"Varsta a treia = sfarsitul vietii?"

Ruxandra Constantinescu
Sa vorbim si despre barbati

FLORIN TUDOSE
"Dreptul la vis si la dragoste este inalienabil la orice varsta"

- In ciuda "moralei publice" si a prejudecatilor extrem de nedrepte care considera femeia dupa 50 de ani "terminata", realitatea arata altfel. Multe femei se regasesc si au chef sa traiasca abia la varsta a treia. Cum stau lucrurile printre barbati? Spre 60 de ani, mai tresare in ei vreun drag de viata?

- Un proverb indian spune ca dorinta ramane vesnic tanara. Parafrazandu-l, as spune ca interesul si atentia oamenilor pentru viata sentimental-erotica, indiferent ca sunt barbati sau femei, nu se stinge niciodata, chiar si in ciuda moralei publice. Este la fel de adevarat ca modurile de exprimare ale acestui sentiment difera enorm de la o varsta la alta, ajungand de la expresia epidermica a adolescentei, pana la contemplarea inocent-vinovata a senectutii. Nimic nu ilustreaza mai convingator aceasta asertiune decat opera de maturitate si batranete a unor pictori celebri, precum Rubens, Rembrandt sau Renoir, la care nudurile sunt prezentate intr-o progresiva si stralucitoare voluptate, pe masura ce autorii lor urca pe spirala vietii. Uneori, ca sa ne referim tot la un pictor, sexul ajunge sa fie un adevarat reper fundamental, cum e cazul in lucrarea lui Courbet, "Originea lumii", un exemplu celebru in acest sens.

- Se stie ca, in cazul femeilor, menopauza stinge fecunditatea, dar nu si aspiratiile erotice. Ce se intampla cu barbatii la andropauza?

- Cunoscuta sub numele de andropauza sau de sindromul ADAM "androgen deficiency in aging men" (ce paradoxal ca andropauza sa poarte numele intaiului barbat!), aceasta stare este receptata in mod diferit de fiecare barbat, unii acceptand schimbarea si declinul sexual ca pe o consecinta naturala a inaintarii in varsta, altii percepand-o ca pe o amenintare la adresa propriei masculinitati si identitati. Sexualitatea barbatului la varsta a III-a este marcata de modificari hormonale legate direct de inaintarea in varsta, dar si de realitati medicale devenite manifeste cu varsta - diabet, ateroscleroza, hipertensiune, folosirea unor medicatii pentru boli cronice. Dintre simptomele psihice, notabile sunt scaderea abilitatilor vizuale, depresie, labilitate emotionala, iritabilitate, nervozitate, tulburari de somn. Odata cu inaintarea in varsta, la barbat se inregistreaza o scadere treptata a nivelului de testosteron, avand consecinte atat in plan sexual (disfunctii sexuale, scaderea spermatogenezei) cat si nonsexual. Intensitatea tulburarilor este perceputa diferit de catre fiecare subiect. Intr-o cultura sexualizanta (cum este cea occidentala, care ne invadeaza in prezent si pe noi), in care importanta acordata performantei sexuale sporeste exigentele legate de propria sexualitate, scaderea randamentului erotic devine o drama. O viata sexuala care in deceniile anterioare era considerata ca normala si acceptabila pentru un barbat de varsta a treia, actualmente este judecata ca insuficienta, ducand la sentimente de inadecvare.
Totusi, barbatii aflati la andropauza nu percep simptomele schimbarilor hormonale la intensitatea celor traite de o femeie la menopauza. Climaxul masculin se instaleaza mai lent, progresiv. Constientizarea deficientelor in plan sexual se face treptat, ca o parte fireasca a unui proces natural normal, legat de inaintarea in varsta. Sigur, nimeni nu e fericit ca se intampla asa, dar nu trebuie sa se ajunga la culpabilizare. Abordarea de catre medic a problematicii andropauzei in dialogul cu pacientul varstnic necesita din aceasta cauza mult tact si diplomatie.

