Acorduri de dragoste - Vonda Shepard si James Blunt la Bucuresti

Dana Ene
Luna iubirii a fost celebrata din plin la Bucuresti. Printre cele mai cautate si apreciate cadouri au fost biletele la doua concerte extraordinare ce au avut loc saptamana trecuta: Vonda Shepard, 18 februarie, la Sala Palatului, si James Blunt, 21 februarie, la Sala Polivalenta. Doua concerte sustinute de doi mari artisti, cunoscuti pentru cantecele lor romantice

VONDA SHEPARD
"Este prima data cand suntem aici si este superb"


Cantareata americana, devenita celebra datorita pieselor sale cuprinse in coloana sonora a serialului TV "Ally McBeal", a stat in tara noastra patru zile, la invitatia organizatorilor A&A Records, Artmania si Magic Fm. Luni (16 febr. a.c.), si-a lansat la Carturesti cel mai recent album - "From The Sun" - si a acordat autografe, iar miercuri a sustinut la Sala Palatului un concert extraordinar de promovare a acestuia. Vonda a venit insotita de o trupa de artisti extrem de valorosi: chitaristul James Ralston, care a cantat cu Tina Turner, basistul Jim Hanson, care i-a acompaniat pe Johnny Cash si Bruce Springsteen, si bateristul Matt Chamberlain, care a cantat si el alaturi de nume celebre, ca David Bowie, Tori Amos si John Mayer. Solista s-a prezentat pe scena intr-o rochita mini, neagra, aratand absolut fabulos la cei 45 de ani, a cantat la pian, la tamburina, a dansat si, nu in ultimul rand, si-a aratat extraordinarele calitati vocale. "Vreau sa va spun ca suntem aici de patru zile. Am reusit sa cunosc cativa oameni extraordinari si sa vad ceva din tara dv.. Vreau sa va multumesc pentru primirea pe care ne-ati facut-o. Este prima data cand suntem aici si este superb", a spus ea in aplauzele publicului. Si-a inceput concertul in spatele pianului negru, unde a si stat mare parte din timp. A cantat mai multe piese de pe noul ei album, printre care "From the Sun", cantecul care da si titlul noului material, si melodia ei favorita - "Downtown" (Dirtytown). Vonda a fost putin dezamagita de apatia initiala a publicului. "Promit ca o sa cant si melodii de pe albumul cu Calista Flockhart pe coperta, ok?!", a spus ea, incercand sa starneasca reactia spectatorilor. Si, incet, incet, a si reusit sa-i trezeasca din reverie, cand a trecut la melodii de pe albumele mai vechi, ca "Baby Dont You Break My Heart Slow" sau "Lose My Way". In micile pauze, in care si-a odihnit putin vocea, cat sa bea o gura de apa, a dialogat cu publicul si si-a prezentat trupa. "Sunt extraordinari. Imi iubesc trupa. Uite, la chitara e James Ralston, a cantat cu Tina Turner... da, cu Tina Turner. Cantam impreuna de sapte ani. A inceput sa cante cu Tina cand avea 11 ani", a declarat ea in gluma. "Despre ceilalti o sa va spun mai tarziu", a continuat printre aplauze. A mai povestit emotionata si despre fiul ei Jack, care are doi ani si 10 luni, si care o insoteste in acest turneu mondial. "Am luat aseara masa impreuna, si pe urma am desenat amandoi... spune lucruri extrem de hazlii fiul meu", a spus ea stralucind de mandrie, "de exemplu, aseara zicea ca ar vrea ca rechinul pe care l-a desenat sa vina si sa-mi manance incaltarile de scena. Cred ca nu-i plac cizmele mele."
Surprizele serii au fost trei melodii preluate din repertoriul Arethei Franklin, care au demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, capacitatile ei vocale extraordinare. Cand a cantat "Every Natural Thing", artista s-a ridicat pentru prima oara de la pianul cel negru, pentru a dansa si pentru a bate ritmul cu o tamburina.
Melodiile atat de asteptate de public, cele din "Ally McBeal", le-a lasat spre finalul concertului. Daca pana atunci, cei aproape 3500 de spectatori au fost reticenti, la primele acorduri de la "Walk Away Renee", jumatate de sala se afla in picioare si cativa spectatori au inceput chiar sa ingane versurile alaturi de Vonda. Incercarile publicului de "la la la la" din cadrul melodiei "Maryland" au incantat-o pe artista atat de tare incat a declarat in gluma: "Faceti chestia asta mai bine chiar decat noi". Aceasta trezire din amorteala a determinat-o si sa-i indemne pe spectatori la dans, atunci cand a interpretat "Searchin My Soul". "Toti stati jos. Hai sa dansam, nu vreti sa va ridicati?" A fost semnalul asteptat de public, sau poate melodiile mult mai cunoscute din "Ally McBeal" i-au determinat sa se ridice in picioare si sa ramana asa, pana la final. Bis-urile au fost doua, ambele compuse din melodii iubite de fanii ei din lumea intreaga: "Tell Him", "Its in His Kiss", si "I Only Wanna Be With You". Si-a incheiat recitalul extraordinar cu inca o melodie a Arethei Franklin, "Chain of Fools".

