Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina potrivita, 600 g cartofi fainosi, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, sare iodata, piper negru macinat, 225 ml zeama concentrata de legume (Knorr + apa), 175 g smantana, 600 g fileuri de peste alb (cod, merluciu, salau), 1 lingurita boabe de piper rosu, 1 1/2 felie de paine integrala (prajita), 2 linguri unt.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 175. Se taie telina felii subtiri, la fel si cartofii cruzi si curatati de coaja. Se amesteca telina cu cartofii si cu coaja de lamaie, se condimenteaza cu sare si piper si se aseaza straturi-straturi intr-o forma de budinca (mai mare). Se bate zeama de legume cu smantana, se toarna peste legume, se dau la cuptor si se lasa sa se rumeneasca 35 de minute. * Se taie fileurile de peste bucati, se sareaza si se pipereaza. Se marunteste painea uscata (fara coaja) si se amesteca cu piperul rosu zdrobit. Se scot legumele din cuptor, se pun deasupra bucatile de peste si se presara peste ele piperul amestecat cu pesmet si untul taiat bucatele. Se dau legumele cu pestele din nou la cuptor, se lasa sa se patrunda si sa se rumeneasca si pestele (15-20 de minute) si se servesc garnisite - eventual - cu marar verde.
Tarta cu gulii si branza
Ingrediente (pentru circa 8 bucati): 200 g faina, 1/2 lingurita sare iodata, 1/2 lingurita ierburi uscate de Provence (rozmarin, cimbru, salvie etc.), 75 g unt rece, 3 oua mijlocii, 1 lingura iaurt din lapte degresat, 2 gulii potrivite, 200 g branza noua de capra sau de oaie (nu prea sarata), 100 g smantana acrisoara, piper macinat, 30 g rosii uscate (se gasesc la borcan, la supermarket), 1 legatura de verdeata (patrunjel, marar, busuioc), 2 linguri seminte de pin.
Mod de preparare: * Se framanta repede un aluat neted din faina, sare, ierburi uscate, unt, 1 ou si iaurt si se tine cca o ora la rece. * Se curata guliile de coaja, se taie in doua, se fierb (cu capac) 30 de minute in apa putin sarata si se taie felii subtiri. Se amesteca bine branza, ouale ramase, smantana, putina sare si piper si se taie fasii subtiri rosiile uscate. * Se-ncinge cuptorul la 175. Se acopera cu hartie pentru copt fundul unei forme de tarta (diametrul: 24 cm) si se "imbraca" cu 2/3 din aluat. Se da la cuptor, se pre-coace circa 8 minute si se lasa sa se raceasca. * Restul de aluat se lipeste pe marginile tavii, de jur imprejur, iar la mijloc se presara feliile de gulie si rosiile, amestecate cu verdeata tocata marunt, peste care se toarna sosul de branza. * Se coace tarta 45-55 de minute si cu 10 minute inainte de-a o scoate din cuptor, se presara peste ea semintele de pin. Se serveste calda.
Budinca de clatite cu pui si ciuperci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 clatite sarate, "parfumate" cu praf de curry, 3 piepti de pui, 250 g ciuperci, 400 ml smantana dulce, 40 g unt + o bucatica pentru forma, 80 g cascaval, 1 varf de cutit de curry, sare, piper.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 180. Dati cascavalul pe razatoarea mica, taiati pieptul de pui fasii si fierbeti-le 10 minute, impreuna cu jumatate din cantitatea de unt. Curatati ciupercile, taiati-le felii si caliti-le intr-o tigaie, in untul ramas, pana ce isi lasa toata apa. * Puneti intr-un castron ciupercile, fasiile de pui si jumatate din cascavalul ras si asezonati cu sare, piper si curry. Adaugati 200 ml de smantana si amestecati bine. * Intindeti pe fiecare clatita un strat de umplutura, rulati-le si asezati-le intr-o forma de budinca unsa cu unt. Turnati deasupra smantana ramasa si presarati restul de cascaval ras. * Dati-le 15 minute la cuptorul incins, sa se rumeneasca frumos si serviti-le fierbinti.
DULCIURI
Clatite-evantai
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 clatite foarte subtiri, 80 g stafide "blonde", o portocala, 50 g alune nesarate curatate, 50 g samburi de nuca, 50 g migdale curatate, 8 curmale uscate, dar cu miezul moale, 6 linguri miere lichida.
Mod de preparare: * Spalati si stergeti bine portocala si scoateti o fasie mai lata de coaja pe care o taiati, apoi, fasiute. Puneti coaja de portocala intr-o cratita impreuna cu 2 linguri de miere si 200 ml de apa si, dupa ce incepe sa clocoteasca apa, lasati-o sa fiarba incet, la foc mic, 10 minute. * Intre timp, radeti restul de coaja intr-un castron si puneti-o deoparte. Stoarceti portocala, turnati zeama intr-un bol, adaugati stafidele si lasati-le sa se umfle. Taiati curmalele lamele subtiri. * Prajiti - intr-o tigaie fara grasime - samburii de nuca, alunele si migdalele si dupa ce s-au rumenit bine, lasati-le sa se raceasca pe hartie absorbanta. Macinati-le apoi (sau zdrobiti-le) mai mare si puneti-le in castron, impreuna cu curmalele, stafidele scurse, restul de miere si amestecati bine. * Incalziti clatitele, ungeti-le cu un strat de umplutura si pliati-le mai intai in doua si apoi in patru, pentru a forma evantaiuri. Asezati-le pe un platou incins, decorati-le cu coaja de portocala confiata, stropiti-le cu siropul din cratita si serviti-le imediat.