Va bubuie capul, gura si limba se lipesc de uscate ce sunt, ochii va ard, iar stomacul parca a innebunit. Greu la deal cu mahmureala de sarbatori! Dar ea se poate alina. De pilda, cu apa: daca pe parcursul noptii n-ati rarit paharele de bautura cu pahare de apa minerala sau de la robinet, faceti-o inainte de a adormi sau macar imediat ce va treziti. Pentru ca alcoolul extrage din organism apa si substantele minerale. Tot inainte de culcare doamnele ar trebui sa se demachieze. O ingrijire corecta va ajuta sa evitati formarea pungilor de sub ochi. Iar capul "mare" se rezolva cu o punga de gheata. Dupa care iesiti afara la aer si refaceti-va fortele cu o plimbare lunga si sanatoasa!
PRECAUTIA - MAMA INTELEPCIUNII
* Nu beti niciodata alcool pe stomacul gol. Consumati inainte alimente bogate in grasimi si albumina. (de ex. masline in ulei, sardele, paste). Acestea se digera lent si astfel patrunderea alcoolului in sange se amana.
* Nu amestecati - pe cat posibil - diverse bauturi alcoolice. Este bine sa stiti ca alcoolul nu stinge setea - apa sau spritul, da. Fiti cat mai rezervati fata de bauturile care contin bioxid de carbon, de pilda sampania. Gazul provoaca o irigare sanguina mai puternica a mucoasei stomacale, astfel ca alcoolul este absorbit mai repede in sange.
* Bune de rontait pentru prevenirea unei posibile mahmureli sunt: nucile, maslinele, chips-urile, saratelele si sosurile pe baza de legume.
* Un mic dejun consistent (de ex. cu heringi marinati, castraveti murati sau sandviciuri cu paine integrala) contine substante minerale importante, iar o farfurie cu fructe sau o salata mixta, vitaminele necesare.
* Daca mahmureala persista totusi: luati o aspirina cu vitamina C sau o tableta de Alka Seltzer, dizolvate, fireste, in multa apa.
LAPTE CU ROSII
Ingrediente: 0,125 l suc de rosii, o lingura zeama de lamaie, 0,25 l lapte, sare, piper.
Se amesteca bine toate ingredientele, se toarna laptele intr-un pahar inalt si se bea imediat.
BAUTURA CU STRUGURI SI LAMAIE
Ingrediente: 1-2 plicuri ceai de lamaie, 40 ml suc de struguri proaspat storsi, 1 lingurita glucoza, 3-4 struguri.
Se prepara ceaiul din 2 pliculete la 200 ml de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Se amesteca bine cu sucul de struguri si glucoza (eventual in shaker, daca nu, intr-o sticla bine inchisa) si se toarna intr-un pahar inalt. Se insira boabele de strugure pe un pai care se introduce in pahar.
SALATA PENTRU CAP MARE
Ingrediente: 6 fileuri de heringi, 2 cepe rosii, 4 rosii, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 125 g iaurt, zeama si coaja rasa ale unei lamai, zahar, sare, boia, piper proaspat macinat, verdeata dupa gust, codite de ceapa verde taiate rondele (pentru garnisit).
Salata se prepara cu o zi inainte: se taie fileurile de peste bucati de circa 2 cm. Se curata ceapa si se taie felii foarte subtiri. Se spala rosiile si se taie in patru, iar ardeii curatati de seminte si nervuri se taie fasii. Din iaurt, zeama si coaja rasa de lamaie, condimente si verdeturi se prepara un sos.
Se pun intr-un borcan - straturi-straturi - bucatile de peste si legumele, turnand sosul peste fiecare strat si se lasa sa se patrunda peste noapte la rece. Inainte de a servi salata, se presara peste ea rondelele de ceapa verde.
Remedii pentru ochii umflati
* Pentru pleoape umflate se recomanda aplicarea unor comprese reci, dimineata: vata inmuiata in apa termala sau intr-un decoct rece de silur. Sau pur si simplu o punga cu mazare congelata, care se adapteaza bine la forma ochiului.
Pentru femeile care vor sa iasa din casa: ochelari de soare XXL sau aplicarea unor produse de machiaj, dupa cum urmeaza:
1. Fard de pleoape de culoare deschisa, care confera stralucire ochilor obositi, in timp ce nuantele inchise accentueaza zona umflata.
2. Crema hidratanta impotriva ridurilor si a cearcanelor.
3. Tus pentru gene, care distrage atentia de la pleoapele umflate si mareste ochiul.
Dictionar de folosinta practica
- Cum actioneaza alcoolul asupra organismului -
CREIER
Alcoolul ajunge repede prin sange in creier, influentand toate functiile acestuia: vederea scade, campul vizual se ingusteaza, atentia, puterea de concentrare, logica lucrurilor sunt profund perturbate, in schimb, potentialul de risc creste. Atentie! Dependenta indelungata de alcool poate duce la vatamari grave ale creierului.
RINICHI
Alcoolul activeaza rinichii, ceea ce duce la producerea unei mai mari cantitati de urina si la o necesitate sporita de a urina. Corpul pierde apa, metabolismul se deregleaza, doua cauze care duc la oboseala, dureri de spate si in ceafa, dureri de cap si ameteli.
FICAT
10% din alcoolul baut se elimina prin rinichi, plamani si piele. Restul cade in sarcina ficatului. In felul acesta, celulele lui sunt vatamate pe termen lung si ficatul acumuleaza grasimi. Asta poate duce la un ficat grasos, iar mai tarziu, la hepatita, ciroza si cancer. Consumul regulat de alcool creste, in plus, concentratia de fier din sange, care este un alt factor de risc. Multi alcoolici nu-si dau multa vreme seama ce se intampla cu ei, pentru ca in ficat nu exista nervi care sa semnalizeze durerea.
INIMA
Dependenta de alcool poate produce modificari ale cordului. Hipertensiunea se instaleaza pe termen lung, crescand riscul unui infarct cardiac. In schimb, in cantitati rezonabile - maximum un pahar pe zi pentru femei si maximum doua pahare la barbati - vinul rosu intareste sanatatea inimii.
STOMAC
Alcoolul irita mucoasa stomacala. Baut in exces, duce adesea la sangerari, inflamatii si afectiuni ale pancreasului.
DEGETE
Alcoolul ajunge repede in fluxul sanguin. Vasele se dilata si sangele e dirijat catre partile exterioare ale corpului si in piele. Aceasta provoaca un sentiment placut de incalzire a intregului corp, pana in degetele de la maini si picioare, si in varful nasului. Daca in starea aceasta de "euforie" termala stai multa vreme afara, in frig, exista riscul de degeraturi si chiar de inghet (intr-o stare avansata de alcoolism).