Liviu Mihaiu - "Nu m-am dus in Delta sa-mi fac "platforma". M-am dus sa le fac platforme pelicanilor creti"

Ion Longin Popescu
- Jurnalist, guvernatorul Deltei Dunarii -

Din numarul trecut al revistei noastre, cititorii au putut afla despre crima petrecuta in Delta Dunarii, unde pelicani creti protejati de lege au fost vanati de braconieri intangibili in fata autoritatilor. In general, s-a putut vedea ca Europa, daca vrea sa aiba o delta, ar trebui s-o... mute pe undeva prin Germania sau Austria, pentru a o proteja de blestemul romanesc al autodistrugerii valorilor nationale. Asadar, avem o Delta. Avem legi. Avem un guvernator plin de entuziasm pentru salvarea acestui paradis. Avem sprijinul Uniunii Europene. Si, cu toate astea, atatea nenorociri se intampla la Gurile Dunarii! Liviu Mihaiu, guvernator de numai cateva luni, este un jurnalist cunoscut si un luptator darz al societatii civile. Este probabil cel dintai ecologist adevarat care ajunge in aceasta functie publica onoranta, dar lipsita de suficiente parghii de actiune si de o deplina protectie legala. Este, dupa propria-i afirmatie, un "autoexilat" care si-a luat in serios rolul de salvator al Deltei, in raspar cu hatisul de interese ale grupurilor de influenta din zona si din Bucuresti.

"Sunt un fel de Monica Macovei de balta..."

- Cat de norocoasa este Romania ca are Delta Dunarii, acest tezaur natural unic in Europa?

- Depinde de care Romanie vorbim... Exista mai multe: cea a "sportivilor" care trag in vulturi si pelicani. Cea a braconierilor cu cagula; cea a procurorilor corupti care, pentru 100 de milioane, intorc rechizitoriul impotriva victimei; cea de la Bruxelles - unde se dau filme, poze si sampanie; cea din administratie, care o vede doar ca pe o resursa de consumat cat mai repede in folosul "alor nostri". Este un mare noroc ca o avem, dar... stiti bancul-cliseu cu tara care din pacate-i locuita... Ce sa va spun? Ca este o zona umeda de importanta internationala, sit "Ramsar" (inscris in patrimoniul international al Teritoriilor Umede, Ramsar, Iran, 1971 - n.red.), ca e in patrimoniul UNESCO, ca-i a treia in lume ca biodiversitate, ca-i sit european "Natura 2000"? Credeti ca intereseaza realmente pe cineva? "E ceva de furat de-acolo sau nu? " - multi o vad doar prin prisma acestui aspect pragmatic.

- Cat de importanta este functia de guvernator? Aveti macar puterea unui primar?

- Nu este atat de importanta pe cat mi s-ar cuveni, atat mie, cat si Deltei... Puterea guvernatorului este destul de precara, in opinia mea si a unor mesteri in administratie. In ultimii sapte ani, puterile Rezervatiei s-au topit in interesul administratiei, de a scapa de constrangerile de mediu. Desigur, sunt unii destul de ingrijorati ca noua forma a Legii 82 s-ar putea sa aduca mai multe puteri Rezervatiei Deltei, pentru ca guvernatorul a fost gandit ca un tip ce trebuie intimidat ca sa dea avize pentru diferite afaceri profitabile ale clientelei. Si, pana la mine, s-a cam urlat pe telefon la mai toti guvernatorii. Mie, din fericire, nu-mi da nimeni telefon cu interventii. E prea evident de periculos. Din pacate, Guvernatorul Deltei este cel mai "slab" ca putere, comparat chiar si cu definitia din DEX a functiei. N-are puterea unui primar... In mod normal, aproape toate activitatile din spatiul deltaic - mai putin cele de natura militara - ar trebui, intr-un fel sau altul, circumscrise puterii Rezervatiei Deltei.

- Este posibil ca noul guvern sa numeasca in locul dv. un client politic?

- Cum sa nu fie posibil? Evident ca da! Orice functie este la un moment dat obiect de negociere. Au incercat destul de multi sa ma schimbe cu ocazia noii conjuncturi politice. Sunt oameni care mi-ar vinde si organele, daramite sa ma schimbe?! Un securist cu parul alb din Tulcea, din fruntea unei institutii onorabile, a fugit rupand pamantul la Bucuresti, sa "pledeze" pentru schimbarea mea. Sa nu cumva sa credeti ca ma iubesc multi din administratie! Pentru sistem, eu sunt un fel de Monica Macovei de balta... Dar eu nu m-am dus in exil ca sa ma iubeasca tot felul de electorate. Nu m-am dus "sa-mi fac platforma", m-am dus sa fac platforme pelicanilor creti, eventual...

