"Cum se poate trata retinopatia diabetica?" - Raspuns pentru STRIMBU IOANA - Bicaz, jud. Neamt, F. AS nr. 828

Redactia
Prof. GEORGETA-CORNELIA BUIUM MIHAILA, Piatra Neamt

Boala este un dezechilibru la nivel spiritual si fizic. Primul care sufera este metabolismul - suma tuturor proceselor de alimentatie cu hrana, de prelucrare a acesteia, de folosire a ceea ce se poate si de eliminare a reziduurilor, toate intr-o ordine perfecta:
* 8 ore (intre 12-pranz si 20) consumam alimente.
* 8 ore (intre 20 si 4) organismul prelucreaza, in timpul somnului, hrana si extrage substantele nutritive.
* 8 ore (intre 4 si 12 - pranz) se produce debarasarea de deseuri toxice, de celule moarte.
Tinand cont de faptul ca zilnic trebuie indepartate din corp intre 300 si 500 de miliarde de celule"poluate", cand acest lucru se intampla mult mai lent decat consumul si asimilatia hranei, toxinele se acumuleaza in organism si apare boala, care nu este altceva decat efortul corpului de a alunga starea toxica interioara si de a readuce echilibrul. Nu exista mii de boli ce ataca organismul, ci una singura: toxemia. Acelasi tip de toxine, localizate in diverse organe, in corp, pot produce diferite manifestari, mai mult sau mai putin grave: in articulatii artrita, in rinichi nefrita, in creier - alienatia, in pancreas - diabetul. Au sustinut aceasta simplu, clar si logic, un mare numar de medici-personalitati din diverse timpuri. Intoxicatia corpului atrage modificarea personalitatii, a caracterului, aparand nelinistea, gandurile negre, egoismul, neincrederea, nervozitatea, violenta, lipsa de control.
Alta cauza a bolilor, in general, si a diabetului, in mod special, este consumul de alimente prelucrate (prajite, fierte, coapte, rafinate, cu aditivi, combinate incorect), la care se adauga toxinele din aer, apa, atmosfera, pamant. Solutia imediata a dobandirii starii de sanatate este consumul de hrana vie, neprelucrata, care regleaza metabolismul, echilibrandu-l. Zarzavaturile, legumele, fructele, cerealele crude sunt singurele produse aproape lipsite de acizi, ce pot neutraliza si favoriza eliminarea acizilor depozitati.
Un organism purificat de toxine prin alimente naturale nu se imbolnaveste niciodata, iar daca acest lucru s-a intamplat inainte se vindeca de: diabet, cancer, boli de inima, reumatism, artrita, calculi biliari, afectiuni gastrice si intestinale, boli de piele, tuberculoza, prostata, afectiuni oculare, scleroza si multe altele.
Dr. Constantin Ionescu-Targoviste afirma ca diabetul in sine este calm, dar atrage atentia asupra faptului ca moartea celulelor pancreatice este definitiva, iar complicatiile cardiovasculare, renale, retinopatia diabetica, eventualele raniri ale picioarelor provocatoare de ulcer, uneori, sunt manifestari grave. Domnul doctor recomanda Mirtilina - insulina vegetala din plante medicinale. Bolnavii de diabet au nevoie de o cantitate mai mare de potasiu. Legumele care au mult potasiu: telina, patrunjelul, dovleacul, dovlecelul, varza, conopida, morcovul, prazul, ceapa, usturoiul, spanacul, rosiile, sparanghelul, andivele, vinetele, napii, hreanul, soia, graul, orzul, ovazul, orezul, bobul, lintea, mazarea, ciupercile de cultura (ce pot fi consumate si crude), miezul alb de pepene verde. Telina contine si un component valoros al insulinei.
* Plantele medicinale utilizate in diabet cu succes: frunze de dud, de mur, de afin, de nuc, urzica, pastai de fasole, limba-vecinii, cicoare, cinci degete, cicoare salbatica, anghinare, nap porcesc, tata caprei (salsifi) - ultimele 3 cu continut mare de insulina, apoi troscot, schinduf, cerentel, papadie, lucerna, ienupar, traista-ciobanului, coada-soricelului, soc si, in cazul dvs., in mod special, salvie - foarte bun adjuvant in diabetul femeilor (2 lingurite de pulbere din frunze se macereaza 7 ore, intr-o cana cu apa de izvor, dupa care se beau 2-3 cani pe zi).
* Fructele indicate in diabet, numai crude, sunt: moderat banane, prune, pere, in cantitate mica struguri, in cantitate mare gutui, apoi mere, migdale, capsuni, caise, portocale, lamai, grapefruit, nuci, alune, coacaze, masline, avocado, zmeura, cirese, catina alba de rau, coacaze rosii si aurii, capsuni, afine, agrise. Toate acestea ajunse la maturitate, consumate numai pe stomacul gol.
