Raspuns pentru MARIANA POPESCU - Bistrita, F. AS nr. 849 - "Caut tratament pentru atrofie moderata cerebrala bifrontala"

Redactia
Dr. IULIA VLAD, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie si acupunctura, Bucuresti, tel. 0722/56.41.20

Atrofia cerebrala reprezinta o deteriorare a tesutului nervos de la nivelul creierului si aceasta situatie se poate ameliora folosind remedii si alimente cu proprietati tonice cerebrale. Preparatul Cerebex (Pentavox), 2 capsule de trei ori pe zi pentru a avea efecte vizibile, contine plante care ajuta la refacerea neuronilor; la fel si laptisorul de matca, care este tonic pentru neuroni (este de preferat cel proaspat, pe care il puteti gasi in unele plafaruri sau puteti comanda la tel. 0362/41.50.75, firma "Apiland" - in doza de 2 g/zi). Pentru durerile de cap, luati Yograj Guggul (Herba Ayurvedica) - 3-6 capsule/zi, in functie de gravitate, care are efecte antiinflamatoare, si MigrenStop ("Santo Raphael") tinctura, 30 picaturi de trei ori pe zi, cu efecte antispastice si calmante. Daca nu aveti alte suferinte care sa le contraindice, consumati si urmatoarele alimente: nuci, fistic, migdale, galbenus de ou crud, lapte de soia, cereale integrale (grau, orez, hrisca, mei, orz, ovaz), fructe si legume proaspete. Va doresc multa sanatate!

"Si eu, si sotul meu, suferim de gonartroza bilaterala"
(Raspuns pentru TRUDEANU MARIA - Oradea, F. AS nr. 849)


Va pot ajuta fizioterapia, acupunctura, masajele cu unguente antiinflamatoare naturale (Tamus, Apireven, Aloe Heat Lotion), iar intern, Yograj Guggul (2 capsule de trei ori pe zi), cu efecte antiinflamatoare, Forever Freedom gel (50 ml de doua ori pe zi), care are efecte detoxifiante asupra organismului si contine substante cu efect de regenerare a articulatiilor. Evitati constipatia, evitati carnea (duce la depunerea de acid uric in articulatii si agraveaza boala), consumati multe sucuri de fructe si legume proaspete, evitati frigul si eforturile fizice excesive, dar faceti miscari pentru mentinerea flexibilitatii articulatiilor (kinetoterapie). Multa sanatate!

"De trei ani, fiica mea tuseste intruna"
(Raspuns pentru EVELIN - Bucuresti, F. AS nr. 849)


Exista cazuri de tuse datorate oboselii excesive, agitatiei, vorbitului prea mult, poluarii. Acestea nu se vindeca cu antibiotice (deoarece nu este nici un microb), ci cu remedii tonice pulmonare, emoliente, vitalizante, antispastice bronsice, asociate cu antialergice, daca este cazul. Tonice pulmonare si emoliente foarte bune sunt urmatoarele plante indiene: mahabala, nagabala, jivanti, ashwagandha, vasaka, care se administreaza sub forma de pulbere (1 lingurita de trei ori pe zi) din amestec, sau capsule (doar unele din acestea se gasesc sub forma de capsule); trebuie asociata Tinctura meridian plaman (1 lingurita de trei ori pe zi) si un sirop natural de tuse: Tusifit sau Coughend. Pentru administrare intranazala, foarte bun este preparatul Aloe First. Este necesara o dieta hranitoare, o reteta foarte buna fiind o cana de lapte cald cu miere, galbenus de ou crud, scortisoara si ghimbir.

"Bunicul meu a fost operat de tumora de colon descendent"
(Raspuns pentru CRISTINA MATACHE - Bucuresti, F. AS nr. 849)


Este necesar un regim naturist, bazat pe sucuri de fructe si legume (mere, morcovi, sfecla rosie, telina), cereale integrale, fara carne, grasimi, zahar, aditivi alimentari, iar ca tratament: gel de aloe (50 ml de trei ori pe zi), Brididhar (2 capsule de trei ori pe zi), extracte de orz verde, A beta Care (3 capsule pe zi), macerate la rece din sunatoare, rachitan, coada-soricelului, coada-calului, urzica (1 litru pe zi), iar in functie de caz, se mai asociaza senna (daca exista constipatie), vasc (in doze mici), sau alte plante antitumorale. Tratamentul trebuie supravegheat de un medic sau terapeut priceput.

"Nu pot scapa de o infectie cu Enterococcus, la prostata"
(Raspuns pentru G. I. - Bucuresti, F. AS nr. 849)


Acesti microbi au determinat boli in sfera genitala datorita scaderii imunitatii, pentru ca, in general, nu sunt specifici in aceasta localizare. Tratamentul dureaza luni de zile, dar se pot obtine rezultate. Tratamentul cu antibiotice se face doar cu cele care sunt indicate de antibiograma, altfel poate face mai mult rau. Va recomand urmatorul tratament naturist: salmali, sariva, yavani, kanchanar (amestec din pulberi, 1 lingurita de patru ori pe zi), Neem (3 capsule pe zi), Aloe Berry Nectar (50 ml de trei ori pe zi), Shilajit (1 capsula de trei ori pe zi).