James Blunt
"Buna, Bucharest!"


Sambata seara, a venit randul artistului britanic James Blunt sa incante publicul romanesc. Cererea de bilete a fost atat de mare, incat organizatorii, Blue Music, au schimbat locatia concertului, de la sala Romaero la Sala Polivalenta. Spectacolul de la Bucuresti face parte dintr-un total de 180 de reprezentatii incluse in turneul mondial de promovare a albumului semnat James Blunt - "All The Lost Souls" (2007).
Aflat si el pentru prima data in Romania, James a aparut pe scena imbracat ca un baiat britanic de la internat, la costum si cravata, tinand strans chitara in brate, acompaniat de patru baieti la fel de cuminti: Ben Castle (chitara), Paul Beard (clape), Malcolm Moore (chitara bas) si Karl Brazil (tobe).
Dar cumintenia lui aparenta a disparut la fel de repede ca si haina si cravata, fiind inlocuita de exuberanta. Vreme de o ora si jumatate, artistul britanic si-a incantat cei 4000 de fani adunati sa-l asculte, cantand la pian si chitara, alergand chiar, prin public, de la o scena la alta (o scena secundara, mobila, cu un singur pian, instalata in spatele salii Polivalente), a sarit, s-a cocotat pe piane si le-a zgaltait.
Si-a inceput recitalul cu piesa "Breathe". "Buna, Bucharest!", a salutat el spectatorii aflati in sala. Un grup mai indraznet de fane s-a aventurat printre randurile de scaune asezate in fata scenei ca sa-l vada mai de aproape. Ba chiar au incercat destul de timid sa porneasca o cantare proprie "Happy birthday to you" (La multi ani!) pentru cantaretul care isi serba ziua de nastere duminica, pe 22 februarie. James nu le-a dat insa voie sa preia fraiele show-lui si, ca un strateg militar veritabil, le-a acoperit vocile timide cu melodia "Billy". Rabufniri de "Happy birthday to you" au existat pe parcursul intregului spectacol, dar niciodata nu au cuprins intreaga sala. Chiar daca nu i-a lasat pe fani sa-i cante "La multi ani", James i-a invitat sa cante alaturi de el melodii ca "High" si "I Really Want You", ba chiar le-a si multumit in limba romana pentru acompaniament: "Multumesc!".
"In 1999 am fost soldat, poate unii dintre voi nu stiti, intr-un loc numit Kosovo. Am vazut multe lucruri acolo. Am vazut ce e mai rau in oameni, dar ocazional am vazut si indivizi care au dat dovada de mare curaj si compasiune. Iata un cantec din acea perioada", a spus el ca introducere la melodia "No Bravery", melodie pe care a interpretat-o fara ajutorul trupei sale, singur, la pian. Tot timpul acestei piese triste, pe ecranul mare montat pe scena s-au derulat imagini din razboiul la care artistul a participat activ. Pe la jumatatea concertului, a coborat de pe scena si a strabatut in fuga multimea de fani, pana la scena secundara. La pianul instalat acolo a interpretat si cel mai nou single al sau - "Love, Love, Love": "Bucuresti, melodia asta ti-o dedic tie. Vreau sa vad daca reusiti sa cantati melodia aceasta mai tare decat restul lumii!", le-a strigat el miilor de fani cantand la pian in picioare. Un alt succes fulminant l-a avut melodia "Goodbye My Lover". In timp ce mare parte din fani i s-au alaturat si au cantat cu el, cuplurile de indragostiti din sala schimbau sarutari. Bis-ul prelungit a fost condimentat cu confetti si jocuri de lumini si de o partida de surf pe pian, a lui James. La final, artistul fotografiat, para-fotografiat si filmat pe parcursul intregului concert a scos propria camera foto "Sunteti foarte draguti. Vreau sa va fac o fotografie. La revedere!", a spus James utilizand si cea de-a doua serie de cuvinte romanesti invatate pentru aceasta ocazie, in timp ce imortaliza publicul.