Ce mai ajuta in caz de tuse?

Gilda Fildan
Ajutor de pe pajiste: paralutele


Floricele marunte si albe, ce seamana cu niste margarete in miniatura, paralutele sau banuteii sunt folosite ca leac contra tusei iritative si a bronhiilor inflamate, inca din evul mediu. Trei cani de infuzie de paralute pe zi pot potoli repede tusea. Reteta: 2 lingurite de flori uscate se pun intr-o cana, se oparesc cu apa clocotita si se lasa la infuzat zece minute. Se bea lichidul cat mai fierbinte. Saponinele si substantele amare continute in flori intaresc sistemul imunitar, au actiune antibiotica si atenueaza inflamatiile.

Leacuri cu ciocolata

Sa asteptam aparitia pe piata a pralinelor anti-tuse? Mai mult ca sigur! Medicii britanici sunt siguri ca lucrul acesta se va intampla. Ei au descoperit ca o substanta continuta in cacao, numita teobromina, ajuta impotriva tusei uscate, mai bine chiar decat multe medicamente. Inrudita cu cofeina, substanta respectiva dezactiveaza activitatea nervului responsabil in creier pentru reflexul tusei. Dar ciocolata obisnuita care se gaseste in comert nu e suficient de bogata in teobromina, pentru a actiona ca un medicament. In schimb, ni se recomanda sa bem, in caz de tuse, cacao fierbinte.

Nu tot ce e vechi e si bun

Siropul dvs. de tuse de anul trecut? Daca data de folosire nu a expirat, il puteti folosi fara grija. Exista si exceptii: antitusivele care contin substanta numita clobutinol. Ea se afla sub acuzatia ca produce tulburari de ritm cardiac. Drept urmare, medicamentele care o contin au fost interzise in majoritatea tarilor europene, din august 2007. In cazul cand posedati un asemenea medicament, nu mai tineti seama de data de expirare, ci aruncati-l direct la cos.

Cure de aburi cu plante

Multe plante medicinale sprijina procesul de vindecare a tusei, mai ales prin inhalatie, pentru ca uleiurile eterice se transmit foarte bine cu ajutorul aburilor fierbinti. Puneti circa patru linguri de plante la un litru de apa, folosind urmatorul tabel:

Stiati ca...?

* Un atac de tuse propulseaza aerul prin caile respiratorii cu o viteza de peste 100 km pe ora?
* Distanta minima la care trebuie sa ne aflam ca sa nu fim contaminati de o persoana care tuseste este de 5 metri?

Cafeluta vindecatoare

Cafeaua grabeste procesul de vindecare al tusei, pentru ca are substante care largesc bronhiile. Respiratia este usurata, mucusul poate fi mai lesne expectorat. Acest efect le este favorabil si asmaticilor.

Lipsa fierului?

Cine sufera de o tuse persistenta sa-si verifice nivelul fierului in sange. Cercetatorii italieni au descoperit ca valorile lui scazute duc, adesea, la bronsite acute, chiar si in cazul unor oameni sanatosi. In cadrul cercetarilor desfasurate la Universitatea din Torino, s-a dovedit ca preparatele pe baza de fier actioneaza in aceste cazuri la fel ca medicamentele anti-tusive. Explicatia: sistemul imunitar are nevoie de fier (prezent in fistic, alune, nuci), pentru a combate infectiile.