In cautarea mileniului pierdut

Aurora Petan
Eveniment editorial

Acum vreo cinci ani, auzisem pentru prima oara de un matematician rus, pe nume Anatoli Fomenko, care lucra, impreuna cu o echipa de savanti, la recalcularea timpului. Lucrarea lui in mai multe volume are un titlu nelinistitor: Istoria - fictiune sau stiinta? E vorba de o noua cronologie, care se dovedeste a fi mult mai scurta decat cea traditionala. Conform acestei cronologii revizioniste, Evul Mediu nu ar fi existat niciodata, iar noi ne-am afla acum nu in anul 2009, ci in 945! Asadar, mai mult de un mileniu s-ar fi pierdut pe drum...
Ideea mi s-a parut nebuneasca. Cum sa nu-si fi dat nimeni seama pana acum de o asemenea eroare? Cautand sa aflu mai multe, am dat peste lucrarea unui matematician, profesor la o universitate din Canada, care prezenta problema noii cronologii cu argumente pro si contra, intr-o carte pasionanta, scrisa cu mult talent, foarte bine primita de presa straina, de lumea stiintifica si de publicul larg. Autorul cartii avea nume... romanesc: Florin Diacu! Un sibian de-al nostru, stabilit in Canada, cu un doctorat in mecanica cereasca, luat la Heidelberg.
Oare suntem cu adevarat in anul 2009? Este intru totul corecta cronologia traditionala? Nu cumva s-au adaugat bucati mari de timp in calendar, iar perioade intregi nu au existat niciodata? De ce unele consemnari de evenimente astronomice din Antichitate (de pilda, eclipsele din vremea razboiului peloponeziac, ori horoscoapele de pe sarcofagele egiptene) oglindesc evenimente astronomice care au avut loc mult mai tarziu? Iata o carte care nu da neaparat raspunsuri, ci stie sa puna intrebari. E un exemplu de gandire deschisa, care creeaza nelinisti bune. Un model de cum se face stiinta si cum se scrie istorie. De curand, a aparut versiunea romaneasca a acestei carti, sub titlul "Mileniul pierdut: asediu la portile istoriei", la Editura Dacica, in traducerea lui Vasile Mioc, directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane. Am stat de vorba atat cu autorul, cat si cu traducatorul, pentru a afla mai multe despre aceasta extraordinara carte. I-am cunoscut pe amandoi la Institutul Astronomic.

"Sunt un colectionar de pasiuni"
Florin Diacu este o prezenta foarte agreabila, un amestec de ardelean asezat, simpatic, cu un savant occidental riguros, pastrand inca un inconfundabil accent ardelenesc in vorbire.

- Cum ati ajuns in Canada si cu ce v-a ajutat "bagajul" romanesc in drumul pe care l-ati parcurs?

- Am plecat din Romania in vara lui 1988, cand am fost invitat la o conferinta de matematica la Grenoble. Eram pe atunci profesor de liceu la Medias, insa publicasem in strainatate mai multe articole de cercetare, care au format nucleul tezei de doctorat, pe care am sustinut-o la Universitatea din Heidelberg un an mai tarziu. Dupa aceea am acceptat un post de cercetator la Universitatea din Dortmund, pe care l-am parasit in toamna lui 1990, pentru o bursa postdoctorala la centrul de cercetari matematice din Montreal. In 1991, mi s-a oferit un post de profesor la Universitatea din Victoria, capitala provinciei Columbia Britanica, unde ma aflu si acum.
In spatele acestor puncte de reper din viata mea nu e numai munca pasionata pe care am depus-o, ci si "bagajul" romanesc pe care il mentionati. Am crescut in Sibiu, intr-o familie de dascali care m-au invatat sa indragesc cultura, am urmat cele mai bune scoli din oras si am invatat de copil germana, engleza si franceza, care m-au ajutat mult pe unde am umblat. De asemenea, esentiala a fost educatia mea matematica din Romania, incepand cu nivelul elementar si pana la terminarea facultatii din Bucuresti.