- Se spune ca pensia este un impas mai mare pentru barbati decat pentru femei. In cazul lor, trecerea in "rezerva" e mai grea. De ce?

- Barbatul este vazut in mod traditional ca un stalp al familiei, un simbol al stabilitatii financiare si economice atat in cuplu, cat si in societate. Imaginea barbatului este dinamica si activa, legata de valori ca profesionalism, pragmatism, temeritate, eficienta materiala, capacitate decizionala maxima. Toate acestea "il scutesc" pe barbat de corvoada activitatilor casnice si il "motiveaza" la unele capitole, cum ar fi educatia copiilor. De asemenea, barbatii lucreaza mult mai bine in echipa decat femeile, la care rivalitatea ia locul competitiei. Un loc de munca, o slujba reprezinta cadrul ideal predestinat barbatului. De asemenea, cei care sunt lideri, directori, profesori, sefi de echipa, echivaleaza atributele de putere cu o sublimare a atributelor de virilitate. Iata de ce pensionarea este o adevarata drama pentru barbat, o degradare ca importanta, atat in familie cat si social, cu atat mai mult cu cat este urmata de o reducere brusca si dramatica a veniturilor materiale.

- La fel ca femeile, multi barbati de varsta a treia sunt singuri, vaduvi, divortati etc. Singuratatea e mai grea pentru ei? Mai pot astepta ceva de la viata?

- Cea mai mare pierdere in viata multor barbati este mama. El nu se desparte de fapt niciodata de figura materna, iar pierderea mamei este una esentiala, careia cu greu ii face fata. Partenera de viata este o alta legatura importanta, o sursa permanenta de afectivitate, dar si de ajutor in rezolvarea micilor probleme curente ale zilei, cele care tin de gospodarie in special si in care, conform modelului traditional european, barbatul se implica mai putin. Pierderea partenerului este un eveniment de maxima gravitate in viata unui individ, iar statisticile arata ca in urmatorii unu-doi ani, supravietuirea barbatilor este mult mai redusa decat cea a femeilor aflate in aceeasi situatie.

- Un barbat in jur de 60 de ani mai are dreptul sa viseze la dragoste? Daca da, cum sa procedeze, pentru a nu starni oprobriul public, care considera aspiratiile sentimentale neavenite la varsta aceasta?

- Dreptul la vis si la dragoste este inalienabil la orice varsta. In ce priveste oprobriul public, el este o notiune extrem de relativa, atunci cand determinarea actiunilor sau alegerilor noastre are o componenta afectiva definitorie. De fapt, opinia publica se scandalizeaza si reactioneaza de regula doar in cazurile extreme, cand un barbat isi alege o partenera mult mai tanara decat el, a carei varsta este mai mica decat aceea a unei posibile fiice. Suntem in fata unui tabu al incestului, desi exista exemple notorii in acest sens, chiar si in Biblie. Interdictia aceasta functioneaza mai ales in societatile puritane, care intretin mitul tineretii idealiste. Din pacate, exista destui barbati cu un grad important de exhibitionism, care se cred pusi in valoare daca se afiseaza cu o partenera mult mai tanara, fapt ce trimite mai degraba spre pedofilie, decat spre o relatie afectiva. Unii chiar vor sa impuna in societatea romaneasca un astfel de model, prin emisiuni TV de reality show, de un ridicol inimaginabil si greu de suportat.

- Pe scaunul din cabinetul dvs. de psihiatru stau, uneori, si barbati de varsta a treia? Daca da, care sunt problemele pentru care va solicita ajutor?

