaca, isi infig radacinile in steiul napadit pe alocuri de colonii nesfarsite de muschi. Dar ce este, stiintific vorbind, Parcul National Retezat? De ce a fost el inclus pe lista destul de scurta a celor Sapte Minuni Naturale ale Lumii? Ce crede despre acest templu montan directorul actual, inginerul silvic Zoran Acimov?
Lacuri glaciare, mii de flori si de fluturi
- Ce este si cand a fost infiintat Parcul National Retezat?
- Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv montan din Carpatii romanesti. Originalitatea sa consta in existenta unor spectaculoase creste alpine, in numar de 20, care depasesc 2000 de metri inaltime, si un relief sculptural, in trepte. Infiintat in anul 1935, in prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979, cu o suprafata de 38.138 de hectare. In interiorul lui exista peste 50 de lacuri glaciare permanente (intre care Lacul Bucura, cel mai mare din tara). Parcul este renumit si pentru diversitatea sa floristica si faunistica, adapostind aproape 1190 specii de plante superioare (33% dintre plantele din Romania), 90 de plante endemice, adica specii care nu se gasesc decat aici, precum si 130 de plante rare sau vulnerabile. Parcul Retezat are, de asemenea, 55 de specii de mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii de amfibieni. In fine, lunca Berhina, de pe valea Lapusnicului Mare, a fost declarata Arie lepideptorologica de importanta europeana, adica zona de interes european pentru fluturi.
- De cand este administrat de Regia "Romsilva" si cat de cunoscut este peste hotare acest parc?
- Incepand din anul 1999, Parcul National Retezat are administratie proprie, subordonata Regiei Padurilor "Romsilva". Din luna septembrie 2004, Parcul a devenit membru al Fundatiei internationale PAN PARKS, iar din anul 2007, este protejat ca sit al retelei ecologice europene NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar.
- Toata lumea a aflat ca PNR a fost inscris pe o lista a Fundatiei elvetiene "7Wonder", in vederea posibilei sale desemnari ca una dintre "Cele Sapte Minuni Naturale ale Lumii". De ce merita sa fie protejat Parcul National Retezat, domnule director?
- Pentru ca este un colt de rai, cu adevarat una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii, un loc unde natura a avut mai putin de suferit din cauza interventiei oamenilor. Aici, pe langa mii de specii de plante, animalele isi gasesc casa buna in padurile si jnepenisurile muntelui, existand un echilibru intre carnivore si ierbivore, astfel incat pot fi vazuti ursi, lupi si rasi, dar si capre negre, cerbi, caprioare, mistreti, iepuri, marmote si altele. Listarea noastra pe site-ul "7Wonder" a fost o surpriza, propunerea a venit probabil de la un strain necunoscut, indragostit de frumusetile de aici. Am fost introdusi practic in vazul lumii, iar dupa prima etapa, in care a avut loc selectia grosiera, Parcul Retezat a ramas mai departe pe lista ce cuprinde 261 de valori naturale din intreaga lume. Urmeaza etapa a doua, ce se va incheia la 7 iulie, dupa care alte doua etape vor filtra in cele din urma castigatorii (din 261 de obiective vor ramane 77, iar din acestea, 7). Fostul presedinte UNESCO, Federico Mayor, va fi seful Juriului care ii va desemna pe invingatori, pe baza voturilor obtinute prin internet. Atentie: fiecare adresa de e-mail are dreptul la un singur vot, iar fiecare votant al Parcului Retezat este obligat sa voteze alte sase obiective din cele 261. Potrivit regulamentului, Parcul ar trebui, pe langa voturi, sa beneficieze de sustinerea unei autoritati a statului roman, ceea ce s-a si intamplat: Regia "Romsilva" a inaintat deja documentele de sustinere, asa cum era normal.
Cea mai frumoasa padure virgina din Europa
- Ce consecinte va avea eventuala includere a Parcului in randul celor Sapte Minuni ale Lumii?
- Este lesne de banuit ca celebritatea Parcului va creste, iar aceasta va atrage avantaje economice in zona. Ne temem insa si de efecte nedorite: ne temem de supraturism. Oricat de bine intentionati ar fi vizitatorii, cand sunt foarte multi, tot strica echilibrul zonei. De aceea, deviza noastra ramane: "Sa nu lasam urme ale trecerii noastre prin parc".
- Ecosistemul cel mai solid din Retezat ramane, totusi, padurea. Ce ne puteti spune despre padure, domnule inginer silvic?
- In Retezat, padurea ocupa 49% din suprafata Parcului, iar din aceasta suprafata, o mare parte este ocupata de padurea virgina, poate cea mai frumoasa din Europa. Vin forestieri europeni si ingenuncheaza in mijlocul ei, plini de emotie, ca intr-un templu de rugaciune. Arborii, mai ales zambrii, sunt cei mai frumosi din tara. Aici admiri fagetele cu cei mai drepti si eleganti fagi din Carpati si bradetele cu brazi argintii ca niste regi incoronati. De la ei in sus, in golul alpin, te intampina jnepenisurile - centura de siguranta de sute de hectare, care calmeaza fenomenele explozive ale muntelui, cum sunt furtunile, ploile torentiale, siroaiele de ape. Fara jnepenisuri, din cauza eroziunii, am avea un haos, un iad pe pamant.
- Cati angajati are Administratia Parcului?
- Nu mai multi de 17, cu rangeri (agenti de teren) si oameni de birou cu tot! Toti prost platiti, dar insufletiti de dragostea de munte si de natura. Prin comparatie, in Polonia, Ungaria, Slovacia sau Serbia, la o suprafata identica, exista minimum 100 de angajati.
- Cam pe unde se situeaza, in templul naturii europene, Parcul National Retezat?
- La mare inaltime. Parcul nostru are valori pe care oamenii care traiesc astazi in Europa nu le-au mai vazut. Si nici cei mai multi dintre romani nu le-au vazut, desi le au la dispozitie in mod gratuit si li se cere doar atat: sa fie civilizati.
D-lui ZORAN ACIMOV ii puteti scrie la e-mail: zoran@retezat.ro
Votati Retezatul intre cele Sapte Minuni Naturale ale Lumii pe site-ul: www.new7wonders.com sau pe site-ul PNR: www.retezat.ro
Artur Hebel
Fost ranger-sef al Parcului National Retezat
"Sunt un om de plai, un om bolnav de munte"
Silvicultor de patru generatii, de origine austro-italiana, inginerul silvic Artur Hebel a condus multi ani echipa de rangeri din Parcul National Retezat. Intrebat ce-l leaga de muntele cel mai frumos al Romaniei, d-l Hebel a spus:
"Am crescut in inima Retezatului, am dormit mai mult prin cabanele silvice, mi-am petrecut copilaria printre florile si fanetele mirositoare, sunt un om de plai, un om bolnav de munte. Toate neamurile mele au trait pe inaltimi, parintii, bunicii, strabunicii, unchii si matusile mele n-au cunoscut altceva decat viata la munte. N-am un anotimp preferat, dar parca primavara din Retezat este cea mai ametitoare, cea mai fierbinte, cea mai plina de mistere. Florile si mugurii intra in rezonanta, se iau la intrecere, explodeaza in cele mai crude culori. Pasarile mici, retrase peste iarna pe langa casele taranilor din vale, se reintorc in paduri, la cuiburile lor destramate, le repara si dau viata celui mai spectaculos concert de iubire. Cate glasuri auzi primavara in Retezat cred ca nu auzi nicaieri pe pamant, pe o suprafata totusi atat de mica..."