Opinii despre materialele publicate in revista

Cititor Formula AS
"Lui Dumnezeu nu-i place ignoranta fanatica"

Draga Sanziana Pop,
Scrisoarea de fata nu vi se adreseaza personal. Va scriu pentru ca nu-mi vine sa cred ceea ce citesc. Am in fata un interviu acordat revistei de un preot, Mihai Ciuhat, text publicat in "Formula AS" nr. 826, iunie 2008. Ma intreb cum a reusit Romania sa intre in familia natiunilor europene cu oameni ca Ciuhat, care ridica ignoranta la nivel de virtute? Nu numai ca nu are cultura generala, de neinteles pentru cineva care spune ca a urmat Facultatea de Teologie, dar se si mandreste cu faptul ca este ignorant. Cand a trait acest cetatean roman: in epoca de piatra, in Europa de dinaintea lui Galileo, cand oamenii credeau ca pamantul este intins ca o masa si ca soarele se invarte in jurul lui? Contradictiile din textul incriminat sunt de-a dreptul insultatoare pentru orice cititor cu o minima educatie. Unde a invatat el ca yoga vine de la diavol? Potrivit dictionarului "Oxford University", yoga este un sistem filozofic hindu, in care meditatia si ascetismul sunt menite sa produca unirea dintre spiritul individual si cel universal. Nu vad nimic "diabolic" in acest efort al omului de buna credinta. Si despre levitatie spune ca este de la diavol, desi ea a fost practicata curent de sfinti. Bioenergia, dupa acelasi preot Ciuhat, vine tot de la "diavol". Dar ce este oare aceasta energie, daca nu suma totala a functiilor metabolice create de evolutie si, desigur, de Dumnezeu? Vorbeste de hipnoza, care si ea, saraca, este lucrul diavolului. De fapt, cuvantul hipnoza vine de la grecescul hipnotikos, care inseamna a fi pus sa dormi, logy = stiinta fenomenelor de relaxare a cortexului, si terapia = tratamentul pentru cei ce sufera de o boala. D-l Ciuhat, licentiat al unei scoli academice, vede in toate acestea "mana diavolului"? Dumneata insuti, d-le Ciuhat!, esti victima a unor superstitii nedemne de un om educat. In ce secol traiesti? Apoi, vorbesti de Biserica Ortodoxa, ca singura salvatoare a crestinismului. Daca nu ti-au spus profesorii de la facultatea de Teologie din Arad, ti-o spun eu: Biserica Ortodoxa din Rasaritul Europei este doar una din ramurile copacului numit crestinism. Celelalte doua sunt catolicismul si protestantismul, care s-au rupt la marea schisma din 1054. Pentru cineva care se pretinde "preot", ignoranta d-tale este de-a dreptul dezarmanta. La 33 de ani, ar fi trebuit sa stii mai multe si sa meditezi mai profund la sensul real al lumii acesteia.
Lui Dumnezeu nu-i place - cred - ignoranta fanatica. Ca sa fii Sfant sau sa devii unul, ai nevoie de o cultura profunda, smerenie si o luciditate care vine numai din intelegerea integrala a vietii. Te-ai cam pripit sa dai verdicte. Sunt imature, daca nu chiar insultatoare, cel putin pentru acei cititori care se respecta pe ei insisi. In Olanda, marele pictor Bruegel (1525-1569) a pictat o panza cu un orb conducand un sir de alti orbi spre un loc periculos. Asa faci si dumneata, iti conduci "turma" spre un loc din care nu au nici o sansa, nici o iesire. Lipsa de cunoastere profunda este insasi sursa durerilor noastre omenesti. Ingustimea mintii este poarta sigura care duce la iadul indoielilor si fanteziilor nefaste. Fie ca intr-o zi, Christos sa-ti deschida cu adevarat mintea.
Al dumitale,

prof. dr. VIRGILIU GHERASIM - 2 Gheather Street, Claremont 7708, South Africa

P.S. Poti sa-mi scrii daca vrei.

