Arta cu adaos de bine

Iulian Ignat
Foarte tineri sau ajunsi la varste venerabile, debutanti sau adevarati monstri sacri, actori, dansatori sau rockeri, artistii romani isi unesc tot mai des fortele pentru o cauza comuna. Aceea de a intinde o mana de ajutor, prin spectacolele si campaniile umanitare la care participa, copiilor care au nevoie de sprijinul lor

Povesti cu morala crestina

Alexandrina Halic, Tamara Buciuceanu-Botez, Manuela Harabor. Trei binecunoscute si indragite actrite dau glas povestilor scrise de Gratiana Lazarescu, intr-o noua serie de CD-uri cu morala crestina. Proiectul, realizat sub indrumarea Preasfintitului Varsanufie Prahoveanul, a pornit in urma cu doi ani, iar primele discuri cu astfel de povesti au prins viata prin minunata voce a lui Florian Pittis. De ele se vor bucura atat copiii carora le vor fi facute in dar de parinti, cat si copiii din familii mai nevoiase, aflate sub aripa Asezamantului Vasiliada, catre care se vor indrepta toate fondurile stranse din comercializarea discurilor. "Le multumim celor ce ne-au propus acest proiect, pentru sansa pe care ne-o ofera, de-a ne apropia de sufletul copiilor", a declarat la lansarea gazduita de Teatrul Metropolis actrita Alexandrina Halic. "Copiii se cresc cu dragoste, cu rabdare si cu pricepere, dar mai ales cu bunatate, iar bunatatea se poate invata prin modele si prin puterea exemplului. Este exact ceea ce am gasit in aceste povesti: multe seminte bine sadite, seminte ce imi doresc sa incolteasca in sufletul copiilor". Venita dintr-o lume diferita, cea a cinematografiei, Manuela Harabor a dorit sa sublinieze rolul acestor povesti in mercantila societate actuala. "Societatea in care traim ne afecteaza sufletele, iar primii ce resimt acest lucru sunt copiii. Am vrea sa-i vedem "realizati", ii invatam sa fie descurcareti, sa dea din coate, sa invete limbi straine si sa gaseasca un serviciu bun, dar din pacate, abia in ultimul rand ne ingrijim de educatia lor spirituala. Mai intai meditatiile la matematica si la engleza, si abia mai apoi ii invatam o rugaciune. Sper ca multi copii sa intre prin aceste povesti in contact cu invataturile crestine, sa le ajunga la suflet si sa inceapa sa puna intrebari". Gratiana Lazarescu, autoarea tuturor textelor de pe cele trei CD-uri lansate recent, este o tanara scriitoare. Momentul in care s-a decis sa le scrie este el insusi o adevarata poveste, poate la fel de frumoasa ca si cele de pe discuri. Totul a pornit intr-o zi, cand vrand sa cumpere o carte de povesti pentru aniversarea unei fetite, nu a gasit nimic care sa-i placa. "M-am asezat pe un fotoliu din librarie, gandindu-ma ce altceva sa-i cumpar, cand am simtit mana unui copil pe umar. "Hai sa ne jucam". "Nu pot, sunt trista, vreau sa-i cumpar o carte unei fetite si nu gasesc decat carti cu monstri si cu roboti". "A, sa nu-i cumperi de alea, ca o sa viseze urat". "Si atunci, ce sa fac?" "Scrie tu o carte cu povesti frumoase pentru copii". "Pai, nu stiu cum, ca nu am mai scris". "Pai, daca nu ai mai scris, de unde stii ca nu stii? Uite cum faci: il rogi pe ingerul tau pazitor sa te ajute. El e mereu langa tine, trebuie doar sa-l activezi, sa-i vorbesti mereu si sa-l rogi sa te ajute"." Urmatorul pas al acestui proiect se va adresa copiilor nevazatori, iar Victor Rebengiuc va fi unul dintre protagonistii acelor discuri.

