Mihai Traistariu - "Visul american imi bantuie si mie noptile"

Delia Hanzelik
Castigator a doua premii de podium in cadrul Festivalului Mamaia, nominalizat pentru cea mai buna voce masculina la Premiile anuale ale Industriei muzicale in 2001, si reprezentantul Romaniei la Atena-Eurovision 2006, unde a obtinut cea mai buna clasare a tarii noastre de pana atunci, locul al treilea, cu piesa "Tornero", Mihai Traistariu continua sa reprezinte, la cote inalte, Romania peste hotare. Ultima "lovitura": el va canta la Chicago, in cadrul spectacolului maraton "Save Africa's Children".

Organizat cu scopul strangerii de fonduri pentru copiii bolnavi din Africa, evenimentul aduce pe aceeasi scena cantareti din aproape toate tarile lumii. Spectacolul se va desfasura pe parcursul a trei zile si va fi difuzat in toata America. Mihai Traistariu a fost ales de canalul de televiziune Fox TV, unul din cele mai populare in SUA.

"Un concert foarte important pentru mine"

- Departe de lumea dezlantuita, iti continui linistit cariera. Maine dimineata pleci in America pentru participarea la un eveniment muzical international. Cum ai fost ales chiar tu de canalul Fox TV sa reprezinti Romania?

- Acum un an am fost nominalizat la premiile americane Los Angeles Music Awards, sectiunea "Best Dance". Sunt niste premii importante pentru industria muzicala americana, pe care poate ca romanii nu le cunosc. Artisti din Europa care au succes in tarile lor si care au reusit sa depaseasca si granitele tarii de obarsie sunt nominalizati la aceste premii. Practic, succesul pe care l-am avut eu cu "Tornero" in diverse tari ale lumii m-a transformat intr-un candidat la "Los Angeles Music Awards". Nu am castigat la sectiunea mea, dar faptul ca am fost singurul roman prezent acolo m-a facut sa ma simt tare mandru. Aceste premii au fost transmise de Fox TV, un important canal de televiziune din Statele Unite, care e renumit pentru show-ul "American Idol". Am pastrat legatura cu ei si, de curand, am primit propunerea de a canta acum, in ianuarie, la acest spectacol de mare anvergura - "Save Africa's Children". Organizatorii evenimentului au ascultat cam tot ce este in voga in Romania la ora actuala si ajunsesem sa fiu la concurenta cu Directia 5. N-am spus nimanui, pentru ca nu vreau sa ma laud, dar m-a surprins si m-a incantat aceasta competitie, mai cu seama pentru ca Directia 5 este o trupa foarte valoroasa pentru Romania si se numara printre preferatele mele. Totusi, am fost ales eu. Ma cunosteau de la premiile muzicale, apoi piesa "Tornero" a avut succes international, iar in repertoriul meu predomina piese in limba engleza. Cred ca am corespuns criteriilor de selectie. In acest concert umanitar, voi canta trei melodii live, intre care si "Tornero".

- Invitatia americana poate sa insemne o noua trambulina in cariera ta. O oportunitate sa te faci remarcat de producatorii de peste ocean...

- Asa e. Pentru mine este un concert foarte important. Am fost fanatic cu Eurovision-ul intr-un timp. Si acum mai sunt. Mi-am dorit atat de mult sa cant la Eurovision, cu gandul ca daca voi fi vazut de producatori din Europa, mi se va propune pe loc sa semnez un contract. Asa s-a si intamplat. Sunt promovat acum in cincisprezece tari europene. Ceea ce, pentru mine, este un vis implinit. Asa nazuiesc si in ce priveste America. Visul american imi bantuie si mie noptile. Daca m-ar vedea o casa de discuri sau un impresar si mi-ar propune sa raman o vreme sa incerc ceva, nu as refuza oferta. M-as sacrifica, chiar daca pentru mine, acasa e Romania. M-as muta o vreme acolo, pentru ca ar fi, pentru mine, punctul maxim de atins in cariera. Mai cu seama ca si muzica vine tot de acolo catre Europa.

"Tintesc la o cariera internationala"

- Prezenta intr-un concert de o asemenea anvergura este, pentru orice artist, un punct forte in cariera. Nu te reprezinti doar pe tine, ci si tara din care vii. Te motiveaza acest gand?

- A existat o perioada cand am fost foarte mandru ca duc numele Romaniei in strainatate. Dar marturisesc sincer ca dupa scandalul iscat anul trecut, legat de viata mea personala, si despre care nu-mi face deloc placere sa amintesc, am ramas cu un gust amar. Sunt dezamagit. Mai ales de o parte a presei din tara care, in cautare de senzational, inventeaza povesti sordide sau mituieste oameni care sa spuna neadevaruri. Ma rog, acum nu mai conteaza. Ideea e ca in Romania, eu mi-am atins toate scopurile si acum tintesc mai sus: la o cariera internationala. Au mai cantat romani in America, pentru diaspora romaneasca, dar eu voi canta pentru americani, ceea ce presupune o audienta enorma. Ma gandesc mereu ce noroc pe mine. Ca eu am fost un tip foarte complexat! Si sunt destui artisti romani care ravnesc la acelasi lucru, care sunt mai chipesi, poate, au un fizic mai grozav. Dar iata ca am succes. E adevarat ca fluctueaza. Cand esti mai sus, cand mai jos, dar acum, nivelul urmator pentru mine acesta ar fi: o cariera internationala mare de tot.

- Printre producatorii de la FOX TV se afla si realizatorii foarte popularului show de televiziune "American Idol", care vor sa lanseze din aceasta toamna si un concurs pentru copii. E adevarat ca ti s-a propus sa faci parte din juriul de preselectie?

