"Instiintati Procurorul General al Romaniei despre distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana!"
Stimate domnule Prim-ministru,
Stimate domnule ministru al Culturii,
Un proiect minier de anvergura, propus la Rosia Montana de o companie privata canadiano-romana, este incurajat de mai bine de un deceniu de catre autoritatile locale. La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei, care pastreaza vestigii exceptionale, urme concret atestate stiintific ale trecerii prin istorie, din Antichitate si pana in zilele noastre, ale inaintasilor poporului roman. Punerea in aplicare a proiectului minier sus-amintit implica distrugerea ireversibila a acestor vestigii exceptionale, si prin urmare distrugerea ireversibila a patrimoniului cultural - arhitectural si arheologic - din aceasta zona, nemaiadaugand mutilarea definitiva a patrimoniului natural.
Sustinerea proiectului minier sau saracirea fortata
Sprijinirea proiectului minier de catre autoritatile locale s-a concretizat prin blocarea alternativelor de dezvoltare durabila, bazate pe valorificarea resurselor de patrimoniu cultural si natural. Planul urbanistic general al comunei Rosia Montana interzice astazi orice fel de activitate, alta decat cea miniera - inclusiv locuirea - pe teritoriul vizat de proiectul minier. Unica solutie oferita locuitorilor a fost si va fi in continuare de a alege intre sustinerea proiectului minier si saracirea fortata. Consecinta concreta si logica din perspectiva companiei miniere canadiano-romane a fost achizitionarea de catre aceasta a celei mai mari parti a patrimoniului construit, demolarea a peste 120 de locuinte si abandonarea altor catorva sute de case pentru a fi impinse fortat spre colaps.
Ca urmare a situatiei grave in care se afla patrimoniul cultural de valoare nationala si universala al Rosiei Montane, amenintat de distrugere totala, va solicitam: 1. Initierea urgenta a unui program prioritar de salvare a sitului istoric Rosia Montana; 2. Initierea demersurilor necesare pentru introducerea sitului Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO; 3. Initierea procedurii de clasare a valorilor de patrimoniu, conform cererilor multiple inaintate de Asociatia ARA, catre Directia Judeteana de Patrimoniu Alba - cereri care au fost in mod ilegal ignorate - pentru a pune sub protectia legii elemente valoroase ale mediului istoric de la Rosia Montana; 4. Instiintarea Procurorului General al Romaniei despre distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana, care astazi nu este anchetat, ci incurajat.
"Opriti masacrarea patrimoniului national"
Subliniem in final ca solicitarile noastre sunt in concordanta cu concluziile Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu, enuntate in Raportul "Patrimoniul construit si natural al Romaniei in pericol", insusit integral de presedintele Romaniei in 16 septembrie 2008. In acest Raport se spune: "Situatia Rosiei Montane exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran (istoric si natural), in numele unei investitii economice prezentate ca unica varianta pentru o dezvoltare durabila. Demararea proiectului de exploatare a aurului, deocamdata suspendat, ar atrage dupa sine: 1. distrugerea in totalitate a patrimoniului arheologic si istoric, reprezentand argumente fundamentale ale istoriei si identitatii nationale; 2. anularea marturiilor diversitatii culturale si a dreptului la memorie; 3. o grava atingere, pe termen lung, adusa mediului natural, precum si pericolul unei catastrofe ecologice de proportii; 4. distrugerea coeziunii sociale; 5. distrugerea ireversibila a unui peisaj cultural de prim ordin pentru Romania si pentru patrimoniul cultural si natural European".
Domnilor ministri, va rugam sa dati curs cererii noastre si sa opriti masacrarea patrimoniului national de la Rosia Montana.
Cu stima,
dr. Monica Margineanu
Carstoiu - presedinte
Stefan Balici - vicepresedinte
Virgil Apostol - secretar