Doctorul cu patru labe

Rodica Demian
Sunt cei mai buni prieteni ai nostri: credinciosi, recunoscatori, tandri. Dar asta nu e tot. In cazul unor crize sufletesti si al unui mare numar de boli, cainii ne pot ajuta adeseori mai eficient decat orice doctor

"Fara Linda, n-as fi avut nici o sansa sa scap de depresie, dupa moartea sotului meu", spune Victoria, o femeie de 54 de ani care, ca sa-si rotunjeasca pensia destul de modesta, a acceptat sa-si transforme casa in pensiune pentru cainele unei familii plecate pentru o vreme in America. "Desi am acceptat oferta cu gandul la bani, dupa mai putin de o luna, mi-am dat seama ca Linda este cel mai puternic medicament impotriva tristetii mele. Prezenta ei permanenta imi alunga singuratatea, iar plimbarile zilnice pe care le facem, chiar si pe ploaie sau vant, imi dau o forma fizica excelenta. O singura amenintare imi intuneca bucuria: despartirea, in ziua cand stapanii vor reveni."
Numeroase studii confirma faptul ca animalele de casa, mai cu seama cainii, ne pot ajuta sa invingem stresul mai bine decat prietenii sau chiar partenerul de viata, afirma psihologii americani. Eficienta cainilor a fost cercetata stiintific in repetate randuri. Recent, subiectii alesi de cercetatorii americani au fost bancheri cu tensiune arteriala provocata de scaderile cursului monetar. La cei ce nu aveau un animal in casa, valorile au fost mari, in situatii extreme, in ciuda medicamentelor luate, in timp ce posesorii de caini si de pisici au depasit momentele de varf ale crizei, fara ca valorile tensiunii arteriale sa se modifice.

Incredere de la bun inceput

In mod evident, un caine ne poate transmite mai multa stabilitate psihica decat cele mai apropiate persoane. La intrebarea adresata participantilor la un studiu efectuat de dr. Lisa Beck, psiholog la "Bryn Mawr College" (SUA), si anume - daca sunt siguri ca partenerul lor ii iubeste, doar 39% au raspuns "da", in vreme ce peste 50% erau absolut siguri de dragostea animalului lor de casa.
"Relatiile cu partenerii-oameni sunt marcate adesea de experiente din trecut - de pilda, de infidelitate sau de tradare", spune cercetatoarea. "In relatia cu un animal, aceasta componenta lipseste, astfel ca increderea este prezenta de la inceput."
Frumusetea pentru toti stapanii de caini este ca aceasta incredere - si odata cu ea efectul anti-stres - creste cu cat indragim mai mult patrupedul. Dupa doar un sfert de ora de joaca, de zbenguiala sau de pupaceala cu un caine, indiferent de rasa, in organismul nostru se modifica o serie de substante (neurotransmitatorii) importante: creste cantitatea de hormoni ai fericirii - serotonina si dopamina, scade productia de cortizol, hormonul stresului etc.
Dr. Beck a descoperit insa la persoanele supuse testului si o valoare ridicata a oxitocinei, o substanta considerata a fi hormonul increderii si al atasamentului. La femei, ea este produsa de organism in timpul nasterii si al alaptarii, intarind relatia mama-copil. Iar la ambele sexe "flash"-ul de oxitocina se produce atunci cand se indragostesc - cauza furnicaturilor din burta - si in timpul senzatiei intense de apropiere si relaxare de dupa actul sexual.

Atasament vindecator

In studiul american, modificarile biochimice au fost mai importante la subiectii veniti la test cu propriii lor caini decat la cei care au avut de-a face cu animale straine. Cei care au o relatie autentica cu cainele lor stapanesc mai bine si cu tot mai mult calm problemele vietii de zi cu zi. Si nu doar atat: numeroase studii arata cum contribuie cainii la insanatosirea mai grabnica a bolnavilor. Statistic, posesorii de caini merg mai rar la doctor si iau mai putine medicamente decat media populatiei. Pentru specialisti, acest fapt nu reprezinta o surpriza. O mare parte dintre boli fiind declansate, sau chiar agravate de stres, o relatie stransa cu un caine trece drept una din cele mai eficiente masuri preventive impotriva majoritatii problemelor de sanatate. Inclusiv a cancerului.
Sigur ca problemele si grijile pot fi incredintate si unui jurnal personal sau unui animal de plus. Dar in cazul unui caine in viata, marturisirii pure i se adauga si un factor care satisface una dintre nevoile noastre primordiale: contactul fizic. Asa cum noi simtim uneori nevoia sa le mangaiem blanita moale si catifelata, tot asa si cainii vin adeseori, fara sa ezite, la noi si vor sa ne jucam cu ei sau sa le aratam putina tandrete. Un gest imposibil la oameni: sa trecem cu mana prin parul unui necunoscut, in autobuz ori pe strada, pur si simplu fiindca ne este simpatic. "In societatea noastra este strict reglementat pe cine avem voie sa atingem", spune dr. Beck. "Si nu prea mult. Exista persoane care-si imbratiseaza partenerii de cuplu sau copiii o data la un an, considerand imbratisarea un eveniment." Dar noi, toti, avem o dorinta innascuta de mangaieri. Ele ne transmit afectiune, consolare, siguranta si caldura - sentimente dupa care tanjim mai mult decat ne dam seama in mediul nostru mai degraba lipsit de comunicare.

