Adolescentii si drogurile moderne: fumatul, alcoolul, canabisul, jocurile pe calculator, Internetul

Gilda Fildan
- Ghid de orientare pentru parinti

A-ti conduce copilul sanatos printre capcanele "varstei dificile" poate fi o provocare. Cum ii convingem pe adolescenti sa nu fumeze? Sa nu bea, pana ce ajung la coma alcoolica? Iata ce raspunsuri dau specialistii, la cele mai frecvente intrebari ale parintilor

FUMATUL

* Ar trebui sa le interzicem copiilor nostri fumatul?

- In general, o simpla interdictie nu este suficienta. Parintii ar trebui sa explice de ce nu sunt de acord cu fumatul, de pilda referindu-se la marele risc de a crea dependenta pe care il prezinta nicotina. Important: pastrati tonul unei discutii calme.

* Ce pot face parintii, pentru a-i impiedica pe copiii lor sa cedeze tentatiei de a se apuca de fumat?

- Ar trebui sa-i lamureasca din vreme asupra riscurilor, fara a le tine predici moralizatoare. Vor fi cu atat mai credibili, cu cat le vor da propriul lor exemplu, in cazul cand sunt nefumatori.

* Ce pot face acei parinti care fumeaza, insa n-ar dori ca si copiii sa capete acest obicei?

- Pot purta cu ei o discutie deschisa, relatand propriile lor experiente in legatura cu fumatul - de pilda, usurinta cu care au privit prima tigara si apoi dificultatea de a renunta. Desigur, calea cea mai buna de a inspira incredere copiilor este sa se lase ei personal de fumat, chiar daca e greu.

* Tinerii pretind adesea ca in clasa lor toti colegii fumeaza si ca s-ar putea opri oricand doresc.

- Din cinci copii intre 12 si 17 ani, fumeaza in medie unul. Daca tanarul pretinde ca se poate opri, puneti-l sa faca o proba, pentru a-si dovedi spusele - sa renunte la tigari o luna intreaga. In cazul cand reuseste, il puteti motiva sa reziste in continuare.

ALCOOLUL

* De la ce varsta este permis sa li se ofere alcool tinerilor?

- Incepand de la 16 ani, ei au voie sa bea cate un pahar la ocazii speciale (bere sau vin, nu bauturi tari). Important este ca prin propriul lor stil de viata, parintii sa le puna sub ochi modelul unei relatii neabuzive cu alcoolul.

* Ii indepartam pe copii de consumul de alcool, daca noi insine suntem abstinenti?

- Exemplul personal are un efect pozitiv, insa nu-i impiedica decat partial pe copii sa incerce. Ei vor sa aiba propriile lor experiente.

* Este util sa interzicem tinerilor alcoolul?

- Un tanar se orienteaza in mare masura dupa cei de-o seama cu el. Daca in cercul de prieteni se bea, e foarte probabil ca si el va dori sa faca aceasta experienta. Spre deosebire de fumat, in ce priveste alcoolul, e important ca tanarul sa se deprinda cu un consum rezonabil. Abstinenta e, desigur, ideala, insa in majoritatea cazurilor reprezinta un obiectiv nerealist.

* Cat alcool este normal pentru un adolescent de 16 ani?

- Preferinta pentru bauturile tari, consumul frecvent sau chiar zilnic de alcool sunt semnale clare de alarma. Adolescentii de 16 pana la 18 ani n-ar trebui sa bea in fiecare saptamana, iar dintr-o saptamana, ar trebui sa se abtina cel putin sase zile de la consumul de alcool. Numerosi tineri beau cu mult mai mult - iar consecintele asupra sanatatii lor nu vor fi neglijabile.

* Devii dependent si daca bei numai la sfarsitul saptamanii?

- Raspunsul este categoric afirmativ. Mai ales daca tanarul bea regulat - si eventual se si imbata. Obisnuinta constituie prima treapta spre dependenta.

* Copiii proveniti din familii de bautori se confrunta cu un risc mai mare?

- Da, riscul de a dezvolta ei insisi o dependenta este de pana la sase ori mai mare.

* Deseori, tinerii consuma alcool la petreceri ce au loc la prieteni acasa. Ar trebui sa-i tragem la raspundere pe parintii respectivi?

- E bine sa stam de vorba cu parintii, exprimandu-ne retinerile. Alcoolul n-are ce cauta la o petrecere a adolescentilor sub 16 ani. Discutia cu propriul copil este insa cel putin tot atat de importanta.

