Adica un "hit", cum se spune in lumea spectacolului. O lovitura de maestru data de Teatrul National din Bucuresti. Mai exact, de Ion Caramitru, directorul general al primei noastre scene, care este si regizorul spectacolului. Iata ce marturiseste Caramitru insusi privitor la demersul lui: "Dupa concursul care a adus atat de multi candidati la TNB, cei sapte tineri pe care i-am angajat ne-au aparut ca o echipa care merita o atentie "marita". Si, la o propunere care a venit din interiorul teatrului, de a concepe ceva special pentru inceputurile lor la Teatrul National, am acceptat ideea de a comanda un text scris anume pentru ei. Am cautat un autor tanar si i-am comandat Liei Bugnar piesa"...
Iar piesa este excelenta! Actiunea se petrece pe platoul unei televiziuni particulare, moarta dupa "rating", adica dupa audiente record obtinute cu orice mijloace. Asistam la o zi de "casting", o zi in care se cauta tineri actori pentru alcatuirea distributiei unui viitor serial. Sapte tineri, baieti si fete, ce-si doresc cu ardoare sa devina personaje in seriale, sunt pusi sa-si dovedeasca aptitudinile sub ochii necrutatori ai unei "specialiste in casting", dar si in prezenta patronului, invizibil pe scena, dar prezent printr-o voce - vocea lui Caramitru - care-i trateaza pe tineri ca pe niste animale trimise la abator. Pe masura ce avansam in aceasta lume - bine portretizata de Lia Bugnar! - descoperim destine de tot felul: tineri debusolati, plecati din medii sarace sau distruse, fete de conditie buna, dar ramase fara un ban si fara familie, nadajduind intr-o cariera de "vedeta", fete de strada ahtiate dupa bani, smecherasi de cartier etc. Sapte tipuri, sapte tineri din ziua de azi, descumpaniti de viata pe care sunt obligati s-o duca, speriati de viitorul care-i asteapta. Caramitru a avut mana buna cand a ales-o pe frumoasa si atat de talentata scriitoare si actrita Lia Bugnar. In caietul-program, autoarea precizeaza ca a scris piesa asta cu "tot sufletul ei pus sub bluzele personajelor create de ea". Un suflet care i-a electrizat atat pe cei sapte actori, dar si pe Ion Caramitru, regizorul spectacolului de la National. Rezultatul e remarcabil. Din tinere sperante ale teatrului romanesc, cei sapte actori au devenit certitudini, actori demni de a face parte din stralucita echipa a Nationalului bucurestean. Iata numele lor: Carmen Ungureanu, Ana Macovei, Lia Bugnar, Florina Gleznea, Mihai Calota, Florin Lazarescu, Alexandru Nedelcu, Axel Moustache, Victoria Dicu.
...Woody Allen spunea, candva, despre televiziune: "Cei din Beverly Hills nu arunca gunoiul, ci il transforma in show-uri de televiziune". Cam aceeasi realitate, dar cea de pe la noi, a inspirat-o si pe Lia Bugnar, numai ca, prin profunzimea analizei si a concluziilor pe care le trage, autoarea reuseste un remarcabil portret al societatii contemporane, exprimand debusolarea si, in unele cazuri, deznadejdea tinerei generatii, apasate de un prezent lipsit de stralucire si de un viitor ce pare sa nu-i ofere nimic...
Parafrazandu-l pe marele Luigi Pirandello, mi-as permite sa inchei aceste randuri cu o afirmatie optimista, si anume: In cazul noului spectacol de la TNB, cele "Sapte personaje si-au gasit autorul." Bravo!
P.S. Revista "Formula AS", in numele numerosilor ei cititori, ii ureaza pe aceasta cale marelui actor de teatru si de film, stralucitului recitator din opera lui Eminescu, presedintelui UNITER, cat si Directorului General al TNB, Ion Caramitru, un foarte afectuos "La multi ani!" cu prilejul zilei sale onomastice.