Padurea cu sanatate: BRADETU

Florentin Popa
Zeci de statiuni balneoclimaterice romanesti va asteapta sa va reparati sanatatea la pret redus. "Izvoare-minune" si medici "miraculosi" se pun chezasi pentru reusita


Sat muscelean de munte, aflat la o aruncatura de bat de Curtea de Arges, Bradetu este unul din nenumaratele locuri inzestrate de Dumnezeu cu aer curat "pur sange" si izvoare datatoare de sanatate. Abandonat in saracie si indiferenta (la fel ca atatea alte statiuni balneoclimaterice romanesti), Bradetu a fost salvat de la disparitie prin abnegatia unor medici de toata isprava, care in conditii de-a dreptul eroice, au lasat deschise portile unei institutii de sanatate, cu infatisare modesta pe dinafara, dar cu rezultate de exceptie in vindecarea miilor de bolnavi care au avut norocul sa auda de faima ei, veche de peste 100 de ani. Vara sau iarna, pacientii bantuie padurile zonei, in cautarea izvoarelor cu "apa vie", pe care o duc, ca pe o comoara, la piept. Adaugata tratamentelor practicate in spital, cura cu apa extinde aria vindecarilor la zeci de boli.
La prima vedere, Bradetu este un sat ca oricare altul. Case vechi si frumoase, cu cerdac inalt, muscelean, dealuri imbracate in paduri inca nedecimate, aer tare de munte. Dar adevarata comoara a satului argesean sunt izvoarele cu ape tamaduitoare, a caror faima a trecut de hotarele zonei. Aflat la o margine de padure, Spitalul de Recuperare din Bradetu e azi, mai degraba, o amintire saraca si trista, scoasa la marginea timpului. Cei 30 de ani trecuti de la infiintare si lipsa de fonduri au lasat urme adanci, ca in toate celelalte statiuni care nu au mai fost finantate de ministerele de resort. Totusi, la Bradetu, nimic nu a fost lasat in paragina; incet-incet, in spital se fac lucrari de renovare, peretii sunt albi, curati, chiar daca decoratiunile de la intrare sunt demodate si imbatranite de vreme. Toata lumea se grabeste - e sfarsit de saptamana, soseste o noua serie de pacienti si lucrarile trebuie sa avanseze pana atunci.
Printre muncitori si moloz, o intalnesc pe d-na dr. Doina Neacsu, medic primar de balneologie, medicina fizica si recuperare medicala, directorul medical al spitalului, totodata o cititoare fidela a revistei "Formula AS", care ne primeste cu uimire, bucurie si multa amabilitate...

- Chiar si sanatatea are nevoie de garantie istorica. Conduceti un spital cu vechime in terapia balneara din Romania. Cand s-au descoperit apele minerale de aici?

- Descoperirea izvorului cu apa minerala care sta la baza intemeierii bailor din Bradetu se datoreaza unui fotograf din Bucuresti care, grav bolnav de ficat, stomac si pancreas, s-a retras in satul sau natal, Valsanesti de Arges, pentru a-si astepta sfarsitul acasa. Intr-o zi, mergand catre sat, a descoperit in padure un izvor cu apa ce duhnea de la departare a oua clocite. Era Puturosul, un izvor sulfuros despre care stia din anii copilariei ca vindeca multe boli. A umplut o sticluta, a dus-o la analize, la Bucuresti, si specialistii au confirmat: apa avea importante proprietati terapeutice. Ulterior, o echipa de geologi a mai descoperit alte doua izvoare. Imediat, a sosit o comisie ministeriala, care a stabilit ca exista conditii optime pentru infiintarea unei statiuni balneoclimaterice, si astfel a luat fiinta Spitalul de Recuperare Balneo-Fizio-Terapeutica din Bradetu.

- Care sunt principalii factori terapeutici ai localitatii Bradetu?

- Apele minerale oligominerale, sulfuroase, bicarbonatate, clorurate, sodice si hipotone (cu o mineralizare totala de 0,84-3,08 g/l) si aerul bogat in ioni negativi. Bradetu dispune de un climat de depresiune intradeluroasa cu aer curat, fara praf si alergeni, cu temperaturi medii de 17,5gr.C. Dotarile spitalului adauga acestor factori terapeutici si proceduri fizice, in scopul recuperarii medicale a afectiunilor reumatismale degenerative, post-traumatice, neuromotorii etc. Principalul scop este tratarea afectiunilor cu potential recuperator, a pacientilor care au un deficit functional al aparatului locomotor.

