In ultima vreme, toata lumea vorbeste de criza mondiala. Rareori insa a incercat cineva sa explice in detaliu opiniei publice romanesti ce inseamna aceasta criza, de unde vine, cand si de cine a fost declansata si, mai ales, cum va afecta Romania in anul ce vine. Deocamdata, pare ca o anestezie generala a cuprins societatea, iar narcoza sarbatorilor, painea si circul televizat reusesc sa mascheze aburul ce scapa deja prin tevile sparte. Doar cei lucizi vad pericolul si trag semnalul de alarma. Adio mariri de salarii, adio prime, adio credite ieftine si, in general, adio avantaje ale unei economii pana ieri in plina ascensiune! Si, mai ales, adio consumismului desantat. Coborarea cu picioarele pe pamant se va face dur, fara parasuta. Cel putin asa crede analistul Ilie Serbanescu, cunoscut pentru diagnosticele sale realiste din ultimii ani.
"Noi avem propria noastra criza, mai veche decat cea din afara, care va complica si mai mult situatia"
- Fantoma crizei economice bantuie si in Romania. Cum, unde si din ce cauza a aparut acest impas economic in viata intregii planete?
- Trebuie sa facem o distinctie obligatorie: noi avem propria noastra criza, mai veche decat cea din afara. Ca sa avem criza, n-avem nevoie de criza care vine din afara. Criza din afara nu face decat sa complice lucrurile.
- Ce a generat criza din Romania?
- Consumul supradimensionat care a fost generat de creditare. Ca orice lucru generat de creditare, si consumul trebuie platit. Din nefericire, plata asta va trebui facuta in conditiile crizei internationale, si atunci ea va costa mai mult. Plata, insa, oricum va fi venit. De cinci ani de zile Romania a obtinut o crestere economica bazata doar pe importuri. Importuri facute pe credit. Apoi, din pacate, capitalul strain e cel ce a generat cresterea, nu cel romanesc. Urmeaza sa plateasca cineva, si altcineva decat noi, poporul roman, nu exista. Asadar, complicatia vine din manifestarea crizei romanesti in contextul crizei straine, care mareste nota de plata, care oricum va fi venit. Pentru ca nu se poate sa te intinzi mai mult decat plapuma, la nesfarsit. Noi am facut-o in proportie de 14% echivalent din PIB, import net de bunuri si servicii - produse straine platite din bani straini, adica din credite luate de la filialele bancilor straine din Romania. Numai in domeniul alimentar avem 3 miliarde de euro pe an consum facut din import. E cel mai mare esec care poate sa existe, al unei tari despre care se spune ca are potential agricol.
"Doua milioane doua sute de mii de chei de apartamente au fost predate in SUA fondurilor de investitii: "Na, luati-va casele inapoi!""
- Cum a aparut criza internationala?
- Criza internationala a plecat din Statele Unite, si nu intamplator. In SUA s-a intins coarda cel mai mult din toate statele lumii, in privinta speculatiei financiare. Trebuie aratat ca, din transferurile valutare care au loc pe plan international, numai 5% mai mijlocesc tranzactii reale de creditare sau de operatiuni de import-export. Restul de 95% este pur si simplu speculatie, vanzare/cumparare de bani in sine. Speculatie pe cursul valutar, speculatie pe dobanzi. Va dati seama: daca 95% este asa ceva, evident ca se pot scapa oricand caii. Buba sparge. Chestiunea este ca, in capitalismul actual, buba sparge mereu mai des si mereu mai profund. Este deja a treia oara in deceniul acesta. Prima data a fost spargerea balonului de sapun din industria IT, din 2000-2001, cand Microsoft a pierdut doua treimi din valoarea actiunilor sale (Bill Gates s-a trezit ca i-a scazut averea de la 90 la 50 de miliarde de dolari peste noapte). De fapt, nimeni n-a pierdut nimic, doar expresia bursiera a suferit o corectie, s-a pierdut doar balonul de sapun speculativ. A doua oara, a capotat marele conglomerat ENRON, fiind vorba de o criza in interiorul companiilor. In sfarsit, acum a izbucnit in domeniul imobiliar, dar s-a extins in intreaga piata financiara. De data asta, este evident ca economia reala nu mai scapa.
