Sa tuseasca altii, nu noi

Gilda Fildan
Din nou despre imunitate, dar mult mai concret

Va oferim cateva noi sugestii pentru intarirea sistemului imunitar. Sunt de ultima ora. Daca veti tine seama de ele, virozele nu vor avea nici o sansa in iarna aceasta. Incercati!

Cateodata, apropierea iernii are darul sa ne cam sperie. Nu numai ca e un anotimp incetosat si friguros, dar face o multime de oameni sa tuseasca, sa-si sufle nasul si sa stranute: in autobuz, la birou si chiar in pat, langa noi. Apoi nu mai dureaza mult, pana cand boala ne da si noua de furca. O usturime usoara in gat, un frison in ciuda caldurii placute din camera - si stim deja ce urmeaza: zile cu ceaiuri fierbinti de musetel si dureri de cap, nopti cu termometrul la subsuoara si transpiratii care imbiba cearceafurile, junghiuri in oase si munti de batiste murdare. Dar in loc sa capitulam in fata acestor perspective sumbre, ca inaintea unei fatalitati de neocolit, in loc sa ne lasam devorati de virusi, mai bine sa ne aparam de ei cu succes, creand conditii optime de functionare a sistemului nostru imunitar.
Intr-un studiu publicat recent, medicul californian Dean Ornish, interesat in mod special de metodele de preventie a bolilor, afirma ca un stil de viata sanatos - alimentatie echilibrata, activitate fizica practicata cu moderatie si suficienta relaxare in contextul traiului cotidian - poate influenta chiar si predispozitia noastra genetica la anumite boli. Genele capabile sa impiedice aparitia bolilor devin mai active, pe cand cele care le declanseaza sunt blocate. "Daca ar exista un medicament care sa actioneze astfel, ar fi o afacere de miliarde", spune Ornish.
In cele ce urmeaza, cititi ce masuri de aparare va puteti lua zi de zi si cu ce procedee simple veti izbuti sa zadarniciti atacurile virusilor. Va dorim sanatate deplina pentru toata iarna.

Reguli anti-raceala...
...pentru afara


Cura de aer proaspat

Ne pastreaza in forma maxima si nu costa nici un ban: respiram aer curat si atata tot. Frigul ne stimuleaza si ne caleste, vasele de sange invata sa se adapteze mai bine la variatiile de temperatura. Pe langa aceasta, este activata circulatia sanguina la nivelul mucoaselor, care astfel devin mai rezistente. Important: aveti grija sa folositi o imbracaminte adecvata. Capul, mainile si picioarele n-au voie sa fie reci, deoarece o circulatie locala deficitara in zonele respective ne face mai vulnerabili la infectii. De asemenea, in timpul iernii, multi oameni resimt lipsa razelor ultraviolete, ceea ce slabeste iarasi sistemul imunitar. Solutia: zilnic, 20-30 de minute de expunere directa la lumina naturala a zilei.

Sport, dar cu masura

Se poate trai sanatos si fara a exagera cu sportul. De pilda, cine urca totdeauna scara pe jos, in loc sa ia liftul pentru doua-trei etaje, ori se duce la serviciu cu bicicleta, face deja mult pentru sistemul sau imunitar. Principiul este ca pulsul sa se accelereze, iar respiratia sa devina profunda. Un jogging moderat, de trei ori pe saptamana sau 20 de minute de plimbare in pas sustinut pe zi sunt ideale pentru persoanele care, in rest, fac prea putina miscare. Studiile arata ca un antrenament de acest tip este suficient pentru a ne mentine in forma. Regula practica de aplicat e urmatoarea: pe durata a patru pasi inspirati si pe durata a patru pasi expirati. Ca semn de control al gradului de efort, ar trebui sa fim in stare de a purta o conversatie in timp ce facem jogging.
Dimpotriva, sportul excesiv - mai ales cel practicat doar la sfarsit de saptamana - slabeste capacitatea de aparare a organismului. E absolut interzis sa facem sport cand avem febra ori suntem raciti si tusim, fiindca exista pericolul sa provocam aritmii cardiace sau chiar un colaps al sistemului circulator. Foarte important este si ce facem dupa ce ne-am incheiat programul de sport. Cand mercurul din termometre coboara sub zero, sportivii comit deseori greseala de a ramane in continuare afara, in ger, desi sunt transpirati. In aceasta faza, corpul se raceste puternic. Comportamentul corect: mergeti imediat acasa, uscati-va si faceti o baie calda la picioare, cu temperatura apei crescuta treptat (adaugand in lighean apa fierbinte, din cand in cand).