"Delta e minunea numarul unu a Europei. Iar noi nu ne dam seama de ce-avem in ograda"

- Ati reusit sa realizati macar o mica parte din ceea ce v-ati propus pentru salvarea Deltei?

- Realizari ar fi ceva, neasteptate chiar si pentru mine. Sincer? Nu ma asteptam sa ma descurc atat de bine...(rade). Ca sa va dau cateva dintre ele: 1. Am reusit sa adoptam Regulamentul de urbanism pentru constructii - cu care ne-am chinuit de doi ani. 2. Am reusit s-o convingem pe Francine Cousteau, vaduva lui Jacques Yves Cousteau, care a acceptat sa fie ambasadoarea Deltei Dunarii in lume, iar Fundatia Cousteau va da un premiu "Jacques Yves Cousteau" celui mai bun proiect de mediu pe Delta. 3. Am reusit sa confiscam un mai mare numar de plase pe unitatea de timp, in lunile octombrie si noiembrie. 4. Am reusit sa programam organizarea in Romania a "Conventiei Ramsar" in 2012. 5. Am infiintat o unitate de management a fondurilor europene in cadrul Administratiei Rezervatiei. 6. Am inceput negocierile cu Consiliul Judetean pentru renaturarea a peste 70.000 de hectare concesionate. Va umplu pagina de mai continui. La nerealizari, trec vanatoarea si pescuitul industrial. Aici interesele sunt atat de mari, incat va fi foarte greu sa le poti elimina dintre naravurile proaste ale grupurilor de alesi. Dar nu ma las... am plecat in exil pentru Delta.

- Ati vizitat intreaga Delta protejata? Ce v-a placut cel mai mult?

- N-apuci sa vezi tot. Delta are 580 000 de hectare; sunt chiar si localnici care n-au batut-o pe toata... Mi-a placut ca e vie - cum a observat Comandantul Cousteau - este energetica, are istorie, si, pur si simplu, e magnifica. Dar daca ne oprim in a o proteja si continuam s-o tratam ca pe o "resursa" si ca pe balta din fundul curtii, atunci o vom pierde, in timp ce altii o declara "Proiectul Vitrina" al anului 2009 pentru Europa, in cadrul proiectelor vitrina pe care UNESCO le deruleaza pentru toate continentele. Carevasazica, e minunea numarul unu a Europei. Iar noi nu ne dam seama de ce-avem in ograda, punand-o la produs porumb si cartofi. Sau ni se pare mai "ieftin" sa calatorim in Bulgaria, decat la tantari, in Delta...

- Ce are guvernatorul Deltei la dispozitie? Are paznici inarmati, ambarcatiuni rapide, consilieri stiintifici etc.?

- Ar trebui sa aiba, in primul rand, Statul de partea lui.... Paznicii nu sunt inarmati, sunt putini, sunt prost echipati si foarte prost platiti. Iar consilieri stiintifici benevoli ar trebui sa fie universitatile ecologiste si Academia Romana. Din pacate, lucram inca la comunicarea prin telepatie.... Noi, romanii, nu conlucram, niet sinergie, iar asta este cel mai mare rau al administratiei. Nu stim sa tratam in echipa, multidisciplinar, un pacient asa ca la dispozitie am, ca si-n presa, doar o... semnatura.

"Oamenii nu mai cred ca poti face ceva din pasiune"

- Ce v-a determinat sa intrati, la inceput doar ca membru al unui ONG, in lupta pentru salvarea Deltei?

