Stimata doamna, pielea crapata a fiicei dvs. este determinata de o carenta a vitaminei A si posibil si a celor din grupul B. Vitamina A sau retinolul are un rol important in ingrijirea pielii, lipsa ei determinand ingrosarea si uscarea epidermei. Datorita regimului alimentar fara carne, fiica dvs. nu poate beneficia de aportul vitaminei A, aceasta gasindu-se in cantitati semnificative numai in produsele de origine animala. Totusi, retinolul poate fi preluat si din produse alimentare de origine vegetala. Betacarotenul este prezent in cantitati mari in faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, morcov, spanac, rosii, caise si prune uscate, precum si in galbenusul de ou si produsele lactate. Este important de stiut ca pentru a se putea obtine 1 mg de vitamina A (retinol), sunt necesare 6 mg de betacaroten, acesta fiind metabolizat la nivelul ficatului si intestinului subtire. Din cantitatea de caroten supusa transformarii, doua treimi sunt eliminate prin fecale si doar o treime este retinuta de organism. In acest context, va rog sa retineti ca daca alimentatia este saraca in grasimi (cum este si cazul de fata), se va elimina aproximativ 90% din carotenul ingerat. Pentru a respecta regimul de viata ales de fiica dvs. si a creste (de 5-6 ori) randamentul absorbtiei carotenului ingerat, este indicat sa se consume fructele si legumele care il contin, dupa fierbere. Vasele folosite vor fi din sticla sau perfect emailate (nu din fier sau cupru). Carotenul rezista fierberii fara sa suporte pierderi. Asadar, pentru a reda sanatatea pielii, pe langa recomandarile de mai sus, fiica dvs. poate urma urmatoarea schema de tratament: Vitamina A Forte (1 capsula moale, de 2 ori pe zi in primele trei zile, apoi cate 1 capsula pe zi timp de 15 zile). Se face pauza 2 saptamani si apoi se reia tratamentul cu o capsula zilnic timp de alte 15 zile (este important sa se respecte intervalele de timp si sa nu se prelungeasca tratamentul mai mult, pentru a evita supradozarea). Se va interveni si local, prin aplicatii cu crema de galbenele si catina, iar pentru refacerea aportului de vitamine din grupul B, este indicata tinctura de brusture (o lingurita diluata in 100 ml apa de trei ori pe zi). Multa sanatate!
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Bunica mea are grave tulburari cristaliniene
(Raspuns pentru MUNTEAN MARIA - Ocna Mures, jud. Alba, F. AS nr. 743)
Luand in considerare tratamentul aplicat si folosirea sintagmei "grave tulburari cristaliniene" (descrierea dvs.), inteleg ca bunica dvs. sufera de cataracta, fiind vorba cu alte cuvinte de opacifierea cristalinului, responsabila de scaderea acuitatii vizuale. Boala ce afecteaza in special subiectul varstnic, cataracta este o afectiune degenerativa idiopatica, determinata de cauze multiple, cum sunt: cauze de natura traumatica, patologii coroidiene, tratamente medicamentoase (diabet, deviatii de Ergot), boli endocrine (diabet, hipocalcemie), ereditare (ex. maladia Steiner) sau chiar radiatii (termice, ionizante).
Intotdeauna este de luat in calcul tratamentul clasic (alopat), mai ales in formele metabolice si cele senile, in vederea evitarii evolutiei catre opacifierea totala. Aceste metode implica administrarea de coliruri, tratamente per os pe baza de calciu, vitamina C, ioduri etc. In formele severe, singurul tratament eficace, indiferent de varsta si tipul de cataracta, este cel chirurgical, bazat pe ablatia cristalinului, aplicarea unui implant si instituirea unui echipament optic corector, deoarece puterea dioptrica a cristalinului artificial poate fi insuficienta. De retinut ca aplicarea implantului se practica numai in absenta unor contraindicatii preoperatorii. Tratamentul naturist dispune de remedii capabile sa amelioreze sau chiar sa vindece in totalitate (de la caz la caz) aceasta afectiune.
