Recapitulare pentru Craciun

Redactia
Cum se repartizeaza verdeturile?

Nu uitati: supele dulci se presara deasupra cu patrunjel verde tocat, ciorbele acrite cu bors sau lamaie se presara cu leustean verde, iar in supele acrite cu zeama de varza se adauga marar.

Nu fierbeti pastele fainoase direct in supa (ciorba)

Pastele fainoase (taietei, stelute, vermicelli), fierte direct in supa sau ciorba, le tulbura si le dau un gust de aluat. Fierbeti-le separat in apa sarata, puneti-le intr-o strecuratoare, limpeziti-le cu apa rece, apoi bagati-le in supe sau ciorbe si mai dati-le intr-un clocot.

Tehnica servirii crutoanelor

Crutoanele pentru supe (se prajesc in cuptor sau in unt), nu se baga in castronul de supa, ci se servesc alaturi, la masa, altfel se umfla si au un aspect buretos.

Pentru ca supa sa ramana clara

De cate ori spumuiti supa de carne, adaugati o lingura de apa rece. Ea va coagula toata spuma si supa va ramane limpede.

Pentru ca aluatul cu drojdie sa nu se lipeasca de maini

Aluatul cu drojdie nu se mai lipeste de maini cand il framantati, daca inainte il ungeti pe deasupra cu putin untdelemn.

Cum se obtine cozonacul pufos

Cozonacul se face pufos daca forma in care e bagat la cuptor se acopera cu o hartie de pergament unsa cu grasime. Scoateti-o abia in ultimele 15 minute de copt.

Pentru ca pielita migdalelor sa se desprinda usor

Daca opariti migdalele cu apa in clocot, pielita de pe ele se va desprinde usor.

Otetul face aluatul mai fraged

Aluatul de cozonac devine deosebit de fraged, daca puneti in el o lingura de otet.

Inmuiati formele de prajituri in faina

Ca sa nu se lipeasca de aluat, formele cu care se taie (stelute, semilune, ovaluri) trebuie de fiecare data inmuiate in faina.

Glicerina impiedica acele de brad sa se scuture

Pentru ca pomul de Craciun sa nu se scuture repede, bagati-i tulpina (partea de jos, fara crengi) vreme de 48 de ore intr-un amestec dintr-o cana de glicerina si 5 litri de apa rece.

Lumanari parfumate

Inainte de a aprinde lumanarile din casa si de pe pomul de Craciun, stropiti-le cu parfum (spray). Cand vor arde, mirosurile grele din locuinta vor fi inlaturate, iar aerul se va inmiresma.