Daruri pretioase

Adina Bran
Darurile aduse odinioara lui Iisus, de Cei Trei Crai de la Rasarit, sunt la fel de pretioase si astazi, din punct de vedere medical.

Aur pentru reumatism

Cu 2000 de ani in urma, alchimistii considerau aurul, "metalul luminii", drept un panaceu universal. Medicii zilelor noastre, in schimb, sunt convinsi ca el are un singur efect: metalul pretios incetineste distrugerea progresiva a articulatiilor afectate de reumatism (poliartrita). Pentru ca in doze minuscule, aurul influenteaza sistemul nostru imunitar. Desi efectul remediilor pe baza de aur este mai slab decat cel al produselor farmaceutice moderne folosite in acelasi scop, el nu are efecte laterale periculoase.

Tamaie pentru stomac

In biserica, este vorba mai ales de mirosul ametitor al acestei rasini pretioase. Stiinta este interesata - mai nou - mai cu seama de efectul antiinflamator al acizilor (Boswellia) pe care-i contine. Acestia par sa aiba influenta si asupra sistemului imunitar, si de aceea se foloseste tamaia - ca remediu complementar - in cazul unor inflamatii cronice ale intestinului (Morbus Crohn, colitis ulcerosa).

Smirna pentru gura

In vechiul Egipt, smirna era folosita pentru cultul ungerii. Astazi, ea e utilizata cat se poate de concret: se amesteca o parte de smirna cu cinci parti de alcool, se asteapta, se filtreaza si tinctura e gata. Ea este prezenta in numeroase dulapioare cu medicamente, fiind dezinfectanta si astringenta. Se foloseste mai ales in cazul inflamatiilor din cavitatea bucala, ale dintilor si ale cerului gurii. Zonele afectate (inclusiv cele unde preseaza agrafele si protezele) se tamponeaza cu solutia nediluata de trei-patru ori pe zi.