* E normal ca un tanar de 17 ani sa se imbete de doua ori in cursul unei luni?

- Un asemenea lucru se poate intampla, dar nu are voie sa se repete cu regularitate. E deosebit de periculos sa bei pana ajungi in stare de ebrietate. Cresc rapid atat pericolul unui accident, cat si riscul unei intoxicatii alcoolice, care va sfarsi pe patul spitalului. Parintii ar trebui sa-i impartaseasca tanarului ingrijorarea lor, fara a-i face reprosuri, si, totodata, sa apeleze la ajutorul unui profesionist.

CANABISUL

* Experimentarea drogurilor face parte din procesul de maturizare?

- Aproximativ o treime dintre tinerii de 18-19 ani experimenteaza marijuana, dar foarte putini ajung sa aiba probleme serioase. Ar trebui, totusi, ca parintii sa adopte o pozitie clara fata de curiozitatea copiilor si sa le-o comunice acestora.

* De la ce punct devine riscanta marijuana?

- Riscul exista de la bun inceput, deja inhalarea profunda a fumului incarca plamanii, iar drogul poate crea dependenta. Pentru evaluarea gradului de risc, trebuie cunoscute cateva date precise: cine consuma drogul (varsta, personalitate, conditii de trai, dificultati actuale), in ce scop (functia consumului) si frecventa. E mult mai riscant ca un copil de 15 ani sa consume marijuana de trei ori pe saptamana, doar ca sa poata indura certurile din familie, decat ca un tanar sanatos de 23 de ani sa traga cateva fumuri impreuna cu prietenii, din cand in cand, la sfarsit de saptamana.

* Schizofrenia poate fi una din consecintele drogului?

- La persoanele sensibile, cu o predispozitie mai accentuata spre afectiuni ale psihicului, consumul de canabis poate declansa schizofrenie.

* Consumatorii aduc adeseori argumentul ca marijuana dauneaza mai putin decat alcoolul.

- Exista numeroase indicii care ne indeamna sa credem ca alcoolul - in special tariile, in conditiile unui consum frecvent - dauneaza organismului mai mult decat marijuana. Totusi, riscurile legate de canabis nu sunt cunoscute pe deplin. Consumul regulat se poate solda cu urmari grave, de la apatie si inactivitate, pana la stari depresiv-anxioase si, in final, la dependenta.

* Cum trebuie sa reactioneze parintii cand copilul le spune ca a fumat o tigara cu marijuana?

- Ar trebui sa aprecieze increderea copilului si, inainte de toate, sa-i arate un interes plin de dragoste. Daca se depaseste etapa unui consum sporadic, parintii au datoria sa ia problema foarte in serios, mai ales la copiii cu varste mici, caci riscul de a aluneca spre o forma periculoasa a consumului de canabis este cu atat mai mare cu cat se incepe mai devreme. Si consecintele sunt mai grave.

* Ce pot face parintii, cand copilul lor le trezeste banuiala ca ar consuma regulat droguri - de pilda, fiindca se trezeste tot mai greu dimineata, motiv pentru care intarzie mereu la scoala?

- Ar trebui sa stea de vorba cu el, eventual sa mearga la scoala si sa ceara parerea profesorilor. De asemenea, ar putea discuta cu parintii prietenilor si cunoscutilor copilului sau chiar cu tinerii respectivi. Exista si institutii abilitate pentru consilierea antidrog, unde pot gasi sprijin.

* Politia prinde un tanar cu canabis in buzunar. Cum trebuie sa se comporte parintii?

- Ar trebui sa discute cu copilul lor, pe cat posibil calm si la obiect, spunandu-i cat sunt de alarmati si intrebandu-l cum sa inteleaga intamplarea. E recomandabil sa se evite un stil de interogatoriu. Care este relatia de fapt a copilului cu marijuana? Cum, cand si cat de des foloseste el drogul? Parintii ar trebui sa-si exprime clar dorinta ca, din pricina riscurilor ce nu pot fi ignorate, copilul sa renunte la consum. In ce priveste aspectul legal: nu orice incident de acest tip are consecinte juridice. Daca e vorba de o cantitate mica, apreciata ca fiind destinata utilizarii personale (limita variaza intre 5 si 15 grame, in functie de zona), nefiind pusi in pericol alti minori, procuratura nu va intocmi un dosar.

