La placinte, inainte!

Redactia
Placinta cu ceapa si branza

Ingrediente (pentru 3 placinte mici): Umplutura: 2 cepe mari (a circa 300 g), 1 legatura praz, 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru macinat, 3 linguri masline negre. Glazura: 200 g branza de vaca (proaspata), 200 g iaurt cremos, 5 oua, chimen macinat, 9 foi de placinta, unt pentru uns.
Mod de preparare
: Umplutura * Se curata cepele, se taie in doua si pe urma felii subtiri. Prazul curatat si spalat se taie bucati lungi de 2-3 cm, iar usturoiul se curata si se toaca. * Se-ncinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste in el usturoiul, la foc mic. Se adauga ceapa si se dunstuieste - la foc potrivit - pana ce devine sticloasa. Se incorporeaza bucatile de praz, se lasa si ele sa se patrunda, se gusta de sare si piper, se ia tigaia de pe foc si se lasa umplutura sa se raceasca putin. * Se incinge cuptorul la 180gr.. Glazura: Se amesteca branza de vaci, iaurtul si ouale, si se condimenteaza cu sare, piper si chimen. * Se taie foile de placinta in patrate de circa 20 cm, se ung toate cu unt topit si se aseaza cate 3 unele peste altele, in asa fel incat sa iasa in afara colturile de jur imprejur. * Se aseaza patratelele suprapuse (cate 3) in 3 forme de budinca (diametrul 20 cm), lasand colturile sa iasa peste margini si se pune peste ele umplutura si deasupra glazura. * Se presara maslinele, se dau placintele la cuptor si se coc aproximativ 30 de minute.

Placinta cu ceapa si ansoa

Ingrediente (pentru 6 persoane): Umplutura: 1 kg ceapa taiata marunt si congelata, 1 lingurita pasta de ansoa (in tub), 3 linguri ulei de masline, 1 bucata de zahar, sare, piper. Aluatul: 250 g faina + 50 g, 60 g unt, 4 linguri ulei de masline, 2 galbenusuri, 2 linguri lapte, sare.
Mod de preparare
: * Puneti ceapa intr-o cratita, fara s-o decongelati, si turnati peste ea 15 cl de apa si 3 linguri de ulei de masline. Adaugati zaharul, sarea si piperul si lasati-o sa fiarba la foc potrivit aproximativ o ora, pana ce nu mai ramane apa, iar ceapa parc-ar fi confiata. Lasati-o sa se raceasca. * Intre timp, faceti aluatul: amestecati faina cu 2 prize de sare, cu untul lasat sa se inmoaie si cu 4 linguri de ulei si legati apoi aluatul cu 1 galbenus si 2 linguri de lapte. Trebuie sa fie suplu si sa nu se lipeasca de degete. Strangeti-l intr-o bila, inveliti-l cu o folie de plastic si dati-l o ora la frigider. * Incingeti cuptorul la 180gr.. * Intindeti aluatul pe planseta infainata (cam 5 mm grosime) si imbracati cu el o tava dreptunghiulara. Intepati-l cu furculita, acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole, dati-l la cuptor si lasati-l sa se pre-coaca 15 minute. Indepartati hartia si fasolea. * Ungeti fundul tavii cu pasta de ansoa si intindeti deasupra umplutura. * Taiati din surplusul de aluat cateva fasii lungi si asezati-le peste umplutura ca un grilaj. Ungeti-le cu galbenusul ramas, diluat cu o lingura de apa, si apasati marginile ca sa se lipeasca. Dati tarta la cuptor, lasati-o sa se coaca 30 de minute si serviti-o calduta sau fierbinte.

Dulciuri

Prajitura cu portocale

Ingrediente: Aluatul: 350 g unt, 350 g zahar, 1 priza sare, 1 portocala, 6 oua, 350 g faina, 1 lingurita praf de copt, grasime pentru uns tava. Glazura: 1 portocala, 200 g zahar pudra, 3 linguri lichior de portocale (sau suc de portocale), eventual ciocolata topita pentru ornat.
Mod de preparare:
Aluatul: Se freaca untul inmuiat cu zaharul si cu coaja de portocala rasa, pana ce se topeste complet zaharul. Se adauga ouale - unul cate unul - si apoi faina si praful de copt si se amesteca bine. Se toarna aluatul intr-o tava unsa, se da la cuptor si se coace 20-30 de minute la 200gr.. Glazura: * Se curata portocala de coaja si se stoarce, iar coaja se taie fasii. Se amesteca zaharul pudra cu lichiorul si cu 3 linguri de zeama de portocala pana ce compozitia devine neteda, se intinde peste prajitura coapta si se orneaza cu fasii de coaja de portocala si ciocolata topita. Se lasa glazura sa se intareasca si se taie prajitura in 20 de bucati.