- Monika, americanca de la Fox TV cu care am tinut legatura pe e-mail dupa "Los Angeles Music Awards", a argumentat prezenta mea la concertul umanitar printr-o serie de inregistrari din concertele mele, din emisiuni. Intre ele, a fost si o inregistrare de la emisiunea "Vreau sa fiu vedeta", de la Antena 1, unde am fost in juriu. Asa s-au gandit sa-mi propuna si mie sa fac parte din juriul de preselectie zonala al editiei "American Idol Junior" din toamna. Comisia va pleca intr-o caravana in douazeci de state americane sa aleaga copii talentati. Din acea comisie voi face parte si eu. Ceea ce e onorant pentru mine. Sunt si platit cu 3000 de Euro pentru fiecare stat. Deci, ies si bani din afacerea asta. Dar, mai mult decat atat, stand aproape doua luni in State, voi avea prilejul sa cunosc oameni, sa-mi fac relatii si, cine stie ce ocazii se vor ivi...

- Ai mai fost in America. Ce impresie ai despre tara si despre romanii de acolo?

- Am fost doar o data, anul trecut, si am stat o singura zi, pe 29 noiembrie. Apoi am venit sa cant acasa, de ziua Romaniei. N-am apucat sa vad nimic. Dar asa putin cat a fost, mi-a facut o impresie atat de buna, incat vreau neaparat sa mai merg in America. Despre romani, nu stiu ce sa zic. Poate ca, saracii, sunt satui de necazuri, de lipsuri, ca de aia or fi plecat. Si cand aud de ispravi "romanesti" peste hotare, probabil ca le e rusine si lor.

- Pleci la drum impreuna cu prietena ta, Ioana. Imi pare foarte romantic ca vrei sa impartasesti cu ea succesul tau profesional. Va veti bucura amandoi de o avanpremiera a "lunii de miere"?

- Am facut tot posibilul s-o "inchiriez" pentru fiecare excursie in afara tarii. Si, desi am avut peste cincizeci de concerte din 2006 incoace, am luat-o peste tot. Mai ales cand a venit vorba de destinatii deosebite, ca Islanda, Bielorusia, Letonia, am vrut sa merg cu ea. Culmea e ca n-am ajuns inca la Paris, un loc cu adevarat romantic. Despre posibilitatea casatoriei am discutat, dar nu ne-am hotarat inca asupra nuntii.

- Nu ti-ar fi mai usor sa pleci singur, sa te poti concentra mai bine pe cariera?

- Nu, eu transform aceste calatorii si in vacante. Ar fi pacat sa nu fim impreuna.

"N-as fi crezut ca va ajunge criza si la noi"

- Anul acesta, America este locul de unde a pornit spre tot mapamondul un "dar" extrem de neplacut: criza mondiala. Crezi ca ea va lovi si zona muzicii? Pe tine te afecteaza? Esti ingrijorat?

- Astazi am filmat o emisiune la Antena 1 si am ramas consternat sa aflu ca din douasprezece minute de publicitate, in emisiune au ramas doar doua. Sponsorii nu mai au bugete de cheltuit pe publicitate. Si atunci, nemaifiind bani, s-au taiat din grila o serie de emisiuni. Printre ele se afla si "Vreau sa fiu vedeta", emisiunea la care eram in juriu. Deci, implicit e afectat si show-business-ul. In zona muzicii, probabil ca lipsa banilor va duce la un numar mai mic de concerte sau vom fi nevoiti sa cerem onorarii mai mici. E un lant al slabiciunilor. Sunt ingrijorat. N-as fi crezut ca va ajunge criza si la noi. Dar simt la cheltuieli, de cand a crescut Euro. Am prieteni care raman someri peste trei luni. Nu suna prea optimist.

- Ai fost membru al juriului de preselectie pentru Eurovision 2009. Anul acesta e o competitie dreapta?

- Am acceptat sa fiu in juriu, tocmai pentru ca este o competitie dreapta. Eram curios sa vad cum se jurizeaza, sa aflu detalii de culise. As fi vrut sa particip la Eurovision, dar, din pacate, n-am gasit nici o piesa deosebita, care sa sparga tiparele, desi am primit vreo 30 de propuneri de piese.

- Se distinge cineva intr-un fel cu adevarat reprezentativ pentru Romania?

- Am fost 11 membri in juriu, iar la finalul preselectiei, am cazut cu totii de acord ca anul acesta nu avem nici o piesa care sa fie "bomba". Sansa este sa fie un show bun, care sa sustina melodia.

- Ce piesa ar fi, in opinia ta, cea mai potrivita sa reprezinte Romania la Eurovision?

- Sunt vreo patru-cinci favoriti care lupta pentru locul intai (Catalin Josan, Elena Gheorghe, Nico, Blaxy Girls, Zero), dar nu a fost cineva care sa "rupa gura". Totusi, ne putem astepta si la o surpriza.

- Vrei sa transmiti un gand bun cititorilor revistei "Formula AS"?

- Am sa spun cu sinceritate, nu e o minciuna si nu o fac pentru revista: sunt un fan al "Formulei AS". O cumpar, iar daca se intampla sa nu apuc, o gasesc la rudele mele, care o cumpara permanent. Citesc mai ales rubricile de sanatate, pentru ca parintii mei nu mai sunt in viata. S-au stins amandoi, bolnavi de cancer, si de atunci ma obsedeaza bolile incurabile si incerc sa traiesc cat mai sanatos si preventiv. Si imi face foarte bine. Datorita revistei voastre, jur ca am inceput sa mananc mai sanatos, sa fiu mai atent la natura, sa ma feresc de soare si altele asemenea. Va multumesc!