Petrecere mare la Sala Palatului: ZDOB si ZDUB, KUSTURICA si "THE NO SMOKING ORCHESTRA"

Dana Ene
Daca iubiti muzica de inspiratie balcanica si cu sonoritati rock, trebuie neaparat sa va procurati bilete la concertul organizat de Events, pe scena Salii Palatului.

Doua nume mari se reunesc acolo pe 10 decembrie: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, avandu-i in deschidere pe basarabenii de la Zdob si Zdub. Veti dansa, cu siguranta, si va veti simti bine. Trupa ethno-rock din Moldova de peste Prut, celebra pentru legendarele sale show-uri live, va va delecta cu melodii incendiare, o combinatie de hardcore intens si folclor moldovenesc si va vor pregati pentru "greii serii".
Daca succesele lui Kusturica ca regizor le cunoasteti - (doua "Palme d'Or" la Cannes, cu filmele "Father Was Away on Business" (1985) si "Underground" (1995), "Leul de Argint" la Venetia, pentru filmul lui de debut "Do You Remember Dolly Bell?"(1981) si un "Urs de argint" la Festivalul de film de la Berlin, pentru "Arizona Dream" (1993) etc.), putini dintre dvs. stiu, in schimb, ca la un moment dat, in decursul tumultuoasei sale cariere, Emir Kusturica a fost punker cu acte in regula. El s-a alaturat trupei The No Smoking Orchestra, care in 1986 era in cautarea unui nou basist. O formatie rock infiintata de un grup de prieteni, in suburbiile din Sarajevo, in Iugoslavia lui Tito, deloc iubita de conducatorii comunisti ai vremii. Impreuna, scot albumul "Greetings from Safari Land". In ciuda faimei lui Emir Kusturica, trupa era cenzurata pe canalele media cu audienta ridicata. Au participat si la Eurovision cu o melodie interzisa, iar un videoclip de pe albumul amintit sta si acum in sertarele televiziunilor din Iugoslavia, fara sa fi fost vreodata difuzat. Dupa ce turneul de promovare al albumului "Greetings from Safari Land" a luat sfarsit, Emir s-a reintors la cariera cinematografica. Paraseste temporar trupa, in momentul in care are in mana contractul pentru realizarea peliculei "Timpul tiganilor". In 1998, in timpul filmarilor la "Pisica alba, pisica neagra", Kusturica isi aduce aminte de fostul lui prieten si fosta lui formatie, si ii cere lui Nele Karajli cateva melodii pentru coloana sonora a filmului. Dupa aceasta colaborare, regizorul schimba basul cu o chitara de acompaniament si se dedica in egala masura muzicii, incercand sa devina la fel de celebru, alaturi de The No Smoking Orchestra. Vechea trupa, dezbinata in urma razboiului din Iugoslavia, se reuneste si reporneste la drum. Noi albume vad lumina zilei si formatia merge in numeroase turnee mondiale, cu ecouri rasunatoare. In aceeasi formula, au mai fost o data in Bucuresti. Acum, ei se vor afla in Romania, in cadrul turneului de promovare "Time of The Gypsies".
Biletele la spectacolul din 10 decembrie pot fi achizitionate prin intermediul site-urilor www. ticketpoint.ro si www.bilete.ro, precum si in magazinele Diverta din Bucuresti si din tara si la casele de bilete ale Salii Palatului, pretul unui bilet fiind de 80 RON/ 100 RON/ 140 RON/ 180 RON, in functie de categorie.