"Nu intoarcerea LUI Dumnezeu, ci intoarcerea LA Dumnezeu"

Mult stimata doamna Sanziana Pop,
Ma numar printre aceia care va aduc multumiri - fie doar in gand si in suflet - de cate ori ne desfatam cu o noua aparitie a "Formulei AS", care totdeauna are cate ceva deosebit. La fel si pentru faptul ca, spre deosebire de multe publicatii, intelegeti sa tineti seama si de opiniile cititorilor.
Randurile care urmeaza se refera la interviul intitulat "Intoarcerea lui Dumnezeu", luat de Horia Turcanu d-lui prof. univ. Dumitru Constantin. Pentru momentele prin care trece umanitatea, apreciem ca este un dialog de mare actualitate, bine conceput si sustinut, frumos incadrat editorial, cu semnificative reproduceri dupa Michelangelo din Capela Sixtina. Poate ca pentru cititorii mai putin cunoscatori ar fi fost necesare, in final, si unele explicatii. In sensul acesta, doua observatii mai importante m-au facut sa va retin atentia:
* In primul rand, este vorba de titlu. Astfel, tinand seama de actualitatea dialogului-interviu cu d-l prof. univ. Dumitru Constantin si de continutul lui, apreciez ca nu poate fi vorba de "Intoarcerea lui Dumnezeu", pentru ca El a ramas acelasi BUN pentru noi toti, asa cum suntem! (cf. Lc 6,35) Astfel, in loc de "lui", trebuia titrat "la". Este evident ca acum, inainte de a nu fi prea tarziu! De altfel, recitind textul cartii in discutie, "Inteligenta materiei", rezulta clar ca si autorul ei se intoarce la Cel pe care, din motive cunoscute, la tiparirea cartii nu a indraznit sa-L pomeneasca macar ca "energie vitala exterioara". Va rog ca intr-un numar viitor sa dati o scurta nota cu schimbarea din "lui" in "la" Dumnezeu. Deci: Intoarcerea la Dumnezeu.
* A doua observatie e legata de afirmatia inexacta ca lucrarea a fost interzisa. Aceasta carte de avangarda a aparut la Editura Medicala, Bucuresti, 1981, si am mentionat-o intr-o lucrare a mea, alaturi de peste 30 de Laureate cu Premiul Nobel.
* Si chimistului american Carl Linus Pauling (Premiul Nobel in 1951, si pentru pace, 1962), fiind invitat la Moscova in anul 1965, i s-a pus intrebarea daca el, ca om de stiinta, crede in Dumnezeu? Pauling a raspuns imediat: "Eu nu neg existenta lui Dumnezeu, dar pe mine, ca om de stiinta, argumentele teologilor nu m-au convins. Astept alte argumente". Deoarece ar fi avut acum 107 ani, cred ca a fost convins intre timp, acolo (sus). Astfel, apreciem ca raspunsul care a fost dat la interviul in discutie de catre prof. dr. Dumitru Constantin a fost mai explicit.
Cu deosebita stima, afectiune si apreciere, v-a retinut atentia

prof. univ. dr. St. tehnice DAN PAVELESCU (de doua ori Dr. Hon. Causa, Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Tehnice) - str. Gr. Gabrielescu 4, sector 2, Bucuresti

"Va felicit pentru continutul enciclopedic al revistei"

Stimata doamna director Sanziana Pop,
Permiteti-mi sa va felicit pentru continutul revistei "Formula AS", care este prin excelenta un continut enciclopedic. Felicit, de asemenea, pe d-l ziarist Horia Turcanu, pentru interviul realizat cu domnul prof. univ. dr. Dumitru Constantin, autorul cartii "Inteligenta materiei" (Intoarcerea lui Dumnezeu).
Cu deosebita stima,

prof. univ. dr. ing. licentiat in drept
ION I. MIRITA


Refaceti mesajul crestin din basmul lui Eminescu, "Fat-Frumos din lacrima"!

