Raspuns pentru ALEXANDRA B. - Bucuresti, F. AS nr. 835 - "Caut o cale de vindecare a ulcerului varicos"

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ulcerele venoase sunt cel mai comun tip de ulcere vasculare, fiind asociate cu probleme circulatorii la nivelul venelor, cu dezvoltare tipica in zona interna a piciorului sau la nivelul gambei. Valvele unisens (care impiedica reintoarcerea sanguina) pot fi intinse sau lezate, permitand sangelui sa stagneze. Totodata, tegumentul poate dobandi o culoare albastruie (cianotica) sau maronie si poate deveni tare, chiar inainte de a se transforma intr-o rana deschisa. Aparitia edemului determina slabirea tesuturilor din jur, iar de la nivelul zonei inflamate se poate scurge un lichid clar sau sanguinolent, exact ca in cazul dvs. In mod obisnuit, toaleta si pansamentele regulate ale ulceratiei sunt o parte importanta a tratamentului. Pentru ulcerele venoase, pansamentele compresive pot fi, de asemenea, utilizate, spre a imbunatati intoarcerea sanguina pana la momentul vindecarii ulcerului. Daca un ulcer nu raspunde la aceste masuri de tratament standard, sunt necesare o serie de masuri intensive si focalizate care includ:

• * pompe mecanice - realizeaza compresia intermitenta, fortand sangele si celelalte lichide care extravazeaza in tesuturi, sa se reintoarca in fluxul sanguin venos.

• * oxigenul hiperbar - presupune stationarea timp de 90 minute intr-o camera unde respirati oxigen pur, la presiune mare, care ajuta la vindecarea leziunilor.

• * factori de crestere umani - procedura ce consta in aplicarea de unguente care contin factori de crestere gasiti la nivelul plachetelor sanguine, in scopul de a stimula formarea unui tesut nou.

Nu pot fi excluse din calcul procedurile care presupun grefele de piele, tratamentul chirurgical de inlocuire a venelor varicoase, stenturile sau suntarea chirurgicala a zonei afectate cu ajutorul unei vene confectionate din material sintetic.
MEDICINA NATURISTA dispune de urmatoarele remedii pentru tratamentul ulcerului varicos si al ulceratiilor atone, supurante, greu vindecabile:

• * Amestec, preparat pe baza de reteta, din tinctura de propolis (5%) - 77 ml, balsam de Peru - 15 g, acid boric - 1 g, tinctura de arnica - 5 ml, clorhidrat de acoiflavina (10%) - 2 ml. Se fac zilnic 1-2 aplicatii locale, dupa care, in completare, se utilizeaza Propolis spray si Propoderm - unguent sau crema de Propolis.

• * In scop dezinfectant, cicatrizant si antisupurativ, folositi urmatoarea formula: flori de arnica - 20 g, frunze de roinita - 30 g, cimbrisor - 20 g, muguri de plop - 30 g. Se prepara o infuzie din 1-2 linguri amestec de plante la o cana cu apa si se aplica local sub forma de cataplasme caldute, schimbate din 3 in 3 ore.

• * Ruticelit (Signum-Vitae, Cluj-Napoca) - crema cu actiune farmacologica majora in ulcere varicoase, tromboflebite, insuficienta circulatorie periferica si fragilitate vasculara, se utilizeaza sub forma de aplicatii locale, 1-2 aplicatii zilnice.

Se mai pot utiliza remedii (atat orale, cat si topice) obtinute din sulfina, tataneasa, galbenele (unguent), rostopasca (unguent) sau decoct de marul-lupului + cloramfenicol, crema de laborator (frictiuni usoare).

• * Ulei de samburi de struguri - previne dilatatiile venoase, micsorand venele varicoase. Se administreaza 5-6 lingurite zilnic, pe termen lung (6-12 luni). Sa auzim numai de bine!


"Prietena mea are pierdere de auz bineurologica"
(Raspuns pentru MONICA DANISOR - Montreal, F. AS nr. 837)