* Pot face parintii ceva, cand copilul lor se drogheaza atat de tare, incat devine inapt sa-si indeplineasca indatoririle zilnice?

- De cele mai multe ori, parintii subapreciaza puterea lor de influenta asupra copilului. Studiile au pus in evidenta faptul ca o relatie atent-afectuoasa si o pozitie clar critica fata de drog a parintilor pot constitui factori de influenta importanti si extrem de eficienti, atunci cand consumul de canabis al tinerilor scapa de sub control. Iar sprijinul profesionist poate fi un ajutor de nadejde, care sa sustina actiunea parintilor.

JOCURILE PE CALCULATOR SI INTERNETUL

* Cat de periculos este calculatorul pentru copii?

- Discutia despre utilizarea calculatorului si a Internetului de catre copii este dominata de tema pericolelor care le insotesc. Si ele sunt reale. Folosita in exces, lumea virtuala creeaza o indepartare de realitate, absenta sociala, singuratate, depresie, dispretul culturii. Alaturi de placere si distractie, lumile virtuale pot procura sentimente de satisfactie, pot stabili contacte cu alte persoane ce au preocupari similare si pot stimula procesele cognitive. Internetul ofera posibilitati de cercetare si de largire a orizontului de cunoastere. Jocurile pe calculator stimuleaza dezvoltarea strategiilor de gasire a unor solutii, gandirea complexa, capacitatea de reactie, puterea de concentrare, memoria, motivatia aspiratiei spre succes si, de asemenea, disponibilitatea catre cooperare. Important este sa se pastreze un echilibru. Parintii ar trebui sa discute cu copilul despre preocuparile lui, incercand sa inteleaga ce-l atrage sa utilizeze calculatorul. Si sa accepte faptul ca fiul sau fiica lor are alte interese decat ei.

* De cand poate avea copilul un calculator propriu?

- E greu de stabilit o limita de varsta. Important este ca el sa fie deprins de timpuriu cu o utilizare responsabila a calculatorului. Copiilor le vine greu sa se desprinda dintr-o activitate captivanta, care ii fascineaza, ca sa-si indrepte atentia spre alte lucruri. Jucandu-se pe calculator, ei pierd deseori notiunea timpului. Problema unui calculator propriu ar trebui sa se puna abia din momentul cand copilul dovedeste ca il poate folosi cu masura. Se recomanda sa se stabileasca reguli clare de utilizare a aparatului.

* De cand i se permite unui copil sa intre singur pe Internet?

- N-avem motive, pentru a-i impiedica pe copii sa se ocupe de timpuriu cu Internetul si astfel sa invete cum se navigheaza pe el. Insa pe Internet ei sunt si panditi de numeroase pericole. Cei mai mici ar trebui sa nu intre pe Internet decat in prezenta parintilor. Cu cei mai mari, parintii pot discuta despre pericolele Internetului, stabilind totodata cateva reguli de baza. Astfel, copiii trebuie preveniti sa nu accepte tentativele de contact initiate de persoane straine si sa nu-si comunice datele personale catre utilizatori pe care nu-i cunosc. Pe cat posibil, copiii sub 10 ani ar trebui sa se adreseze doar unor motoare speciale de cautare, ce permit doar accesul catre site-uri adecvate copiilor. Chiar si la cei mai mari, parintii ar trebui sa stie in orice moment ce face copilul lor pe Internet si ce site-uri acceseaza.

* Cat timp li se poate permite tinerilor sa se joace pe calculator, in cursul unei zile?

- Afirmatii generale privind stabilirea duratei jocurilor nu se pot face cu usurinta, deoarece jocurile sunt foarte diferite si fiecare adolescent reactioneaza altfel la ele. Mai curand este important sa se faca o intelegere rationala si acceptabila pentru ambele parti. Exista faze in desfasurarea unei zile, cand jocurile pe computer nu sunt potrivite sau pot fi daunatoare (de pilda, inainte de orele de clasa, in timpul meselor, inainte de culcare). Important este ca adolescentul sau copilul sa-si indeplineasca indatoririle zilnice, iar jocurile pe calculator sa nu-i acapareze tot timpul liber. Adesea este mai avantajos ca, in locul unui program scurt, de utilizare zilnica a computerului, sa se cada de acord asupra unor zile fara jocuri si a altora cand se permite o durata mai lunga de utilizare.