- Scrisoare deschisa catre Radiodifuziunea Romana -

In anul 2002, a aparut in Colectia "Radio-Prichindel", Editura "Casa Radio", basmul "Fat-Frumos din lacrima", insotit de un CD ce contine o adaptare radiofonica de Mircea Stefanescu, inregistrare din anul 1964. Radiodifuziunea Romana detine inregistrari remarcabile facute de-a lungul timpului cu cei mai valorosi actori romani, care incanta si astazi ascultatorii, dar mai sunt si capcane ale cenzurii comuniste, care ar trebui eliminate.
Nu stiam, la fel ca aproape toti cei care am facut scoala in anii comunismului, ca basmul lui Eminescu are un mesaj profund crestin daca nu ar fi trebuit sa-l duc la gradinita pe nepotul meu, cale de o jumatate de ora cu masina, undeva in SUA, timp in care am ascultat o caseta cu acest basm. Era o alta inregistrare recenta. La inceput, am ciulit urechile ca sa-mi reamintesc intamplarile din el, apoi am ascultat splendidul fundal muzical si efectele sonore, ca in final sa fiu atent la ceea ce nu stiam, adica la mesajul crestin. M-am uitat mai bine la caseta si am vazut ca era o inregistrare "Roton", regia artistica Liviu Smantanica, si ilustratia muzicala Geo Sfaiter. Ce diferenta fata de primul disc, de pe care fusese eliminata partea cea mai importanta a basmului, si anume: mesajul profund crestin. De pilda, fata de textul lui Eminescu, este eliminat complet cuvantul Dumnezeu. Cand imparatul il intreaba pe Fat-Frumos de cine se teme mai mult, acesta raspunde: "De nime-n lumea asta, afara de Dumnezeu". La fel raspunde si imparatul la intrebarea lui Fat-Frumos: "Eu iar de nime, afara de Dumnezeu si de mama padurilor". In varianta audio, cei doi nu se tem de nimeni, la fel ca "eroii" desenelor animate sau benzilor desenate de astazi. Dupa cateva zile, l-am intrebat pe nepotul meu, de patru ani si jumatate, de cine se teme, si spre bucuria mea mi-a raspuns: "De nimeni, doar de Dumnezeu". Deci, samanta a incoltit. De altfel, si nasterea lui Fat-Frumos este explicata de Eminescu ca o minune crestina: "Rugaciunile imparatesei ingenuncheate, pleoapele icoanei reci se umezira si o lacrima se scurse din ochiul cel negru al Mamei lui Dumnezeu".
Eminescu precizeaza si timpul cand au avut loc intamplarile din basm: "... pe cand Dumnezeu calca cu picioarele sale sfinte, pietroasele pustii ale pamantului". In varianta radiofonica, basmul incepe cu uralele multimilor, salutand pe Fat-Frumos. Mai mult, dusmania dintre cei doi imparati vecini se stinge la vointa popoarelor, ceea ce nu apare nicaieri in basmul lui Eminescu. Chiar si cuvantul "cruce" a fost eliminat din adaptarea radiofonica, Fat-Frumos devenind doar frate cu imparatul vecin si nu "frate de cruce" cum zice Eminescu.
In ultimul timp am ascultat si citit foarte multe basme romanesti si straine, dar un basm cu un asemenea mesaj crestin cum este "Fat-Frumos din lacrima" de Mihai Eminescu nu am intalnit. Este pacat sa mutilam o asemenea capodopera, cu o adaptare radiofonica care elimina ce este mai pretios in acest basm. Cand o mare firma de autoturisme a rechemat in service cateva zeci de mii de autoturisme pentru ca s-a descoperit o piesa defecta, s-a dat dovada de curaj si responsabilitate. Oare Radiodifuziunea Romana, cand lanseaza in Colectia "Radio Prichindel" un disc schilod, care deformeaza grosolan o capodopera, va avea curajul sa ceara retragerea de pe piata si inlocuirea lui cu un CD care sa reproduca intocmai capodopera lui Eminescu? Pana atunci sa ne bucuram de caseta inregistrata de Roton si sa speram ca va scoate si un CD identic cu caseta respectiva.

IOAN ISPAS - Newark, DE, USA