Analizand explicatiile date de dvs. cu privire la situatia celor trei prieteni americani, am ajuns la concluzia ca, atat in cazul primilor doi (surditate totala), cat si in cazul celei de a treia persoane (probabil otoscleroza, presbiacuzie sau hipoacuzie indusa de zgomot), momentul abordarii unui tratament naturist este depasit, singura posibilitate fiind aplicarea unor proteze auditive sau efectuarea unei stapedectomii (indepartarea chirurgicala a scaritei) in cazul otosclerozei. Trebuie stiut ca surditatea neurosenzoriala poate aparea consecutiv unui traumatism cranian anterior sau unei expuneri la impulsuri acustice puternice (foc de arma, explozie). Sigur ca si imbatranirea, diverse afectiuni, leziuni, infectii, administrarea incorecta de antibiotice sau factorii ereditari sunt posibile cauze care pot determina in timp aparitia surditatii neurosenzoriale. Asa cum spuneam, solutia optima in cazul prietenilor dvs. este protezarea auditiva, modelele actuale (proteze auditive) fiind usor de folosit si avansate din punct de vedere tehnologic. Este vorba de protezele conventionale, care functioneaza prin amplificarea tuturor sunetelor din mediul inconjurator, sau de cele digitale, care ofera posibilitatea de a realiza reglaje mai fine ale sunetelor si de a reduce zgomotul de fond. Unele proteze analogice pot fi programate digital si sunt prevazute cu o telecomanda care permite schimbarea programului, cu unul mai potrivit pentru conditiile date, cum ar fi conversatia intr-un ambient linistit sau intr-un spatiu zgomotos. In cazul persoanelor cu surditate neurosenzoriala, carora o proteza auditiva nu le este de prea mare folos, implantul cohlear este optiunea care poate imbunatati calitatea auzului. Total diferit fata de protezele auditive care amplifica sunetul si il directioneaza catre conductul auditiv, implantul cohlear functioneaza asemanator celulelor ciliate, inainte de deteriorare. Decizia privitoare la implantul cohlear trebuie luata numai dupa ce, in prealabil, a fost facuta o evaluare atenta a urechii medii si interne, inclusiv o radiografie si o examinare atenta a auzului (audiograma). Dupa amplasarea implantului, se face, in mod obisnuit, o instruire, in scopul utilizarii optime a dispozitivului si interpretarii corecte a sunetelor pe care le produce. Nu de putine ori s-au inregistrat ameliorari semnificative in surditatile neurosenzoriale, cu ajutorul tratamentelor complementare (acupunctura, stimulare reflexogena), conjugate cu administrarea unor remedii fitoterapeutice (fenicul, ulei de cimbru, obligeana) si a unor principii active cu rol de refacere (remielinizare) a segmentului neurosenzorial (nerv acustico-vestibular) afectat. Merita incercat. Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Caut tratament pentru neoplasm ano-rectal"
(Raspuns pentru H. I. - jud. Maramures, F. AS nr. 840)


Pentru varsta dvs. frumoasa, respectiv 42 de ani, v-as sugera ca meritati sa luptati pentru a va vindeca de o boala atat de cumplita: neoplasm ano-rectal. V-as spune sa porniti de la ideea ca "Nimic nu e intamplator" si ca daca Dumnezeu vrea "orice este posibil". Incepeti, deci, prin a-l ruga pe Dumnezeu sa va ajute, iar pentru asta convingeti-l ca meritati. Tineti post negru. Incepeti cu o zi pe saptamana (vinerea), apoi incercati o saptamana. In acest timp, consumati apa plata si sucuri naturale. Nu consumati mancaruri prajite, carne, porumb, condimente iuti, ceai negru, cafea, fructe prea coapte. Ca tratament, va recomand o combinatie din produse naturiste: Indole-3-Carbinol, Picatura Brs, Thuya, Cordyang, Sabutin, Orz verde, Triphila, Nuca neagra, Tonic imunitar "E-lite", Supozitoare fitoapicole "E-lite". Seara, inainte de culcare, faceti clisme cu infuzie de trifoi rosu si galbenele. Dupa clisme, folositi un unguent cu tataneasa, apoi un supozitor. Tonicul imunitar si supozitoarele contin produse fitoapicole si se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

"Caut tratament pentru rinita atrofica"
(Raspuns pentru C. C. - Urziceni, F. AS nr. 837)


Pentru a trata eficient afectiunea dvs. as avea nevoie de mai multe simptome. Tratamentul naturist actioneaza pe diagnostic, dar cel homeopatic actioneaza pe simptome. In homeopatie exista principiul ca "daca dispar simptomele, dispare si cauza". Astfel ca, in principiu, rinita atrofica se trateaza cu produse din plante concentrate si bine dozate, care au efect antialergic, antiinflamator, decongestionant, antiinfectios. Dintre acestea va recomand urmatoarele: Septilin, Bettarax, Salutin, Echinacea, Osccilococcinum, Corizalia, Rinalergy, Iarba mare, Rinosan (picaturi nazale), Tonic imunitar "E-lite". Tonicul imunitar contine produse apicole si extracte din plante: miere, propolis, polen, laptisor de matca, muguri de plop, echinacea, soc, salcie, ridiche neagra, uleiuri esentiale de pin, lavanda, geraniu. Are actiune remarcabila in fortifierea sistemului imunitar, contine vitamine si oligoelemente care sustin functia sistemului imunitar, antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, antipiretic, antialergic, detoxifiant, trofic pe mucoase. Se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.