* Sucurile naturale sunt minunate si in diabet (cantitate pentru o zi), reteta Ibrian: 500 ml morcov, 200 ml telina (300 ml in boli nervoase), 150 ml varza alba cruda, 90 ml castravete, 30 ml gulie, 30 ml laptuca, 50 ml sfecla (450 ml in leucemie, boala Hodgkin, consumate imediat, dar fara amestec cu altele), 250 ml mere (intre mese, ora 10), 30 ml cartofi (imediat, baut simplu).
* Somnul insuficient mult timp intretine diabetul, provocand si multe alte boli, pentru ca accelereaza procesul de imbatranire, dezechilibreaza sistemul imunitar, creste sensibilitatea la stres, hipertensiunea arteriala, accidentele cerebrale, provoaca perturbatii ale sistemului endocrin. Somnul"scurt" de dupa-amiaza, siesta, cu durata de 30-60 de minute regleaza metabolismul adultilor si stimuleaza cresterea copiilor. Baile complete de tei dau rezultate excelente, chiar posibilitatea de renuntare totala la somnifere si chimice (500 g flori de tei la 1 l de apa). Infuzia concentrata provoaca insomnii, asadar, atentie!
* Riscul retinopatiilor diabetice, al orbirii, al bolilor de rinichi poate fi serios redus numai prin consum de hrana vie cruda, la care se trece prin perioade de acomodare: alimentatie cu 70% cruditati, 30% alimente indicate in diabet, urmata de o dezintoxicare a organismului prin post de trei zile (72 de ore) cu apa de izvor, numai cu fructe sau lapte de capra. Cine are vointa rezista mai multe zile: 7... detoxificand puternic corpul si continuand cu hrana naturala si cure de orz verde, polen, sucuri de telina, creson, iaurt, zer, oua de prepelita, macerate, pulberi din plante.
* Medicina populara recomanda in diabet: cura cu teci de fasole si de porumb, cura cu ceai de par: 100 g coaja de par - recoltata toamna tarziu sau primavara, devreme, se pune 8-10 ore in apa de izvor, la macerat. Coaja de par se pune la fiert cu 500 ml apa rece, timp de 15 minute, nu direct pe flacara. Vasul se lasa in repaos 15 minute, se strecoara lichidul, se bea de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Presupune dobandirea efectului doar cu consum de hrana naturala. Amelioreaza diabetul, pana in cele din urma, acesta dispare complet. Moarea de varza este adjuvant serios.
* Eficienta maxima si completa in normalizarea glicemiei si a retinopatiei diabetice se obtin cu Glicemonorm, produs de"Dacia Plant" (Tel. 0268/28.30.43, 0788/70.80.18) sau www.bionatura.ro; Glucoze Optimizer, Completia Diabetic (tel. 021/316.43.92). De asemenea, tinctura de brusture, de afine, de anghinare, o lingurita de trei ori pe zi, in apa de izvor, combinate, ca si Ginkgo biloba.
* Spalati seara, zilnic, picioarele cu apa calduta si sapun obtinut manual. Evitati si ingrijiti imediat in caz de ranire picioarele, folosind unguent cu catina, galbenele, muguri de plop. Purtati numai ciorapi de bumbac, lana, fibre naturale si incaltaminte comoda.
* Tineti neaparat cont de combinarea corecta a alimentelor si respectarea fara perturbatii a celor 3 x 8 ore - ciclurile hranei in organism: proteinele (carne, peste, oua, branzeturi, fasole veche) nu se combina intre ele, ci cu salata de cruditati sau legume gatite; legumele crude (salate) pot fi consumate cu legume gatite; amidonoasele (cartofi, orez, porumb, malai, fasole, grau, mazare, paine, mamaliga) se pot combina intre ele, dar nu cu proteine, ci cu salate crude sau legume fierte.
* Dupa ora 20 nu se mai mananca nimic.
* Nu se bea apa in timpul mesei si o ora dupa, caci altfel se dilueaza sucurile gastrice.
* Fructele si vinul se consuma intotdeauna pe stomacul gol!
* Alimentele combinate corect, fara carne, stau 3 ore in stomac. Sucurile crude, fructele - 30 de minute; salatele de legume - 2 ore; bananele, fructele uscate, curmalele - 1 ora; alimentele combinate corect, dar cu carne - 4 ore.
* Otetul in salate impiedica digestia amidonoaselor in saliva. Sucul de rosii, lamaia, sucul de grapefruit il inlocuiesc.
* Nucile, ca si semintele sunt sursa de calciu si proteine si se consuma moderat.
* Rosiile fierte devin acide.
P.S. Diabeticul anunta medicul de schimbarea modului de viata. Cei insulino-dependenti vor scadea progresiv, sub supraveghere calificata, cantitatea de insulina folosita. Un studiu american recent a aratat ca exista 50% imbunatatiri in starea fizica si psihica a celor bolnavi de diabet, dupa doar 30-40 zile de regim natural. Evitati sarea, amidonul, dulciurile, mierea, grasimile monosaturate, hidratii de carbon (paste, fainoase), conserve, bauturi din comert. Controlul tensiunii si glicemiei e obligatoriu. Ca si exercitiile fizice zilnice care au un efect asemanator cu cel al insulinei, prin aceea ca ard combustibilul: zaharul sanguin si acizii grasi, mai repede.