Remedii cu cenusa

Elena Josan
Din timpuri stravechi, oamenii au observat ca cenusa poate fi folosita pentru vindecarea diferitelor boli. Leacul se gasea la indemana, in toate casele, mai ales pe timp de iarna.

In cartile de medicina populara foarte vechi gasim multe recomandari si retete cu cenusa. Ele au si o tenta magica. Astfel, se recomanda folosirea cenusii din 3 sobe, iar in cazurile de boli complicate - din 7. Leacul ideal trebuie sa fie un amestec din mai multe feluri de cenusa, provenita din diferite specii de plante, care aveau astfel un efect terapeutic marit. Cenusa se folosea uscata sau amestecata cu apa si ulei. Oamenii o luau din soba dupa arderea lemnelor si o pastrau in vase inchise, ca s-o aiba la indemana la necaz. Cel mai des era folosita in caz de arsuri, cand presarata pe rana diminua durerea si vindeca arsura.
Daca in soba ardeau lemne de tei sau mesteacan, femeile scoteau frecvent bucati de carbune, le raceau si apoi le mancau. Procedeul ajuta la imbunatatirea digestiei, a activitatii cerebrale, prevenea insolatia sau infarctul pe timp de arsita.

APLICATII EXTERNE

* Persoanele cu afectiuni ale cavitatii bucale foloseau cenusa bine cernuta amestecata in parti egale cu apa in loc de pasta de dinti. Este un remediu care ne ajuta sa ne pastram dintii si gingiile in stare sanatoasa, pana la batranete.
* Intepaturile de insecte, muscatura de sarpe. Cenusa de vita-de-vie inmuiata in otet, in comprese, se aplica pe locurile vatamate.
* Amigdalita. Din soba se lua cenusa calda, se invelea in batic de bumbac si se lega la gat. Deasupra se leaga un fular de lana. Se tine mult timp, cel mai bine toata noaptea.
* Hemoroizi. Suferinzilor li se recomanda o compresa cu cenusa de vita-de-vie, incalzita pe tigaie uscata si pusa intr-un saculet de bumbac sau invelita intr-o batista.
* Arsuri. Pe locul vatamat se presara cenusa de salcie sau mesteacan si se panseaza. Trebuie sa ramana pe arsura 2 ore. Procedeul micsoreaza durerea si previne aparitia veziculelor.
* Guta cu dureri. Se amesteca 2 linguri de pulbere de carbune cu o lingura de seminte de in pisate, se adauga putina apa calda. Inainte de culcare, pasta obtinuta se aplica pe locul bolnav, se acopera cu celofan si se panseaza.

INFUZII

* Hipertensiune. Medicina populara foloseste cenusa de stejar. Intr-un litru de apa clocotita se infuzeaza 24 de ore 4 linguri de cenusa de stejar. Se strecoara prin tifon sau un filtru de cafea si se bea timp de 2 saptamani, cate 3 linguri, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Dupa o pauza de 5 zile, cura se repeta.
* Prostatita. O lingurita de pulbere fina, obtinuta din cenusa de tei, se infuzeaza in 200 ml apa clocotita 5-7 minute sub capac. Se bea o data pe zi, timp de 7 zile.
* Hernie ombilicala. Crengute de visin de un an, cu muguri, dar fara frunze, se usuca si se ard pe o tava de metal. Se pastreaza intr-un borcan. O lingura de cenusa se amesteca bine cu un pahar de apa clocotita, se raceste si se bea lichidul caldut de 3 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de masa. Se bea o luna sau mai mult, in functie de vechimea problemei.