- Ce afectiuni se trateaza cu succes la Bradetu?

- Cele mai bune rezultate ale curei balneare le avem in bolile reumatice, in special cele degenerative, cum ar fi coxartroza sau gonartroza, procesele degenerative la nivelul coloanei vertebrale (spondiloza cervicala, lombara si dorsala). In plus, tratam cu succes deficitele functionale post-traumatice, cele aparute dupa interventii chirurgicale sau dupa protezari. Herniile de disc, de exemplu, pot beneficia de tratament si atunci cand nu au indicatie operatorie, dar si de tratament recuperator, dupa circa 3 luni de la interventia chirurgicala, pentru a reface functionalitatea segmentului lombar, prin kinetoterapie. Astfel, se tonifica musculatura, care daca nu este functionala, isi pierde zilnic cam 3% din forta. Orice interventie chirurgicala pe aparatul locomotor (proteze de sold, de genunchi, dupa luxatii, dupa fracturi), care imobilizeaza pacientul la pat un anumit timp, are nevoie de kinetoterapie - atat preoperator, cat mai ales postoperator. Tratam si pacientii cu hemiplegii, cu accidente vasculare, cu paraplegii ori cu traumatisme vertebrale, care sunt de regula paralizati de la brau in jos.

- Cum ii ajuta apa sulfuroasa pe bolnavi?

- Baia sulfuroasa este un important adjuvant in recuperare. Apa are efect terapeutic in principal in afectiunile reumatismale degenerative, nu in cele post-traumatice. Modificarile degenerative reumatismale afecteaza atat structurile articulare (artroza - prin degradarea tesutului cartilaginos hialin), cat si structurile conjunctive periarticulare (ligamente, tendoane, burse, capsule articulare, muschi). Degenerarea cartilaginoasa se instaleaza progresiv, determinand alterari ireversibile histologice ale cartilajului hialin, datorita modificarilor de nutritie. Sulful se absoarbe prin tesuturi, intra in circulatia generala si apoi in metabolismul articular. Constituentii tesutului cartilaginos (condroitin sulfatul si glucozamina) contin sulf. Sulful ajuta la stoparea degenerarii cartilajului articular, pentru ca ii da acest substrat necesar bunei functionari. Daca se face cura cu apa sulfuroasa in fazele incipiente ale bolii, sulful intra in metabolismul cartilajului si stopeaza procesul degenerativ, mentinand astfel functionalitatea articulatiei.
In paralel, utilizam si terapii fizicale: fizioterapia are efect antiinflamator si antialgic, iar kinetoterapia este cel mai important element terapeutic. Pregatim pacientul cu electroterapie si cu impachetari cu parafina, pentru a putea face kinetoterapie. Electroterapia diminueaza durerea, astfel incat pacientul sa poata face miscare. Exercitiile specifice se pot face in bazinul cu apa (efectul acvatic ajuta bolnavii sa faca mai usor unele miscari) sau la sala dotata cu aparate de forta. Kinetoterapia nu va opri procesul de degradare articulara, dar va creste amplitudinea de miscare si forta de contractie a musculaturii stabilizatoare.

- Ati avut si cazuri de vindecari spectaculoase?

- Da, imi amintesc cazul unui barbat de 42 de ani, care a cazut noaptea intr-un sant adanc si a avut o fractura vertebrala cu interesare medulara la T6, asadar destul de sus. Practic, un asemenea caz nu mai are nici o sansa de a parasi scaunul cu rotile; in literatura de specialitate scrie ca un asemenea pacient nu va mai putea merge niciodata. De altfel, pacientul nostru nu putea sa stea nici in sezut. Totusi, a venit cu regularitate la tratamentul de recuperare, a avut incredere in el, si-a dat silinta sa faca toate procedurile, iar la ora actuala (cazul l-am preluat in urma cu 12 ani) merge in carje. Omul chiar s-a angajat si este capabil sa-si castige existenta. Este fantastic faptul ca si-a depasit conditia de om imobilizat intr-un scaun cu rotile. Si-a adaptat si masina, iar acum conduce si se poate deplasa oriunde doreste.
Pacientii protezati, care vin sa-si refaca functionalitatea articulatiei, dupa putin timp nici nu mai simt ca au proteza, fie ea de sold sau de genunchi. Sunt foarte multumiti de rezultate si revin la tratamentul de intretinere. Am avut chiar acum, in ultima serie, o pacienta care fusese victima unui accident soldat cu o fractura de femur operata, la care s-a protezat apoi articulatia coxo-femurala, dar nu se putea obisnui cu proteza. Trebuia sa se reintoarca la munca si era afectata psihic. Dupa tratament, totul a mers extraordinar: pacienta se simte bine, poate merge si are tonusul la cote maxime.

