Craciunul - un pericol pentru animale

Redactia
Lumanari aprinse, globuri stralucitoare, miros de brad... Ce minunat e Craciunul...

Dar el nu este si o sarbatoare a animalelor casei. Pentru pisici, papagalii lasati sa zboare liber prin casa, pentru cainii ce nu obosesc sa ravneasca la bunatatile din farfurii, Craciunul nu e deloc prietenos, ba chiar e plin de pericole. Iata cateva sfaturi menite sa va puna animalele la adapost de accidentele neplacute.

• Amarilele, floarea Craciunului, vascul si pinul sunt otravitoare pentru pisici. Daca, dornice de verdeturi, gusta din ele, se pot otravi. Primele semne: pierderea cunostintei, diaree, moliciune, lipsa de apetit. Daca nu vreti sa renuntati la florile respective, presarati in ghiveci, aproape de radacina, pulbere de ghimbir uscat (se da prin rasnita de cafea). Tine matele la distanta.

•  Atrasi de stralucirea lumanarilor de pe pom, multi papagali lasati liberi prin casa au sfarsit cu grave arsuri. In ce-i priveste pe caini si pisici, ei pot rasturna bradul in joaca, provocand un incendiu grav. Masuri: aprindeti lumanarile de ceara numai cand sunteti si dvs. de fata sau inlocuiti-le cu beculete electrice.

• Chiar daca Azorica scanceste cu ochii la bunatatile de pe masa, nu-i dati niciodata resturile grase din farfurii si nici oase de pui. Aschiile din oase pot provoca raniri ale intestinelor. Grasimea in exces produce, si ea, diaree si voma. In caz ca animalele dau semne de boala, puneti-le o zi la regim.

•  Nu lasati sa atarne prin casa panglici si benzi cu care sunt legate cadourile. Pisicile se joaca in draci cu ele si le pot inghiti. Daca apoi nu sunt scoase din intestin, cazul poate sa devina mortal.