Feluri ieftine si satioase

Redactia
Supa-crema de rosii cu porumb

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g rosii decojite (din conserva), 200 g boabe de porumb (conserva), 1/2 ceapa tocata marunt, 30 g unt, 1 1/2 lingura faina, 1 foaie de dafin, 1/2 l zeama concentrata de pui (Knorr+ apa), nucsoara rasa, sare, piper negru, 2 galbenusuri batute, 1/8 l smantana, 2 lingurite codite de ceapa verde (taiate marunt), 2 lingurite patrunjel verde tocat.
Mod de preparare
: * Se scurge porumbul si se pun deoparte - pentru garnisit - 6 linguri de boabe. * Se-ncinge untul intr-o tigaie si se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga foaia de dafin si faina si se lasa sa se prajeasca inca 2 minute, amestecand intruna. Se stinge cu zeama concentrata, se incorporeaza rosiile, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se lasa supa sa fiarba incet, la foc mic, circa 20 de minute. * Se adauga boabele de porumb si se mai lasa inca 10 minute pe foc, dupa care se indeparteaza foaia de dafin si se trece supa prin sita (sau se mixeaza). * Inainte de-a o servi se adauga si boabele de porumb puse deoparte, se mai da intr-un clocot, se ia de pe foc si se drege cu galbenusurile amestecate cu smantana. * Se pune supa din nou pe foc, sa se ingroase putin, amestecand in continuare, si se serveste fierbinte, garnisita cu codite de ceapa verde si patrunjel tocat.

Salata Delmonico

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 capatani de salata verde, 6-8 linguri ulei de masline, 2 linguri otet alb, 2 linguri smantana, 2 linguri telemea zdrobita, piper negru, cateva picaturi de sos iute (Tabasco), 1 ou fiert tare, tocat marunt, 1 felie de bacon, prajita si taiata bucatele.
Mod de preparare
: * Se aleg frunzele de salata si se spala cu apa multa. * Se zvanta bine, se invelesc intr-un stergar uscat si se tin la rece in frigider. * Pentru sos, se pun intr-un castron uleiul, otetul si branza telemea si se amesteca bine. Se adauga piperul si sosul iute si pe urma oul si baconul prajit (din ultimele doua se lasa putin deoparte pentru garnisit). * Se pun frunzele de salata intr-un castron, se toarna sosul peste ele, se amesteca, se presara deasupra oul si baconul puse deoparte si se serveste.

Sufleu de cartofi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g costita afumata, 50 g unt, 1 ceapa taiata marunt, 500 g cartofi fierti si curatati de coaja, sare, piper negru, nucsoara rasa, 2 oua, 150 ml smantana (sau frisca lichida), 2 linguri cascaval ras (eventual una de parmezan si una de cascaval).
Mod de preparare
: * Se taie baconul fasii si se prajeste 2-3 minute in 40 g unt. Se adauga ceapa si se lasa sa se rumeneasca frumos. * Se-ncinge cuptorul la 170gr.. Se taie cartofii felii groase de 1/2 cm si se unge cu 15 g unt o forma de budinca (22x18 cm). * Se intinde un strat de cartofi (jumatate din cantitate) pe fundul formei, se sareaza si se pipereaza, se acopera cu amestecul de bacon + ceapa si se condimenteaza cu nucsoara si piper. * Se bat ouale, se incorporeaza smantana si se gusta de sare si piper. * Se toarna jumatate din sosul astfel preparat peste stratul de bacon si ceapa, se pun deasupra cartofii ramasi, se condimenteaza si se toarna peste ei restul de sos. * Se presara cascavalul ras, se da sufleul 45 de minute la cuptor sa se patrunda si sa se rumeneasca. Daca nu s-a rumenit in 45 de minute, se tine putin sub grill.

Dulciuri

Plicuri cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 linguri faina cernuta, 1/2 lingurita sare, 2 oua batute bine, 150 ml lapte sau apa, unt sau ulei pentru prajit, 3 mere acrisoare, curatate de coaja si seminte, 1 1/2 lingura migdale macinate, 3 linguri zahar pudra (cernut), 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 albus, 4 linguri zahar.
Mod de preparare
: * Se pun intr-un castron faina si sarea si se face o gropita la mijloc in care se toarna ouale batute cu lapte sau cu apa si se amesteca pana ce se obtine un aluat neted. * Se topeste putin unt (sau ulei) intr-o tigaie de fonta si se toarna aluat cat sa acopere cu un strat subtire fundul tigaii. Se prajeste clatita, la foc constant, pe o singura parte, pana ce partea de sus se usuca si incepe sa faca basici. Se scoate din tigaie si se aseaza cu partea prajita in sus, pe hartia pentru copt. Se procedeaza la fel si cu celelalte, si cand sunt gata, se aseaza una peste alta, cu hartie intre ele, ca sa nu se lipeasca. * Se taie merele bucatele, se pun intr-un castron, se amesteca cu migdalele, zaharul pudra, zeama de lamaie si jumatate din scortisoara, si se incorporeaza albusurile - batute spuma. * Se ia cate o clatita, se aseaza cu partea prajita in jos, se pune pe mijlocul ei o lingura de umplutura de mere si se pliaza ca un plic. Inainte de-a le servi se rumenesc frumos in unt sau ulei si se presara cu zaharul amestecat cu scortisoara ramasa.