- Sunteti in plin proces de renovare: instalatii sanitare noi, termopane, aparatura de ultima generatie. Inteleg ca anul trecut, Ministerul Sanatatii v-a luat sub protectie...

- Dupa cum ati observat, baza terapeutica este in momentul actual in renovare; am reusit sa schimbam aproape jumatate din aparatura veche, baile sunt si ele in curs de modernizare - doua din cele trei compartimente sunt gata. La hidroterapie am modernizat aproape tot, mai avem nevoie de o baie galvanica pentru a putea face fata tuturor nevoilor pacientilor. Dorim sa imbunatatim in primul rand conditiile de tratament, pentru ca bolnavii sa scape de problemele de sanatate. Mai tarziu, daca vom mai primi fonduri de la Ministerul Sanatatii sau de la autoritatile locale, vom avea grija si de conditiile de cazare, care inca sunt la standardele de-acum 30 de ani... Este si acesta un aspect important, deoarece suntem foarte solicitati: avem circa 200 de bolnavi pe serie si deja sunt programari pentru tot anul 2009. Din pacate, dupa ce ca banii erau si asa putini, acum criza financiara inrautateste si mai mult situatia... Cine stie ce va mai fi? Norocul nostru ca avem un personal medical de exceptie; lucram cu profesionisti de prima mana. Chiar daca sunt numai 20 la numar, ei reusesc sa acopere toate procedurile a 200 de bolnavi, serie dupa serie, an dupa an!

- Cat dureaza o serie de tratament si de ce acte medicale au nevoie pacientii pentru a beneficia de servicii medicale la Bradetu?

- O serie de tratament complex dureaza 12 zile. Pentru a ajunge la noi, pacientul are nevoie de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist si de un aviz dermatologic, pentru ca se lucreaza in bazine colective. Pacientii de peste 70 de ani trebuie sa aiba si aviz cardiologic, pentru ca varsta inaintata reprezinta o contraindicatie relativa, care se discuta de la caz la caz. Se face o programare telefonica, fie direct de catre pacient, fie de catre medicul curant. De regula, nu tratam pacienti cu afectiuni acute, pentru ca terapia calda face rau in fazele acute ale unor boli. Or, noi lucram numai cu terapie calda.

- Spuneati ca aici, la Bradetu, exista si alte izvoare cu ape minerale. La tratarea caror afectiuni pot fi utilizate?

- Intr-adevar, la circa doi kilometri de spital, exista doua izvoare cu buvete pentru cura interna cu apa minerala, care pot fi utilizate in scop curativ, in afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, tulburari functionale ale colonului), afectiuni renale si ale cailor urinare (litiaza urinara recenta, necomplicata), afectiuni hepato-biliare (diskinezie biliara), afectiuni endocrine (diabet zaharat de tip II, stari prepuberale la copiii hiper-reactivi, sindrom ovarian de menopauza), afectiuni respiratorii datorate no- xelor profesionale, stari de surmenaj fizic si intelectual, nevroza astenica. Noi nu ne ocupam de tratamentele acestor afectiuni, dar pacientii cu boli asociate pot face in paralel cure interne cu ape minerale, dupa indicatiile medicului curant.
***
Localitatea Bradetu este situata in judetul Arges, la 28 km de Curtea de Arges si la 59 km de Pitesti. Puteti ajunge acolo cu masina, prin Campulung Muscel sau prin Curtea de Arges, pe DN 73C - cu abatere in dreptul localitatii Robaia (exista indicatoare).

D-na dr. DOINA NEACSU poate fi contactata la Spitalul de Recuperare din Bradetu, jud. Arges, tel. 0248/26.77.55