BAI

* Ca sa-si protejeze copiii mici de diferite boli, parintii ii spalau in decoct obtinut din crengi de stejar in care se punea si cenusa din soba. Cu aceeasi solutie erau tratati oamenii slabiti de o boala grea sau dupa epidemii.
* Pentru ulcer varicos, se cern 500 g de cenusa de tei sau mesteacan si se toarna peste ea 5 litri de apa clocotita. Cand amestecul se raceste pana la 35-37 de grade, se strecoara prin 3 straturi de tifon. Piciorul cu ulceratie se tine in lesia obtinuta 20-30 minute, apoi se usuca fara sa fie sters cu prosopul.
* Daca rana este amplasata pe corp, se pun de doua ori pe zi comprese cu tifon impaturit si imbibat cu apa de cenusa. Compresa se tine 2 ore, apoi rana se spala cu tinctura de galbenele (o lingura de tinctura la 150 ml de apa distilata).
* Pentru urticarie - de 2-3 ori pe saptamana, corpul se spala cu decoct de cenusa obtinuta din copaci de foioase, de preferat din mesteacan. Un pahar de cenusa se toarna in 4 litri de apa rece, se aduce pana la punctul de fierbere si se ia apa de pe foc. Lichidul se lasa pentru limpezire timp de 24 de ore, apoi se strecoara prin vata sau prin filtrul de cafea si se pastreaza la rece. Inainte de folosire, cantitatea necesara de decoct se dilueaza cu apa calduta, in proportie 1:1.
* Pentru dureri reumatice - intr-un vas emailat se amesteca parti egale de apa si cenusa de mesteacan. Amestecul se pune pe foc, se aduce pana la fierbere si se lasa pe foc mic, 10-15 minute, apoi se infuzeaza 24 de ore. Un litru de infuzie limpezita se toarna in cada cu apa la temperatura de 32 grade, in care bolnavul sta 10-15 minute. Dupa procedura, tot corpul trebuie frecat bine cu un prosop flausat.
* Pentru crampe, dureri de picioare, transpiratie excesiva, sindrom climacteric, dereglari de circulatie sanguina, distonie vegetativ-vasculara - intr-o galeata cu 6-7 l de apa calda se adauga un amestec din 1/3 pahar de sare si 2/3 pahar de cenusa de stejar sau mesteacan. Se incalzeste pana la 38-40 de grade. Picioarele se introduc in galeata si se tin 15-20 de minute, deasupra se acopera cu un prosop flausat sau cu o patura.

Cenusa in gospodarie

* Apa curata. Cenusa este un mijloc ideal de purificare a apei. Intrucat "apa cristalina" este de domeniul trecutului, atat la tara, cat si la oras, un filtru bun pentru apa devine o necesitate vitala. Iata o metoda de fabricare la domiciliu a unui "filtru artizanal". La o sticla de plastic de 3-5 litri, se taie fundul, iar in capac se face un orificiu mic, cu ajutorul unui cui fierbinte (inrosit). Se rastoarna sticla cu dopul in jos, carbunele de lemn faramitat se spala sub un jet de apa rece si se umple in sticla pana la 4/5. Se pune sticla deasupra unui vas in care se va aduna apa curata.
* Purificarea tuicii. Pentru gospodarii care au obtinut cu greu permisiunea europeana de a produce cateva sticle de tuica in gospodarie, carbunele este de mare folos. La fiecare litru de tuica se adauga 50 g carbune de lemn. In timpul zilei tuica se agita puternic de 4-5 ori, apoi se lasa sa se limpezeasca 7 zile. Se varsa tuica cu grija ca sa nu se amestece cu sedimentul si se filtreaza printr-un strat de vata invelita in tifon.
* Dezodorizant natural. Putem sa inlocuim un dezodorizant industrial cu bucatele de carbune din lemn, care absorb mirosurile neplacute daca le punem intr-o cutie perforata sau intr-un saculet din tifon si le asezam in dulap, in frigider, la WC sau in debara. Peste 2-3 saptamani, carbunele se inlocuieste cu o portie noua. Puteti sa restabiliti calitatile carbunilor daca ii tineti in cuptor timp de 3-4 ore, la temperatura de 250-300 de grade.
* Scopuri igienice - persoanele predispuse la transpiratie excesiva sunt sfatuite sa apeleze cu incredere la cenusa. Se pun in incaltari branturi cu carbune, care absorb umezeala si mirosul neplacut, protejeza picioarele de bacteriile nocive. Daca nu le gasiti in comert, presarati branturile obisnuite cu pulbere fina de carbune si acoperiti deasupra cu 2 straturi de tifon.