FITOTERAPIE: cura cu suc de patrunjel. Se bea zilnic cantitatea de 1,5 l suc proaspat, obtinut din 3 parti suc de morcov la 1 parte suc de patrunjel. Se poate adauga pentru gust putina miere poliflora. * Aloe-vera - denumit si picatura de ochi a secolului XXI, gelul de aloe are efecte spectaculoase in cazul afectiunilor oculare - reduce opacifierea cristalinului, imbunatatind acuitatea vizuala, in cazul miopiei si hipermetropiei. Folositi dupa prospect numai produsele originale, controlate si aprobate de Ministerul Sanatatii, sau de alte foruri internationale competente. Bai de aburi - se realizeaza un amestec din flori de musetel, flori de soc, silur, sporici si valeriana. Opariti 5 linguri de amestec cu 500 ml vin alb. Aburul rezultat va fi lasat sa actioneze 15 minute, zilnic, asupra ochilor inchisi. Cataplasmele cu infuzie combinata din rostopasca si napraznic au si ele un efect remarcabil.
APITERAPIE - anumite produse apicole actioneaza sinergic in vederea refacerii complete a morfologiei ochiului, prin efectul trofic (nutritiv) la nivelul globului ocular si combaterea proceselor care conduc la pierderea elasticitatii cristaliniene. Se fac instilatii oculare - cate o picatura in fiecare ochi - cu miere de albine, de trei ori pe zi. Rezultate notabile se obtin prin utilizarea colirurilor cu laptisor de matca 2% si propolis 2%, atat in cazul cataractei, cat si in alte patologii oftalmice, cum sunt: sclerita, sclerokeratita, irita plastica si virala, deficiente de vedere etc.
DIETA SI SUPLIMENTE NUTRITIONALE: regimul alimentar va include obligatoriu produse bogate in vitaminele A, C, E si betacaroten - morcovi, spanac, dovleac, cartofi dulci, pseudo fructe de macese, broccoli, salate asezonate cu ulei din germeni de grau, fructe uscate cu continut mare de vitamine anti-cataracta. Este foarte importanta adoptarea unei cure cu polen (o luna) pentru continutul mare de seleniu, element nutritiv esential, implicat direct in protectia impotriva cataractei. Seleniul actioneaza sinergic cu vitamina E, careia ii potenteaza proprietatile antioxidante. Multa sanatate si sa auzim numai de bine!
NICIU ZOE MAGDALENA, biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70
"Sufar de cefalee, tulburari de echilibru si de somn"
(Raspuns pentru DINU NICOLAE - Constanta, F. AS nr. 833)
Stimate domnule Dinu, nu disperati ca ati strans cateva boli, caci bunul Dumnezeu are grija de fiecare dupa sufletul lui si credinta. Gandirea pozitiva este foarte importanta. Dupa cum ati scris, urmati un tratament pentru prostata, psoriazis si constipatie si tineti un regim alimentar. Este indicat sa consumati mai multe fibre, care contribuie la reducerea presiunii asupra colonului, pe care il ajuta sa se dilate atunci cand elimina fecalele si au rolul de a retine apa in scaun, facand miscarile colonului mai line. Painea integrala, taratele de cereale care se pot adauga si in supe sau in mancarurile inabusite, vegetalele si fructele sunt cele mai bune surse de fibre. In combaterea constipatiei este importanta si hidratarea, cel putin 2 litri pe zi. Evitati cafeaua, ciocolata, cola, condimentele, care au un efect iritant asupra colonului, precum si unele medicamente.
In ceea ce priveste psoriazisul, acesta evolueaza in cicluri de acutizare si remisiune, acutizarile producandu-se de obicei iarna. Psoriazisul poate fi activat si de infectii streptococice sau de anumite medicamente. Mancarimile si usturimile de la nivelul pielii sunt datorate acestei afectiuni si nu trebuie sa va scarpinati. E bine sa va taiati unghiile scurt si sa purtati manusi noaptea ca sa nu va scarpinati in somn.