- Cum a fost cu creditele imobiliare din SUA? Ce n-a functionat in sistemul Unchiului Sam?
- Creditele au fost date necontrolat din lacomia bancherilor. Aia care au luat credite pentru case nu aveau voie sa le obtina, nu prezentau nici o garantie! Nu erau eligibili, adica n-aveau venituri garantate, n-aveau slujbe sigure, unii nu erau angajati nicaieri. De aia s-au si numit credite "Ninja": "No Insurance, No Job; No Job, No Insurance" (unde nu e asigurare, nu e slujba; unde nu e slujba, nu e asigurare). Pe scurt, au intervenit lacomia bancherilor si populismul clasei politice doritoare de voturi. Astfel au luat credite imobiliare "sub-prime", adica fara garantie, si oamenii strazii, homeless-ii, desi se stia ca sistemul se va prabusi intr-o zi. Au urmat speculatiile cu ipotecile. Bancile au vandut ipotecile unor fonduri de investitii la jumatate de pret. Fondurile, la randul lor, le-au "impachetat" frumos si le-au vandut mai departe altor speculanti. S-a ajuns la lanturi de cate sase-sapte paraziti pe bietul om care a luat creditul. Ti care, cand n-a mai putut plati, a cazut tot lantul. Constructia a fost facuta pe ideea ca preturile cresc. Dar preturile au scazut si toata lumea a pierdut. Roata s-a intors inapoi. Contaminarea a fost generala. Doua milioane si doua sute de mii de chei (!) au fost predate de beneficiarii fondurilor respective. "Na, 'tu-va muma..., luati-va casele inapoi!" Si asa a inceput caruselul. Fiindca bancile scosesera, totusi, bani din punga, caci au dat credite. Si s-au trezit cu seifurile goale. De aia au si fost ajutate de guvernul american. Au fost, practic, nationalizate.
- Deci, in America, bancile private au devenit banci de stat! Corect?
- Suta la suta. Inclusiv astea care au venit in Romania. Una dintre ele, AIG, a fost cumparata cu 80 de miliarde de catre Unchiul Sam si vinde la noi "pensii private". Un caraghioslac perfect. Practic, tinerii romani au "pensii private" la statul american. Noua ne canta in continuare ariile astea cu "economia de piata", cu "piata care regleaza productia" etc. etc., si ei, la o adica, au chemat statul sa-i salveze.
- Cum a ajuns criza in Europa?
- Ca o pecingine. Intr-o economie globala, nimeni nu este iertat. Mai ales filialele europene ale bancilor americane, care au facut plasamente in aceste produse nocive, precum ipotecile imobiliare, ce pareau foarte rentabile.
"Pentru prima data, Banca Nationala a Romaniei devine creditor pentru sistemul bancar. Pana acum nu o baga nimeni in seama"
- Dar noi?
- Noi? Noi n-avem aceasta angoasa, trebuie s-o spunem foarte clar. De ce? Pentru ca noi nu mai avem banci romanesti, cu doua exceptii minore: CEC si Transilvania, care acopera doar 4% din sistem. Toate filialele straine din Romania si-au ajutat bancile-mama: americanii - bancile americane; nemtii - bancile nemtesti; englezii - bancile englezesti. Inclusiv RBS-ul din Scotia. Sunt deja o banca a statului britanic, desi pozeaza in banca privata. In concluzie, nefericirea din Occident s-a extins si la noi. Bancile occidentale au ramas fara lichiditate. Asa a inceput disperarea cautarii de bani. De unde sa ia banii? De la subsidiarele lor din Est.
- Dupa ce am salvat lanturile europene de hipermarketuri, am ajuns sa salvam si bancile occidentale?