- Odata cu inaintarea in varsta, se instaleaza un decalaj intre sexualitatea barbatului si cea a femeii, modelele culturale de azi tinzand sa priveasca acest decalaj in favoarea barbatului. In timp ce femeia trecuta de 50 de ani este vazuta ca avand un potential erotic diminuat, se considera ca barbatul de aceeasi varsta are capacitatea erotica pastrata. Apare, astfel, odata cu inaintarea in varsta, un dublu standard de apreciere a eroticitatii, diferit pentru barbati fata de femei, conform caruia un barbat la 50-60 de ani inca mai poate fi considerat interesant din punct de vedere erotic. Multi pacienti se recruteaza, deci, din randul barbatilor anxiosi, care intreaba cum ar putea compensa frustrarea care apare datorita acestui decalaj in viata lor sexuala. Altii vin, pur si simplu, pentru ca au semne din sindromul Adam, despre care am vorbit, si cauta remedii pentru acesta. O a treia categorie sunt cei care dintr-un motiv sau altul au ramas singuri si vor sa traiasca din nou in cuplu, dar au temeri ca acest lucru ar putea sa le creeze anumite dificultati datorate varstei, situatiei familiale sau vietii anterioare a posibilei partenere.

- Ce sfaturi de viata le dati barbatilor care nu vor sa fie, la varsta a treia, doar simpli bunici?

- Nu exista sfaturi generale, dar cu siguranta ca mentinerea in activitate, in iuresul vietii si in cuplul in care s-au aflat pana acum sunt trei conditii importante. De asemenea, nu trebuie sa se inchipuie sau sa se pozitioneze in situatia de tati-bunici. Nimic nu este mai neplacut pentru barbatul care isi plimba copilul in carucior decat sa fie gratulat pentru dragalasenia nepotului. O neplacere ce-l paste si pe acela a carui sotie e confundata cu fiica, sau, si mai rau, cu nepoata. Cantonarea intr-o tinerete imaginara poate fi dramatica. Traieste-ti varsta cu curiozitate si bucurie este principiul care da sens vietii.

- Nevoia de afectiune este enorma la varsta a treia. E greu sa treci puntea spre batranete de unul singur. Ce se intampla cu femeile si barbatii ale caror vise sentimentale si sufletesti nu pot fi convertite in realitate?

- Varsta a III-a, prin specificul ei, confrunta in mod acut subiectul cu problematica timpului si a devenirii propriei existente. Pentru femeie, temporalitatea subiectiva, marcata pana atunci de ritmicitatea menstrelor, ca garant al unei permanente regenerari a sentimentului tineretii reproductive, se modifica dupa menopauza. Eliberata de ciclicitate sau de posibilitatea unei sarcini, femeia poate utiliza acest timp nou pe care il are in fata ei, cu un sentiment de eliberare. In ce priveste barbatul, inaintarea in varsta va duce, poate, mai evident decat pentru femeie, la confruntarea cu finitudinea propriei existente. O cale de adaptare la spaima declinului si a mortii o reprezinta, pentru ambele sexe, investirea in generatiile viitoare, copii si nepoti, in identificarea cu viitorul si timpul acestora, dar si aprofundarea si implinirea relatiei cu partenerul de viata. Pentru mentinerea intimitatii sexuale in cuplu, odata cu imbatranirea, fiecare trebuie sa isi accepte partenerul cu modificarile fizice inerente varstei, constient fiind ca poate oferi, la randul lui, o eroticitate marcata de anii care au trecut. Declinul functiei sexuale poate fi acceptat si compensat prin sentimente de tandrete si afectiune, generate de o relatie pe termen lung, satisfacatoare pentru ambii parteneri. Eliberata de obsesia performantei, varsta a III-a poate fi vazuta ca o oportunitate de a descoperi noi modalitati de exprimare erotica, noi valente ale unei sexualitati axate pe satisfacerea nevoii reciproce de intimitate si afectivitate. In acest context, un cuplu de varsta a III-a se poate bucura de o viata erotica armonioasa, eliberata de stresul unor asteptari si obligatii erotice mai presus de realitate si, in acelasi timp, eliberata de presiunile exercitate de viata sociala si profesionala.