Hipioti si bolsevici

Aurora Petan
(sau teatru pentru cei ce urasc teatrul)

Am ajuns zilele astea in podul clubului "La Scena" din Bucuresti, unde Teatrul Arca prezenta piesa "Hipioti si bolsevici". Nu stiam la ce sa ma astept, caci nu mai frecventasem genul acesta de teatru independent. Credeam ca o sa asist la ceva experimental, cam ciudat pentru gusturile mele, dar n-am putut refuza invitatia venita din partea regizorului piesei, Felix Crainicu. Evident, nu a fost deloc asa. De la inceput am fost ca intr-un grup de prieteni, acasa la nu stiu cine, cu muzica buna si atmosfera grozava. Dupa primele scene, noi, spectatorii, eram cam nelamuriti, dar treptat am fost prinsi intr-un joc sclipitor, abil, plin de adancimi, drama si umor.
Piesa apartine unui canadian, Amiel Gladstone, la fel de tanar ca si regizorul roman, si a fost publicata recent. Deci, nu e din epoca hippie. "Sunt un hipiot crescut de bolsevici!", mi-a spus regizorul dupa spectacol. Nu stiu cum o fi varianta originala, dar transpunerea lui Felix Crainicu este nemaipomenita. Iar jocul actorilor, admirabil. "Teatru pentru cei ce urasc teatrul", spune Amiel despre piesele sale. Si e convingator. Am aplaudat minute in sir, in picioare, cocarjati de grinzile podului, pentru actorii Ela Ionescu, Lari Giorgescu, Mihai Cuciumeanu si pentru toata echipa lui Felix Crainicu.
Despre ce e vorba in piesa? Tanara Star are de ales intre doi pretendenti: Allan, fost hipiot devenit agent de asigurari, care si-a abandonat idealurile, s-a supus conventiilor si isi croieste viata dupa planuri foarte stricte. Si Jeff, un tanar american dezertor, fara capatai, fugit in Canada, care traieste fiece clipa asa cum vine, cu inocenta si bucurie. Un triunghi amoros care vorbeste pana la urma despre curajul de a fi tu insuti, de a trai liber si de a da voie miracolelor sa se intample in viata ta. "Stii cum poti sa il faci pe Dumnezeu sa rada? Spune-i despre planurile tale!", declara Jeff. Ploaia este un leit-motiv al piesei, o ploaie grea, asurzitoare, ce roade acoperisul si strabate in casa. O ploaie simbolica ce chinuie sufletul insingurat al fetei, dornic de iubire. Cei doi tineri cauta sa opreasca ploaia, fiecare in felul sau. Mesajul? Nu e de-ajuns sa iei ciocanul si sa bati cuie in acoperis. Ca sa opresti ploaia e nevoie de un strop de magie.