- Exact. Am mai spus-o: in joc, in momentul de fata, este modelul pe care nucleul din UE (nemtii, austriecii, germanii, olandezii, englezii) l-a adoptat pentru dezvoltarea periferiei. Ei si-au trimis bancile in est, ca Fat-Frumos buzduganul, le-au dat si bani, sa dea credite cat mai multe, ca au constatat ca e piata, apoi au creat consum pentru propriile lor produse. Deci au navalit cu creditele peste romani. Acum, ca sunt stramtorati cu cash-ul, cer banii inapoi de la filiale. Si pleaca banii de aici si se duc in Vest. Doua consecinte: 1. Pentru prima data, Banca Nationala a Romaniei devine creditor al sistemului bancar, desi pana acum n-o baga nimeni in seama si nici nu conta in politica de creditare a bancilor straine. BNR era caraghiosul pamantului, era Popa-Prostu. Acum, dintr-o data, a devenit interesanta pentru toti, se sta cu caciula in mana pe la portile ei. 2. Sistarea creditelor. Mai vedeti vreo reclama cu creditare la televizor? S-a oprit totul. Toate reclamele sunt cu depozite. Vor sa faca rost de bani pentru ca au nevoie sa trimita in Occident, la "mamele" lor.
- Ce fac "mamele" lor cu banii?
- Dau credite. Ca doar n-or fi prosti sa-si omoare economia. Lasa sa moara alea din Est, nu ne pasa... Istoria ne arata foarte clar ca orice iesire din criza s-a facut de catre cei puternici pe seama celor slabi.
"Toate legile adoptate in iuresul campaniei electorale, inclusiv maririle de salarii, trebuie oprite de urgenta"
- Cum se va adanci criza in Romania anului 2009?
- In primul rand, se va reduce deficitul de 14%, deci vor fi importate mai putine marfuri pe piata. Vom cunoaste "ajustarea". Nu se va mai putea trai ca in 2008, ci mai prost. Ca sa traim la fel, ar trebui sa gasim tot 14% creditare externa. Dar nu mai gasim sau gasim foarte scump. Concluzia: trebuie sa operam o ajustare (o reducere) de 10% din PIB, ca sa putem ramane la suprafata, adica 10 miliarde de euro pe an. Vom consuma cu 10 miliarde mai putin. Concret: se va devaloriza leul, vor creste preturile si impozitele. Orice guvern ar veni nu poate iesi din aceste date si nu poate inventa nimic ca sa mareasca pensiile si salariile, chiar daca cresterea economica va fi, dupa cum apreciaza unii, de 3,5% (dupa altii, de 5%).
- Cum s-a comportat BNR in contextul caderilor de banci occidentale?
- Foarte responsabil. In conditiile in care guvernul Tariceanu a turnat gaz peste foc, era clar ca boala Romaniei era un consum supradimensionat fata de productia nationala. In masura in care boala e consumul, nu vii sa stimulezi consumul. BNR, cu mijloacele ei, a incercat la disperare sa micsoreze creditul care crea o distorsiune in economie. Adica a facut o politica responsabila, cum n-au facut altii de peste ocean.
- Ce recomandati noului guvern instalat in aceste zile la Palatul Victoria?
- In primul rand, actiuni de austeritate. Toate legile adoptate in iuresul campaniei electorale, inclusiv maririle de salarii, trebuie oprite de urgenta. Nu mai putem turna gaz peste foc. Parerea mea este ca anul 2009 trebuie sa inceapa cu o inghetare a salariilor in sistemul bugetar, caci, oricum, sistemul privat va face aceasta inghetare. In plus, nu cred ca se va putea evita marirea impozitelor. Pe de alta parte, tin sa va amintesc ca, in final de an, statul a ramas fara bani, chiar fara bani! In acelasi timp, finantarea externa prin bancile straine din Romania a incetat. De la ele veneau 70% din finantare, or, incetarea acestei surse obliga Romania la o ajustare fulminanta a cheltuielilor romanilor.
- Nu sunteti prea pesimist?
- Sunt realist. Cred ca frenezia care a fost nu se va mai intoarce niciodata. Economia isi va reveni, nu stiu cand, insa frenezia nu. Din punctul asta de vedere, criza este binevenita. Este asezarea tuturor cu picioarele pe pamant.