Concert umanitar la "Hard Rock Cafe"

Nou venitii in lumea rockului, formatia Riff Raff, si deja clasicii Timpuri Noi s-au aflat printre protagonistii concertului desfasurat pe 26 ianuarie la "Hard Rock Cafe" din Bucuresti. Banii stransi din vanzarea biletelor la acest eveniment ce a fost organizat de Asociatia "Up And Down", in cadrul campaniei "Exista un drum catre o viata normala", derulata de Posta Romana, vor fi folositi la constructia unui centru modern destinat copiilor cu sindrom Down. Seara a fost deschisa de formatia Sensor, care, folosind instrumente noi, precum basul si clarinetul, a reusit sa se reinventeze, pastrandu-si insa ritmul si spiritul muzical abordat in ultimii ani. Cu un nume provenit dintr-o melodie AC/DC si cu piese din repertoriul acestor giganti ai rockului, Riff Raff au repurtat un mare succes la public, elevii scolii "Mark Twain" dovedindu-se a fi audienta perfecta pentru o asemenea seara. Incantata de atmosfera incinsa, prezentatoarea evenimentului, Mihaela Radulescu, a promis ca-i va invita pe tinerii rockeri intr-o emisiune a ei, dar numai daca isi aduc si fanii. A urmat apoi poate cel mai hilar concert Timpuri Noi la care am asistat: fara bas, cu Dan Iliescu in mare forma, ca de obicei, si cu Artan care aduce umorul absurd la rang de arta. Chiar daca a avut si accente amare, intreaga seara s-a desfasurat sub semnul veseliei. In primul rand s-au aflat cativa tineri cu sindrom Down, care s-au bucurat de fiecare recital sustinut. Cel mai emotionant moment s-a petrecut atunci cand o mama si-a marturisit tristetea, la aflarea vestii ca bebelusul sau sufera de sindromul Down, dar si bucuria si speranta pe care o regaseste in fiecare zambet al copilului. Ultimii care au urcat pe scena au fost componentii trupei Vita De Vie, care, spre cinstea lor, se afla deseori pe afisul unor astfel de concerte umanitare.

Razvan Mazilu si invitatii sai

In urma cu doi ani, Razvan Mazilu lansa, la Opera Romana, un proiect de spectacol ce viza strangerea de fonduri pentru echiparea sectiilor de coregrafie ale liceelor. Nume grele ale teatrului romanesc, ale muzicii, dansatori europeni de succes au facut ca primele doua editii sa insemne evenimente culturale remarcabile. Pe 10 februarie, tot pe scena Operei Romane, Razvan Mazilu propune o noua intalnire a elitelor artistice. Daca anii trecuti au cantat A. G. Weinberger, Johnny Raducanu, Aura Urziceanu si au recitat Maia Morgenstern sau Valeria Seciu, acum este randul Vitei De Vie, al lui Alexander Balanescu, respectiv al lui Marcel Iures. Plecat inca din adolescenta in Anglia, acolo unde este un nume apreciat al muzicii contemporane, Alexander Balanescu se intoarce pentru unul din rarele sale concerte in Romania. De la Paris soseste un alt artist important al dansului contemporan, Gigi Caciuleanu. Tot din sfera dansului provin si vedetele feminine ale serii, cele trei "Monici": Monica Petrica, solista Operei Nationale, Monica Strat, solista Teatrului National de Opereta, si dansatoarea elvetiana Monique Schneyder. Colegul lui Razvan din spectacolul "Urban Kiss", campionul olimpic Marius Urzica, va sustine si el un numar ce se anunta fierbinte, alaturi de Romanian Golden Team. "Prin aceste initiative nu avem cum sa rezolvam toate problemele sectiilor sau liceelor de coregrafie si nici nu ne putem propune asta. Ce ne propunem noi este sa atragem atentia autoritatilor si opiniei publice asupra problemelor artei dansului si sa incurajam companiile sa isi indrepte atentia si asupra dansului, ca domeniu atractiv pentru proiecte sociale", a declarat Razvan Mazilu. "Aceasta forma de arta, atat de speciala si fragila, trebuie sa isi recastige respectul si admiratia de altadata. In plus, sper ca acesti copii sa vada ca nu sunt singuri in aceasta profesie si ca e important ceea ce fac. Ii incurajez pe iubitorii de arta sa vina la acest spectacol - se vor bucura de prezenta unor artisti de prima marime si, in acelasi timp, vor putea ajuta scolile de coregrafie."
Foto: Agerpres (2)