Mancaruri de sezon

Redactia
Supa-crema de conopida

Ingrediente (pentru 4 persoane):o conopida (circa 1 kg), sare, piper negru, 50 g unt, 4 linguri faina, 850 ml supa fierbinte de pasare (Knorr + apa), 1 ceapa tocata mai mare, 1 tulpina de telina taiata marunt, 2 fire de patrunjel verde (tocat), 2 galbenusuri, 150 ml smantana (frisca nebatuta), putina nucsoara rasa. Pentru garnisit: 4 felii subtiri de lamaie, smantana, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare
: * Se curata conopida, se spala, se rupe bucatele, se opareste 5 minute in apa clocotita cu sare, se scurge si se pune deoparte. * Se topeste untul intr-o oala, se ia de pe foc, se adauga faina si se amesteca 1-2 minute pe flacara mica, pana ce devine cremos. Se ia de pe foc, se incorporeaza putin cate putin supa de pasare, se adauga ceapa, telina si patrunjelul, se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba incet 20 de minute. * Se trece zeama printr-o sita, se rastoarna intr-o oala curata, se adauga buchetelele de conopida si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie. Se paseaza si se pune supa-crema pe foc sa se incalzeasca. * Se bat galbenusurile cu smantana, se adauga 3 linguri de supa, se amesteca si se incorporeaza in supa fierbinte. Se lasa sa mai clocoteasca incet inca 3 minute, amestecand intruna, pana ce se-ngroasa ca o crema (nu trebuie sa fiarba). Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se toarna in farfurii si se garniseste cu cate-o felie de lamaie, peste care se pune putina smantana si se presara patrunjel verde tocat.

Pui cu ierburi aromate

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,5 kg) taiat bucati, sare, piper negru, 25 g unt, 2 linguri ulei de masline, 1 legatura patrunjel verde, 4 cepe verzi tocate marunt, 5 linguri vin dulce (Porto), 5 linguri vin sec (alb), 1/4 l zeama concentrata de pui (Knorr + apa), 1/4 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita rozmarin uscat, 1/2 lingurita tarhon uscat, 1 1/2 lingurita faina, 1 1/2 lingurita unt moale.
Mod de preparare
: * Se spala bucatile de pui, se zvanta cu hartie absorbanta si se freaca bine cu sare si piper. * Se-ncinge untul intr-o tigaie mare de tuci si se prajesc bucatile de pui circa 10 minute, intorcandu-le pe toate partile. * Se adauga legatura de patrunjel, se face focul mai mic si se dunstuieste carnea - cu capac - inca 15 minute. Se scot din tigaie aripile si pieptul si se tin la cald. Dupa inca 5 minute se scot pulpele si se tin si ele la cald. * Se pune ceapa in tigaie si se caleste pana ce devine sticloasa. * Se adauga vinul rosu, vinul alb si zeama de carne, se face focul mai mare, se razuieste cu o lingura de lemn grasimea prinsa de fundul tigaii si se lasa sa fiarba pana ce scade zeama la jumatate. Se indeparteaza legatura de patrunjel si se incorporeaza cimbrul, rozmarinul si tarhonul. * Se amesteca untul cu faina si se incorporeaza putin cate putin - pe foc mic - in sos, pana ce se ingroasa. * Se gusta de sare si piper, se toarna sosul fierbinte peste bucatile de pui si se garniseste - eventual - cu frunze de tarhon.

Carne de vita cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg carne de vita, 1 ceapa "impanata" cu cuisoare, 1 tulpina de telina taiata in doua, 2 morcovi taiati in doua, 1 ridiche alba taiata in doua, o legatura patrunjel verde, sare, piper negru. Pentru sosul de ciuperci: 3 linguri ulei de masline, 25 g unt, 225 g ciuperci taiate marunt, 4 linguri pasta de rosii, sare, piper negru.
Mod de preparare
: * Se pune pe foc o oala cu 2 l de apa si cand incepe sa fiarba apa se pune carnea in oala, se lasa sa dea in clocot la foc mic si cand s-a format spuma se opreste din fiert si se spumeaza. * Se adauga zarzavatul si se lasa sa fiarba incet circa 3 ore. Dupa 2 ore se adauga sare si piper. * Cu 20 de minute inainte sa fiarba carnea, se prajesc intr-o tigaie ciupercile in uleiul + untul incins, pana ce se rumenesc, amestecandu-le cu o lingura de lemn. Se adauga pasta de rosii si 200 ml de supa de carne, se sareaza, se pipereaza si se fierb incet, cu capac, circa 10 minute. * Se scoate carnea din oala, se pune pe un fund de lemn si se taie bucati mai groase. Se aseaza pe un platou incins, se toarna deasupra sosul de ciuperci si se serveste imediat.

DULCIURI

Crema de lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 l frisca, zeama si coaja rasa de la 2 lamai, 1/4 l vin alb sec, 2 linguri zahar, 3 albusuri.
Mod de preparare
: * Se pune frisca intr-un castron mai mare impreuna cu coaja rasa de lamaie si se bate bine (trebuie sa fie tare). * Se incorporeaza vinul, batand in continuare, si abia pe urma zeama de lamaie, putin cate putin, dupa care se adauga zaharul dupa gust (sa nu fie prea dulce). * Se bat albusurile spuma, se adauga frisca batuta, incorporand-o usor, si se tine crema la frigider, pana ce se raceste bine. * Inainte de-a o servi se mai bate o data si se toarna apoi in pahare. Se garniseste cu felii de lamaie, zmeura, capsuni sau cu alte fructe.