- Scriam odata :"Eu, cand o sa fiu mare, vreau sa ma fac Delta Dunarii". Multora nu le-a venit sa creada ca nu ma duc acolo cu un interes. Ziceau unii, prin balta: "A venit el pentru vreun interes". Oamenii nu mai cred ca poti face ceva din pasiune. Pana si colegii de breasla au luat-o ca pe o tradare, ca pe o trecere de cealalta parte a baricadei. Cum ar veni: "Noi uram cu totii Statul, iar tu treci de partea lui?!". Extrem de putini s-au gandit sa se-ntrebe daca e bine sau rau ca eu, jurnalist si ecologist de la organizatia "Salvati Delta", ma duc sa incerc sa salvez Delta. Si mai bantuie un sindrom, pe care eu l-am denumit Omulu. "Asta este omu lui Vantu, pe care l-a trimis in Delta sa-i obtina ceva." Toata lumea este "Omul cuiva", al lui Basescu, al lui Vanghelie, al lui Voiculescu, al lui Vulpea s.a.m.d. In Romania, puterea "isi pune oamenii". Este mult feudalism in capul nostru... Asadar, n-a fost usor sa trec in infernul administrativ. Nu s-au inghesuit multi sa ma aplaude... dar m-am resemnat cu ideea ca noi, romanii, suntem niste canibali....

- Care sunt amenintarile cele mai distrugatoare pentru Delta?

- Braconajul, lipsa unei monitorizari eficiente si a controlului resursei naturale sau a circulatiei ambarcatiunilor; incapacitatea colectiva a aplicarii programelor de reconstructie ecologica, salubrizarea aproape inexistenta; lipsa cadastrului pe intreaga suprafata a Deltei, concesiunile agricole si piscicole - exploatari economice anacronice, daunatoare mediului - ; situatia necontrolata a constructiilor ilegale, instabilitatea politicilor de mediu si, ultima pe lista, cu voia dumneavoastra, necivilizatia noastra. Mai zic?

"Este inadmisibil sa avem pescuit industrial in Delta!"

- S-a avansat cu lucrarile de renaturare a zecilor de mii de hectare transformate de Ceausescu in teren agricol?

- Este inadmisibil ca in cea mai protejata rezervatie din Europa sa avem 306.000 de hectare din 580.000, declarate zona economica! Este inadmisibil sa avem pescuit industrial, cand in toata Europa nu se pescuieste decat sportiv, pe domeniul public!! Cum e posibil sa avem pana acum doar 15.000 de hectare renaturate - sa zicem - din 80.000 ha!? Cum de s-au gandit unii sa faca o mega-statiune in grindul Chituc, care este zona cu protectie speciala avifaunistica, in loc sa refacem Sulina, ca statiune Porto Franco? Toate acestea duc la declinul biodiversitatii si al patrimoniului natural si cultural, ca sa vorbesc in termenii obiectivelor de management al Rezervatiei Deltei Dunarii, nerespectate, nu-i asa, de insasi administratia Statului roman.

- Este permisa vanatoarea?

- Pentru un scurt timp, vanatoarea n-a fost permisa prin lege in rezervatii, mai ales in Delta, care este, repet, sit UNESCO, cu 95 de specii de pasari protejate, pana cand parlamentarii n-au mai rabdat aceasta impilare europeana si au schimbat legea fulgerator... plus doua HG-uri instant, la nevoie. Azi se vaneaza, desi am facut tot posibilul sa-i aman, sa-i incurc. Am reusit vreo luna de zile... E ceva!

- Aveti personal suficient pentru asigurarea pazei?

- Un studiu mai vechi al Bancii Mondiale proiecteaza organigrama Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii la 320 de oameni. Noi avem 133, cu tot cu guvernator. Am tras la rame si am obtinut in 4 decembrie un HG care mareste organigrama Rezervatiei cu 40 de posturi. Astazi, majoritatea sunt blocate. Cat despre salarii, pot sa va spun ca am incercat sa angajez cel putin doi oameni cu studii pentru a conduce diferite departamente ale institutiei. La auzul salariului, s-au ridicat si-au plecat repede. Un agent ecolog la Rezervatie castiga intre 7 si 9 milioane lei vechi. Nu cred ca exista un argument mai bun pentru a va constientiza de ce nu avem o paza eficienta in Delta Dunarii... Eu gandesc putin altfel: Statul trebuie intarit de urgenta, mai ales cand vine tsunami-ul depresiei economice.

- Ce ar face Austria, Germania, Franta sau Italia, daca ar avea Delta noastra?

- Daca ar avea un asemenea Titanic al patrimoniului mondial natural, toate tarile acestea ar deschide focul ca sa-l salveze, daca s-ar intampla ce se-ntampla zilnic la noi, in Delta Dunarii...

Guvernatorului Liviu Mihaiu ii puteti scrie la e-mail: lmihaiu@arbdd.ro