Agent de legatura si instructor de fitness

Majoritatea raselor de caini sunt "sociabile" de la natura. Cum scapa din lesa, se-apropie de trecatori dand veseli din coada si asteptand sa fie mangaiati. De aceea cainii reprezinta remediul optim impotriva singuratatii. La plimbarea cu patrupedele, pana si persoanele cele mai timide intra usor in vorba cu altii. Mai ales femeile se bucura de zambetele si abordarea celorlalti. Conform unor studii efectuate la doua universitati din Germania, femeile par chiar mai atragatoare cand sunt insotite de un caine. Mai multi subiecti barbati au fost rugati sa aprecieze persoane de sex feminin pe baza unor fotografii. Insotite de caine, acestea au fost considerate mai simpatice, mai dornice de contact, mai multumite, mai optimiste si mai rabdatoare decat cele neinsotite. Suficient pentru a ne intari constiinta de sine si placerea de a sta cu cainele afara, mai mult decat o cer necesitatile.
Si pentru ca majoritatea oamenilor se misca considerabil mai vioi in prezenta cainelui decat singuri, patrupedele pot fi folosite, practic, si ca instructori de fitness. Un studiu realizat la University of Missouri (Columbia, SUA) a aratat ca participantii care tocmai adoptasera un caine au slabit - fara sa-si propuna - pana la 7 kg intr-un an. "Este mai mult decat in cazul unor diete recunoscute", apreciaza specialistii.

Asistenti medicali cu patru labe

Studiile confirma efectul curativ al animalelor de casa. O selectie:
* cu 7% mai putine vizite la medic - este avansul posesorilor de animale de casa, in comparatie cu persoanele fara animale. Iar la cele care traiau de peste 5 ani alaturi de un patruped, chiar cu 13% mai putine.
* Pacientele cu cancer la san s-au refacut mai repede si au suferit mai putin in urma operatiei, datorita prezentei animalului lor de casa, arata un studiu al universitatii britanice "Of Warwick" din Coventry.
* Supravietuirea unui atac de cord este mai probabila pentru posesorii de caini decat pentru pacientii fara caini, constata cercetatoarea americana dr. Erika Friedmann.
* Mai in forma in viata de zi cu zi s-au dovedit a fi varstnicii care au adoptat un caine, arata studiul canadianului dr. Parminder Raina, de la Universitatea din Toronto. Tot el a constatat ca posesorii mai vechi cheltuiesc mai putini bani pe medicamente si vizite la doctor.
* Valori mai bune ale colesterolului si tensiune arteriala mai joasa au stapanii de caini sustine psihologul dr. Deborah Wells de la Universitatea din Belfast (Irlanda de Nord).
* Pacientii cu infarct de la clinica universitara din Los Angeles, carora le-au fost adusi in vizita caini, au prezentat valori cardiace si pulmonare evident mai bune decat grupa de referinta cu contact doar uman.
* Pacientii cu depresii cronice au sanse mai bune de vindecare alaturi de un caine, arata mai multe cercetari. De aceea, in Marea Britanie, de pilda, casa de asigurari de sanatate acorda ajutoare de pana la 1000 de lire sterline pentru cheltuieli veterinare si hrana celor ce adopta un patruped.
* Peste 70% dintre bolnavii de dementa senila aflati sub observatia dr. Petra Schillinger la un azil de batrani din Germania (Kln) au reusit sa se miste si sa se orienteze mai bine, dupa 6 luni in care au fost vizitati de cateva ori pe saptamana de un caine cu stapanul sau.