- Cum ati ajuns sa scrieti "Mileniul pierdut"?

- Capitolul introductiv descrie pe larg geneza acestei carti. Ceea ce n-am scris acolo este faptul ca sunt mereu dornic sa invat, sa explorez noi teritorii intelectuale, sa descopar taramuri unde n-a fost nimeni inaintea mea. Cred ca aceasta dorinta combinata cu interesul pentru istorie au generat in mine energia necesara de a scrie "Mileniul pierdut".

- Puteti rezuma argumentele in favoarea si impotriva noii cronologii?

- Intreaga carte este un scurt rezumat al argumentelor in favoarea si impotriva noii cronologii. Am inclus acolo numai esenta ideilor la care m-am gandit in ultimii ani. In consecinta, cei care vor sa inteleaga frumusetea si dificultatea problemelor pe care le dezbat trebuie sa citeasca "Mileniul pierdut" din scoarta in scoarta.

- Ce impact ar putea avea noua cronologie asupra istoriei Romaniei?

- Cum arat in prefata editiei romanesti, o cronologie mai scurta ar explica lipsa existentei izvoarelor scrise din perioada formarii poporului roman. In acest caz, nimeni nu ar mai putea pune la indoiala continuitatea daco-romana pe teritoriul Romaniei.

- Ati abordat acest subiect cu o deschidere maxima, fara preconceptii si cu un remarcabil echilibru in argumentare. Nu va temeti de reactiile celor care nu pot admite astfel de alternative radicale? E vorba, totusi, de o scurtare a istoriei cu o mie de ani!

- "Mileniul pierdut" e doar o metafora. Daca cronologia traditionala e mai lunga decat cea reala, greselile ar putea fi in multe locuri din timp si spatiu, iar suma acestor erori in timp nu trebuie sa fie neaparat de o mie de ani. Daca ar fi sa-l credem pe Isaac Newton, de exemplu, erorile n-ar depasi trei secole. Iar de temut nu ma tem de reactiile nimanui, pentru ca nu fac nici un fel de afirmatii radicale. "Mileniul pierdut" prezinta doar argumentele pro si contra cronologiei traditionale, precum pro si contra unor noi cronologii. Cititorul este lasat sa traga singur concluziile.

- Desi sunteti matematician, specializat in mecanica cereasca, din carte se vede limpede pasiunea dvs. pentru istorie, mai ales pentru cea antica. E o pasiune mai veche sau ati ajuns la ea datorita cercetarilor din domeniul matematicii?

- Istoria a fost prima mea pasiune, inca din clasa a patra elementara. Pasiunea pentru matematica s-a trezit in mine cam trei ani mai tarziu, fara insa sa o elimine pe cea pentru istorie. Scrisul este alta pasiune, la fel si sportul. Merg zilnic la sala de gimnastica, joc tenis si inot. Iar de cate ori ma sui pe bicicleta stationara, citesc. Dupa cum vedeti, sunt un colectionar de pasiuni.

- Ati mai fi scris aceasta carte daca ati fi ramas in Romania?

- De multe ori m-am gandit ce curs ar fi luat viata mea daca as fi ramas in Romania, insa nu am reusit sa ma reconstruiesc in imaginatie. Poate ca as fi continuat sa predau matematica la liceu, poate ca m-as fi apucat de altceva. Nu avem de unde stii unde ne-ar fi dus un drum pe care n-am pornit. Dar daca ma uit la cate evenimente s-au inlantuit ca sa ajung sa scriu aceasta carte, probabil ca varianta actuala a vietii mele este singura care m-a dus la "Mileniul pierdut."

- Va e dor de Sibiu?

- Merg cel putin o data pe an la Sibiu, asa ca nu trece suficient de mult timp ca sa mi se faca dor. Am fost placut surprins de noile schimbari, de noua fatada a orasului vechi, si de faptul ca Sibiul a fost capitala culturala europeana in 2007. In timp scurt, orasul a devenit un punct turistic de atractie nu numai europeana, ci si mondiala. Am cunoscut aici, in America de Nord, mai multi canadieni si americani care au fost de curand prin Sibiu si au fost impresionati de ceea ce au vazut.