VALERIU MUNTEANU, str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Caut tratament pentru tromboflebita profunda membrul inferior drept"
(Raspuns pentru NICOARA ELENA - Luncani, jud. Cluj, F. AS nr. 839)


Va marturisesc ca am ramas practic stupefiat de relatarea dvs., privind faptul ca suferiti de aceasta afectiune vasculara grava si periculoasa, de peste doi ani, si ca medicii se uita la piciorul dvs. umflat peste masura si nu stiu ce sa-i faca. Probabil ati apelat la medici incompetenti, de care, din pacate, tara noastra nu duce lipsa, dovada sunt repetatele esecuri medicale cu cost vital pentru pacienti, de care abunda ecranele televizoarelor. Poate este vorba si de o neglijenta a dvs. sau a familiei, nefiind admisibil sa va complaceti in actuala situatie fara a actiona mai energic pentru rezolvarea ei. Nu stiu daca vi s-a explicat in ce consta aceasta complicatie a varicelor, care poate afecta venele superficiale sau cele profunde, ca in cazul dvs. Trombul format in vena dvs. profunda este, practic, un cheag de sange care blocheaza circulatia venoasa, conducand la edematierea (umflarea) piciorului si care in cazuri grave se poate solda si cu amputarea acestuia. Un alt pericol si mai grav il reprezinta posibilitatea unei eventuale deplasari a cheagului in circulatia sanguina, care se soldeaza in final cu blocarea inimii sau a plamanului (embolie cardiaca sau pulmonara), ducand la pierderea vietii. Iata de ce va recomand sa va internati de urgenta pe baza unei trimiteri din partea medicului de familie la Spitalul Judetean Cluj, unde probabil se efectueaza si operatii de chirurgie vasculara sau tratamente vasculare adecvate. Pe baza unor investigatii de specialitate, medicii vor decide fie aplicarea unui tratament de dizolvare a trombului, fie o eventuala operatie pe baza unor tehnici operatorii clasice sau de ultima generatie, cu laser. Tratamentul de dizolvare a trombului se poate aplica numai in spital, avand o durata de cateva zile, cu controlul permanent al timpului de coagulare a sangelui, si poate consta in injectii intravenoase cu Heparina, asociate cu Trombostop tablete. In acest caz, nu se asociaza si Fenilbutazona (un antiinflamator puternic), deoarece impreuna cu anticoagulantele poate conduce la hemoragii digestive superioare masive. Personal, consider ca cea mai buna solutie este internarea in spital, unde puteti beneficia de serviciile medicale ale unor medici competenti, Clujul fiind un centru universitar medical de prestigiu. In cazul in care, totusi, din anumite motive, ati evita internarea imediata in spital, va pot recomanda si unele posibile tratamente ajutatoare, care pot ameliora circulatia sanguina si reduce inflamatia, dar care nu elimina pericolele majore la care m-am referit anterior.
Se gasesc in farmacii unele produse realizate pe baze naturiste (spanz si castan) de firma "Exhelios" din Timisoara si anume o solutie relaxanta cu spanz (comercializata anterior sub denumirea de "solutie Dr. Boici"), gel relaxant cu spanz sau Stimuven gel cu spanz. Cu aceste produse veti unge piciorul inflamat, dar cu deosebita grija, fara a frectiona puternic, deoarece o presiune mai puternica ar putea conduce la deplasarea trombului cu consecinte fatale. Daca nu suferiti cu stomacul (gastrita hiperacida sau ulcer), puteti asocia acest tratament extern cu Fenilbutazona, tablete sau supozitoare, cu efecte antiinflamatoare. Va puteti prepara si singura un remediu naturist foarte eficient pentru tratarea afectiunilor venoase si a inflamatiilor generate de acestea: Tinctura de spanz. Am mai relatat in paginile revistei "Formula AS", in urma cu mai mult timp, modul de preparare a acestei tincturi, si anume: intr-o sticla de culoare inchisa, veti introduce radacina de spanz, intr-un strat de circa 1 centimetru, peste care veti turna 6 cm de alcool de 60 de grade. Lasati preparatul la macerat timp de doua saptamani la intuneric, perioada dupa care tinctura astfel obtinuta poate fi folosita, dar numai strict pentru aplicatii locale externe (in cazul dvs. cu aceeasi grija la care m-am referit). Daca veti constata o eventuala iritatie a pielii, care poate fi mai sensibila, veti dilua tinctura. Tin sa precizez si faptul ca dupa aplicarea pe piele este necesar sa va spalati foarte bine pe maini, deoarece spanzul face parte din categoria plantelor medicinale otravitoare. Pentru acelasi motiv, tinctura - care miroase frumos, putand fi confundata cu coniacul sau alte bauturi alcoolice, va fi tinuta intr-o sticla cu eticheta "OTRAVA" si ferita de accesul unor persoane neavizate, care s-ar putea otravi cu consecinte fatale.
In final, as dori sa va relatez si un caz concret al utilizarii acestei tincturi. Un prieten care suferea de varice utiliza frecvent aceasta tinctura, nedespartindu-se de ea nici in concediu. Plecand la sat la parinti, l-a gasit pe tatal lui cu mana foarte umflata, fara a se cunoaste cauza. Cu acceptul lui, l-a uns cu tinctura de spanz si, spre surprinderea lor, mana s-a dezumflat rapid. Sper ca cele relatate in raspunsul meu sa va fie utile si sa reusiti sa scapati cat mai repede de aceasta afectiune grava, cu consecinte nebanuite in prezent de dvs. Va doresc numai bine si sanatate!