REVISTA ROST - decembrie 2008

Claudiu Tarziu
Un poet al temnitelor comuniste

Numarul pe luna decembrie al revistei ROST este dedicat memoriei unui luptator anticomunist si mare poet, Constantin (Costache) Oprisan (1921-1958), mort de tuberculoza in inchisoarea Jilava, dupa ce trecuse prin iadul "reeducarii" de la Pitesti. Grav bolnav, i s-a refuzat orice ajutor medical. Costache Oprisan este cel pentru care viitorul parinte Calciu si-a taiat venele, in celula, in iluzia ca ar putea sa-l salveze de la moarte, intremandu-l cu sangele lui. Avea mare har de poet, iar parte din versurile sale compuse in inchisoare au fost retinute de colegii sai de celula de la Jilava, Gheorghe Calciu, Marcel Petrisor si Iosif V. Iosif. ROST publica o parte din amplul poem "noologic". Cei care l-au cunoscut pe Oprisan spun ca prin moartea lui prematura am pierdut un creator de geniu.
Din aceasta editie ROST va mai recomandam textele: "Cui ii e frica de Romania?", o recenzie a lui Silviu Man, la cartea "A treia forta: Romania profunda?", de Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon; "Un manual de istorie a comunismului, ca exercitiu de manipulare", o analiza de George Enache asupra unei carti girate de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului; ""Zeitgeist" sau panorama desertaciunilor", in care Paul S. Grigoriu demonteaza, piesa cu piesa, un atac subtil impotriva credintei crestine, dat printr-un film difuzat agresiv, mai ales prin internet; "Manifestari ale fundamentalismului islamic", un studiu al teologului brasovean Antonio Aroneasa.
Redactia ROST anunta ca urmatorul numar al revistei va aparea in format dublu (si pentru ianuarie), la inceputul lunii februarie.