- Si totusi, in ce an credeti ca suntem acum?

- La aceasta intrebare, fiecare cititor al "Mileniului pierdut" trebuie sa-si gaseasca propriul raspuns.

VASILE MIOC
- directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane -


"O valoroasa carte de informare si nicidecum de senzatie"

- Ati tradus cartea lui Florin Diacu, "Mileniul Pierdut", o carte curajoasa, in care se pune in discutie cronologia actuala. Vi se pare o carte "de scandal" pentru mediul stiintific romanesc, care pare mai conservator decat cel din alte parti?

- "Mileniul pierdut" este, intr-adevar, o carte curajoasa, dar numai din perspectiva subiectului abordat. Ceea ce remarc in primul rand este ideea de a prezenta si discuta pe intelesul tuturor, intr-un limbaj accesibil, o problema prea putin cunoscuta pana acum cititorului dornic de informatie. Remarc, de asemenea, echidistanta fata de argumentele pro si contra teoriei "mileniului pierdut". Autorul se margineste la a prezenta si comenta faptele nude, dovedind o desavarsita impartialitate.
Diversele argumente, mai mult sau mai putin "inflacarate", sunt discutate de autor cu gandirea logica a matematicianului. Impartialitatea dispare numai atunci cand matematica infirma irevocabil un argument sau altul. Nu consider in nici un caz "Mileniul pierdut" a fi o carte "de scandal" pentru mediul stiintific romanesc. Este o valoroasa carte de informare, destinata unui public larg, un act de cultura, si nicidecum expresia unei dorinte de senzatie.
Cat despre mediul stiintific romanesc, nu-l consider a fi mai conservator sau mai revolutionar decat cel din alte parti. Daca stiinta romaneasca nu beneficiaza inca de o finantare comparabila cu cea din alte tari, gandirea stiintifica romaneasca si rezultatele ei au demonstrat si continua sa demonstreze nivelul ridicat al Romaniei in context universal (exemplele sunt nenumarate).

- Sunteti director al Institutului Astronomic al Academiei Romane, iar numele dvs. reprezinta in Romania un gir pentru cartea d-lui Florin Diacu. Ce anume v-a convins sa traduceti aceasta carte?

- As sublinia faptul ca functia de director reprezinta numai o functie administrativa, chiar daca este vorba de un institut de cercetare. Dar, intr-un atare caz, directorul este, inainte de toate, cercetator. Iar girul pentru cartea lui Florin Diacu il da, in primul rand, numele autorului, binecunoscut in Romania pentru cartea de succes "Intalniri ceresti". Ce m-a determinat sa traduc "Mileniul pierdut"? Sunt multe de spus. Pe Florin il cunosc de peste 25 de ani, suntem prieteni, lucram in acelasi domeniu, mecanica cereasca in principal, in care am colaborat si am publicat articole impreuna si, mai mult, am deschis impreuna un domeniu de cercetare la care au aderat multi matematicieni. M-a atras subiectul cartii. Mi-a placut modul de prezentare a problemelor si stilul extrem de atragator. M-am gandit ca traducatorul acestei carti trebuie sa aiba bune cunostinte de matematica, astronomie, mecanica cereasca. Este ceea ce m-a determinat sa traduc acum 13 ani si cealalta carte a lui Florin - "Intalniri ceresti". In sfarsit, am considerat ca cititorul roman trebuie sa beneficieze si de aceasta carte.
Florin Diacu, Mileniul pierdut: Asediu la portile istoriei, traducere de Vasile Mioc si Doina Ionescu, 246 pag., 32 lei. Editura DACICA, Bucuresti, str. Tudor Arghezi nr. 21, tel. 021-3121342, 0749-114711, www.dacica.ro.