Ocolirea sentintelor judecatoresti definitive
Se pare ca guvernul ideal, dorit de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ar putea fi chiar guvernul actual. Desi primul ministru Emil Boc este cunoscut ca opozant al proiectului din Apuseni, iar presedintele Traian Basescu a lasat deciziile in seama specialistilor, asumandu-si integral Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu (care pune la zid intentia de distrugere a siturilor arheologice dacice si romane din Rosia Montana), la nivelele secunde ale guvernarii circula deja un scenariu scandalos, care plaseaza actiunea unor ministri si secretari de stat la marginea legii sau chiar in ilegalitate cu totul. Principala directie a acestui scenariu este ocolirea sentintelor judecatoresti definitive care practic interzic proiectul minier din Apuseni. Se doreste obtinerea unui nou plan de urbanism general, desi planul existent a fost anulat in justitie. Se doreste un nou certificat de descarcare arheologica, desi vechiul certificat a fost definitiv anulat de instanta. Pe aceeasi linie, ar urma sa fie emise din nou toate actele si licentele anulate de justitie de-a lungul timpului, facand astfel un by pass echivalent cu o bataie de joc la adresa judecatorilor. Practic, toti participantii activi, vinovati de inaintarea de pana acum a proiectului RMGC, sunt in stand by si urmaresc sa patrunda in sferele de putere executiva. Iata cum suna acest scenariu.
Sedinta de taina de la muzeu
Recent ar fi avut loc o sedinta de taina la Muzeul National de Istorie (MNIR), la care se spune ca au luat parte urmatorii: Adrian Gligor (din partea RMGC), Paul Damian (de la MNIR, omul care a condus sapaturile arheologice de la Rosia, in favoarea RMGC), Mihaela Simion (arheologul care a condus impreuna cu Damian aceleasi sapaturi de descarcare), Corina Bors (fosta angajata la Ministerul Culturii si la Gold Corporation). Despre toate aceste personaje, ca si despre indezirabilii din Ministerul Culturii, Mircea Angelescu si Virgil Nitulescu, aflati inca, in mod inexplicabil, pe statele ministerului, "Formula AS" a scris deseori. Iata cum doreste RMGC sa actioneze "guvernantii ideali".
Sforarii bizantine
Mihaela Simion ar trebui sa se foloseasca de relatiile pe care le are la PDL, pentru a ajunge consilier al ministrului culturii. La Ministerul Culturii ar putea fi numiti oameni cu care sotul ei a fost coleg in cadrul Sectiei de Analiza a strategiilor guvernului Nastase. Dupa ce M. Simion ar ajunge consilier, Paul Damian va fi numit director al MNIR de ministrul culturii. Corina Bors va fi numita de directorul Damian sefa sectiei de arheologie de salvare de la MNIR, in locul Mihaelei Simion, pozitie din care ar avea un cuvant de spus in problema descarcarilor arheologice. Odata ce aceste planuri ar reusi, compania RMGC ar cere ministrului culturii sa elibereze din nou certificatele de descarcare anulate. Secretar de stat la Ministerul Culturii pentru probleme de patrimoniu ar putea fi numit un anume Timis, care este originar din Borsa-Maramures, adica din acelasi oras cu Frank Vasile Timis, cel care a fericit Romania cu proiectul de la Rosia, in 1997. RMGC va cere apoi ministrului mediului sa reia procedura pentru aprobarea investitiei din punctul in care a fost oprita. Domnul ministru Nemirschi a avut deja o discutie cu ambasadoarea Canadei, cunoscuta pentru lobby-ul pe care-l face companiei, in urma careia ar fi promis ca va relua procedurile studiului de impact asupra mediului, oprite de fostul ministru Korodi. In ultimul moment al procedurii, ministrul culturii (sfatuit de consiliera Mihaela Simion si la cererea secretarului de stat Timis) va aproba din nou descarcarile. MNIR, prin Paul Damian si Corina Bors, vor realiza documentatia pentru descarcare. In fine, se pare ca ministrul mediului va aproba, pentru ca va fi conditionat de sustinerea proiectelor sale pentru Constanta si Tulcea (care prevad, intre altele, micsorarea Rezervatiei Delta Dunarii si extinderea litoralului dincolo de Navodari!). Potrivit concluziilor sedintei de taina, planul se va indeplini, etapa dupa etapa, cu acordul ministrilor Videanu si Pogea. Aceste adevarate sforarii bizantine ar urma sa se intample in urmatoarele doua luni, profitandu-se de haosul de acum, cand nimeni nu este atent la aceasta problema. Singura speranta a aparatorilor Rosiei Montane este interventia presedintelui si a primului ministru, pentru dejucarea acestui plan diabolic care aminteste de urzelile de la curtile domnitorilor munteni si moldoveni din Evul Mediu.