Bucatarie cu verdeturi

Redactia
Gulii in "halat"

Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g faina, sare, 130 g branza de vaci, 40 g unt, 4 gulii mai mici (a circa 200 g), 1 legatura marar, 50 g peste afumat, piper proaspat macinat, 1 ou.
Mod de preparare: * Se amesteca - intr-un castron - faina cu o lingurita de sare, se adauga branza de vaci si untul si se framanta mai intai cu mixerul si apoi cu mana un aluat neted, care se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 10 minute. * Intre timp, se curata guliile de coaja si se fierb - cu capac- circa 15 minute in apa cu sare. Se tin apoi putin in apa rece si se lasa sa se raceasca. * Se spala mararul, se zvanta si se rup frunzulitele. Pestele afumat se taie fasii. * Se-ntinde aluatul in forma de patrat (35 cm x 35 cm) pe planseta usor infainata si se taie in patru. * Se pune cate-o gulie pe fiecare bucata de aluat, peste gulii se pun fasiile de peste si mararul, se sareaza si se pipereaza. * Se separa albusul de galbenus, se ung marginile aluatului cu albus, se pliaza aluatul peste gulii si se apasa marginile cu mana (surplusul de aluat se taie). * Se intinde aluatul ramas, se taie fasii si se orneaza cu ele guliile. Se amesteca galbenusul cu o lingura de apa si se unge cu el aluatul pe toate partile. * Se aseaza guliile "in halat" pe o tava si se coc 20-25 de minute in cuptorul incins la 200gr.. Se servesc - eventual - cu sos olandez.

Salata de castraveti cu clatite umplute

Ingrediente (pentru 4 portii): 25 g unt, 3 oua, 2 linguri frisca nebatuta, 2 linguri faina, sare, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, cate 4 fire de: patrunjel, coriandru si marar, 1 legatura codite de ceapa verde, 150 g branza de vaci, 2 linguri smantana, 2-3 picaturi sos Worcester, 1 castravete, 4 linguri zeama de lamaie, 2 linguri ulei presat la rece.
Mod de preparare
: * Se topeste untul intr-o craticioara, fara a-l lasa sa se inchida la culoare, se bat - cu mixerul - ouale, frisca, faina si untul si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. * Se fac consecutiv doua clatite subtiri si se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte, intr-o tigaie de teflon, fara grasime, dupa care se lasa sa se raceasca. * Se spala verdeata, se zvanta si se taie marunt, lasand cateva frunzulite intregi pentru garnisit. Coditele de ceapa verde se taie rondele. * Se scurge branza de vaci printr-o sita si se amesteca cu smantana, sosul Worcester si jumatate din verdeata tocata. Se intinde un strat de umplutura pe fiecare clatita, se ruleaza clatitele si se tin la rece. * Se curata castravetele de coaja, se taie felii foarte subtiri, se presara cu sare si se lasa sa zemuiasca 10 minute. * Se amesteca zeama de lamaie, uleiul si sarea si se incorporeaza in sos verdeata tocata ramasa. * Se taie clatitele umplute felii - cu un cutit bine ascutit. * Se pun feliile de castravete intr-o strecuratoare, se lasa sa se scurga, se storc - eventual - usor si se amesteca cu sosul de lamaie si ulei. * Se pun pe un platou salata de castraveti si feliile de clatite umplute si se garnisesc cu frunzulitele de patrunjel, coriandru si marar, puse deoparte.

Mamaliga cu patrunjel

Ingrediente (pentru 4 portii): Pesto: 1 legatura busuioc, 1 catel de usturoi, 30 g cascaval, 60 ml ulei de masline, sare, piper proaspat macinat. Mamaliga: 3 fire de patrunjel verde, 200 g faina de malai (grisata), 800 ml zeama de legume (Knorr + apa), sare, 50 g unt, 50 g cascaval, 1 capatana salata verde.
Mod de preparare
: Pentru Pesto - * Se spala busuiocul si se zvanta, se curata usturoiul si se mixeaza - nu prea fin - impreuna cu cascavalul si uleiul. Se gusta de sare si piper. Pentru mamaliga: * Se spala patrunjelul, se zvanta si se toaca marunt. Se pune apa sa fiarba, se toarna malaiul in ploaie, amestecand intruna, se lasa sa fiarba 10 minute, se sareaza si se incorporeaza untul, cascavalul ras si patrunjelul tocat. * Se alege salata verde, se spala si se zvanta bine. * Se pun pe un platou mamaliga si salata verde, se toarna putin pesto peste frunze, iar restul se serveste separat.