Cefaleea, tulburarile de echilibru si de somn sunt cauzate de psoriazis si poliartrita si de asemenea usturimile de la nivelul pielii. Pentru aceste probleme se pot lua urmatoarele medicamente naturale: Morinda Citrifolia (Noni), aplicatii locale si oral, Omega 3, Protect 4 Life, White Willow. Pentru constipatia cronica, in functie de cauzele care o produc, se pot recomanda urmatoarele medicamente naturale: Acidophilus, Nopalin, Coenzima Q10 sublingual, Morinda Citrifolia. Va doresc multa sanatate si ganduri pozitive.
Dr. ION NICA
"Am un tiuit in cap, ameteli si dezechilibre"
(Raspuns pentru LAURENTIU, F. AS nr. 851)
Ceea ce descrieti dvs. se numeste in limbaj medical tinitus si se refera la perceptia unor zgomote in cap, zgomote care de fapt nu exista in mod obiectiv. Cum in medicina nimic nu e simplu, si cauzele suferintei de care amintiti trebuie cercetate cu atentie si rabdare, pentru stabilirea unui bun tratament. Aceasta afectiune se poate manifesta, incepand cu usoare zbarnaieli in urechi si ameteli trecatoare, ajungand in cele din urma in faza cand bolnavul nu se mai poate deplasa decat in casa, si atunci doar mergand in genunchi, pentru a nu se prabusi. Tinitusul este o problema a urechii interne, provocata insa de deteriorarea sistemului nervos central, ce implica o combinatie de factori declansatori. Simptomele bolii sunt urmatoarele: afectarea echilibrului produce zgomote felurite, vertij (ameteli), varsaturi, tremuraturi, insomnie, depresie, migrene, anxietate si chiar atac de panica. * Afectarea auzului: scaderea pana la surditate. * Afectarea vizuala: pot aparea modificari de vedere asupra mediului ambiant, privind miscarea, forma, culoarea, luminozitatea, adica tulburari de captare a imaginii. Deci, problema bolii se afla in creier, in lobul occipital. In functie de severitatea manifestarilor, sunt necesare investigatii, analize, monitorizarea tensiunii arteriale, examene ORL, neurologice, radiologice etc. * Tratament: inlaturarea acestui zgomot extrem de enervant si a celorlalte manifestari se poate obtine in primul rand printr-un tratament care sa neutralizeze tot ce poate deregla dinamica fluxului de sange in creier. In acelasi timp, sa se apeleze la mijloacele naturale care sa asigure nutritia si energizarea optima a tesutului cerebral. Privarea de sange doar pentru cateva minute a oricarei zone a creierului lasa urmari foarte greu de vindecat. * Se va evita medicatia cu efecte nedorite asupra timpanului si a nervilor cerebrali. * Pastrarea tensiunii arteriale la valori normale (tensiunea marita sau scazuta nu face bine creierului). * Pastrarea la valori normale a glicemiei, calciului, colesterolului etc.
Nu uitati ca grija pentru artere inseamna viata! Bolnavii care sunt deja mai corpolenti ori obezi sa nu mai manance pe saturate, iar cina sa fie luata devreme, pentru menajarea ficatului. Mai putina sare, grasimi si dulciuri, si mai multe fructe, legume si, mai ales, mai multa apa. Toate acestea subtiaza mai repede sangele decat medicamentele (hipolipemiante) care, pe langa ca sunt scumpe, lezeaza adesea fibrele musculare. Fumatul, excesul de alcool si cafea, lipsa de miscare impiedica insanatosirea. Persoanele care sufera de ameteli sa faca exercitii fizice, macar din pozitia culcat. Produsele sedative preparate din plante pot calma aceasta boala in cateva zile si pentru multe luni. Suplimentele alimentare cu vitamine antioxidante (E, C, A, B1, B6, B12, acid folic) ajuta si ele procesul de vindecare. In principiu, aceste recomandari rezolva neplacerile legate de tinitus in doar cateva saptamani. Daca starea de bine intarzie, e semn ca e nevoie sa se apeleze la masuri mai elaborate si la investigatii clinice. O veste buna la final: studii recente au dovedit ca berea fara alcool, bauta seara, aproape de culcare, poate ameliora aceasta suferinta pe termen lung!