- Am putea spune ca propunerile domnului Severin reprezinta o chemare la lupta a tuturor celor exasperati de perspectiva unui al doilea mandat prezidential al lui Traian Basescu. De altfel, aproape toate documentele elaborate de Institutul de studii social-democrate "Ovidiu Sincai" au ca tema dominanta desfiintarea presedintelui sub pretextul atitudinii sale "neo-cezarice", care ar pune in pericol democratia romaneasca. Institutul in cauza este insa departe de a fi independent, avand o evidenta afiliere la PSD, partid al carui membru este si Adrian Severin, vicepresedintele Consiliului Director. Interesant este insa ca presedintele acestui Consiliu Director este Adrian Nastase, ceea ce inseamna ca, de fapt, prin vocea domnului Severin vorbeste Adrian Nastase. Nu putem uita faptul ca fostul premier face obiectul mai multor dosare de coruptie instrumentate de procurorii DNA, iar aparatorul acestora din urma si cel care i-a lasat sa-si faca treaba este Traian Basescu. Pozitia din raport este de altfel identica cu cea formulata de Adrian Nastase pe blogul personal si in declaratiile sale publice, iar scopul secundar al raportului este de a submina actuala coalitie de guvernamant, pe care domnii Nastase, Iliescu si Hrebenciuc au incercat s-o impiedice cu orice pret, inca inainte de constituirea sa. Pentru oricine-l citeste, de altfel, pretinsul raport de cercetare nu este altceva decat un manifest politic, prea putin social-democrat si prea mult angajat in manevre politice menite sa slujeasca interesele unui anumit grup. Sa-l citim deci ca atare. Chemand toate partidele, cu exceptia PD-L, sa sustina un candidat unic la prezidentiale, domnul Severin - si implicit domnul Nastase - incearca unirea tuturor fortelor politice ostile presedintelui : factiunea lor din PSD, PC, PNL si, eventual, UDMR. O astfel de combinatie nu ar fi majoritara, dar ar putea constitui un pol de atractie pentru psd-istii ezitanti. Totul va depinde insa de personalitatea candidatului : daca acesta va avea sanse mari de victorie, probabil ca tot mai multi psd-isti ii vor face campanie in colegiile lor uninominale. Nu intamplator deci Adrian Severin propune ca acest candidat unic sa fie "dinafara structurilor actuale de putere", sugerandu-l practic pe Sorin Oprescu, devenit Primar General al Capitalei, in urma unei campanii scurte si eficiente, in care a agitat cu putere stindardul independentei politice. Problema este ca, daca va fi sustinut de o coalitie de partide, domnul Oprescu nu va mai putea pretinde ca este independent politic. Alt candidat posibil este principele Radu Duda, pe care liberalii il cultiva de mult cu asiduitate, reusind chiar sa-l faca sa nu-l invite pe presedinte la aniversarea nuntii de diamant a Majestatilor lor Regele Mihai si Regina Ana, unde Ion Iliescu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu au fost oaspeti de vaza.
Coalitia anti-Basescu si-a lansat asadar manifestul si a schitat profilul candidatului. La prima vedere, demersul sau pare o expresie a neputintei si disperarii. El nu poate fi insa ignorat si bagatelizat, pentru ca sustinatorii sai sunt foarte bogati si inca puternici.
2. Victorie rasunatoare la Haga: Curtea Internationala de Justitie a dat castig de cauza Romaniei, in cazul "Platoului continental Marea Neagra". Care sunt motivele principale pentru care trebuie sa ne bucuram?
- Avem, intr-adevar, temei sa ne bucuram, pentru ca instanta internationala suprema ne-a dat dreptate in diferendul cu Ucraina si ne-a acordat o suprafata mai mare decat am fi obtinut vreodata prin negocieri cu Kievul. Daca privim situatia cu realism, vom intelege ca si Kievul se va fi bucurat de aceasta solutie, care-l scuteste de o cedare in fata pretentiilor justificate ale Romaniei, cedare care ar fi fost scump platita politic si electoral. Putem, asadar, sa ne gandim deja la imbunatatirea relatiilor cu Ucraina si sa speram ca se vor rezolva amiabil si disputa legata de Canalul Bistroe, dar si dosarul plin de probleme al minoritatii romane din Bucovina. Pentru aceasta insa va trebui sa asteptam rezultatul alegerilor din Ucraina din aceasta primavara.
Avem, de asemenea, motive de satisfactie cu privire la calitatea tinerilor juristi care au reprezentat Romania la Haga. Din pacate, imediat dupa euforia succesului obtinut prin ei de tara noastra, am aflat ca perimetrele exploatabile din Marea Neagra, acolo unde exista probabil importante zacaminte de gaze naturale si de petrol, au fost deja concesionate, in noiembrie anul trecut de guvernul Tariceanu, companiei Midia Resources, infiintata in Romania cu capitalul minim de 200 de lei, fara nici un angajat si cu cifra de afaceri zero! Presa a identificat printre asociatii acestei firme-fantoma o firma canadiana care are un contract de parteneriat cu Rompetrol. Tragem linie si constatam cu stupoare ca, pe ultima suta de metri a guvernarii sale, Calin Popescu Tariceanu a facut cadou rezervele de gaze si petrol din Marea Neagra prietenului sau Dinu Patriciu. Daca mai avea cineva nevoie de dovezi ale clientelismului si lipsei de scrupule din partea fostului premier, probabil ca acum le-a primit. Nu intamplator, liderul PNL a refuzat sa comenteze pe marginea acestei hotarari de guvern. Presedintele PSD Mircea Geoana a cerut o ancheta pe aceasta tema, dar nu stim inca in ce masura se va putea reveni asupra deciziei si se va putea organiza o licitatie internationala pentru drepturile de exploatare a zacamintelor de hidrocarburi din Marea Neagra, cum ne cere UE, si daca se va mai putea incheia un contract avantajos pentru statul roman, nu doar pentru compania beneficiara, cum s-a intamplat in cazul privatizarii Petrom. Desi estimarile aparute in presa cu privire la dimensiunile zacamintelor din jurul Insulei Serpilor sunt in mare masura exagerate, existenta acestor zacaminte ar fi un atu important pentru Romania. Iata insa ca interesele private au fost puse de fostul guvern deasupra intereselor nationale, iar Romania a fost tratata ca o feuda menita a fi jefuita. Nu ne ramane decat sa ne intrebam daca se va pune capat vreodata acestei practici. Nu intrezarim deocamdata un raspuns pozitiv.