Distanta fata de virusi

Cea mai buna aparare impotriva guturaiului si a tusei consta, fara indoiala, in evitarea contactului cu virusii. Cel mai adesea, acest lucru este insa imposibil de realizat, caci virusii catapultati prin nari in urma unui stranut parcurg impresionanta distanta de cinci metri, adica ajung fara probleme de la capatul unui autobuz pana la mijlocul lui. Cand pasagerul de langa dvs. incepe sa stranute ori sa tuseasca, intoarceti-i spatele sau, daca inghesuiala va impiedica s-o faceti, trageti discret fularul in dreptul nasului si al gurii. E preferabil sa respirati pe nas, deoarece firisoarele de par din nari functioneaza ca un filtru, retinand mare parte din virusi. Pentru o protectie suplimentara a mucoasei, inainte de a pleca de acasa, puteti unge nasul, in interior, cu o alifie cu parafina. Fiind acoperite cu grasime, suprafetele de contact cu virusii vor fi mai putin permeabile. Si inca ceva: pe timpul iernii, ar fi mai bine sa renuntati la pupicul de salut, caci pe obraji misuna mii de bacterii, multe din ele provenite din gura si nas.
Femeile sunt sfatuite sa pastreze distanta in mod special in perioada menstruatiei, fiindca in momentele cand concentratia de estrogen din sange coboara la nivelul minim, organismul este foarte vulnerabil la infectii. In schimb, in zilele din preajma ovulatiei, sistemul imunitar al femeii lucreaza la turatie maxima.

Maini curate

In majoritatea cazurilor, transmiterea unei infectii incepe de la maini. Caci, fara sa ne dam seama, noi ne atingem fata de cateva ori intr-un singur minut. Pe aceasta cale, virusii si bacteriile luate de noi de pe clantele usilor sau purtate pe degete de colegii care stranuta au posibilitatea sa ajunga in gura si in nasul nostru. Ne molipsim in acest mod in proportie de 80%. Deci, pe cat posibil, sa nu ducem mainile la fata. Si chiar daca vom lasa impresia ca suntem nepoliticosi, cine pune pret pe sanatatea sa ar trebui sa nu dea mana cu persoanele racite - sau, daca se simte totusi obligat s-o faca, sa mearga dupa aceea repede la un grup sanitar si sa se spele bine pe maini (asa cum se vede in imaginea alaturata). Sugestie: daca aveti mainile aspre, ungeti-le des cu crema, fiindca germenii patogeni pot patrunde in organismul dvs. si prin crapaturile pielii.

Nu uitati de sapun!

E, intr-adevar, atat de simplu cum se aude: prin spalarea repetata si corecta a mainilor pot fi evitate 50% din viroze. Fapt dovedit in urma cu cativa ani, intr-o tabara de instructie a armatei americane din Illinois. Dupa ce recrutii au primit ordinul de a se spala pe maini de cinci ori pe zi, s-a redus la jumatate numarul celor ce se prezentau la cabinetul medical ca sa fie tratati de viroza. Dar, cu toate ca e vorba de o operatiune extrem de simpla, trebuie avute in vedere cateva detalii "tehnice". l Este nevoie de 30 de secunde pentru ca prin sifonul chiuvetei sa dispara circa 200 milioane de microbi. l Apa poate fi si rece, cu conditia sa se sapuneasca si spatiile dintre degete, asa cum observati in desen. l Nu va stergeti mainile cu prosoape comune, care devin adevarate focare de bacterii. l Nu folositi sapunurile antibacteriene. Ele fac sa creasca rezistenta germenilor si pot provoca reactii alergice. Sapunul obisnuit ramane optiunea cea mai buna.

Intalniri cu prietenii
"Nu exista vreun alt factor - nici alimentatia, nici fumatul, sportul, stresul, mostenirea genetica, medicamentele sau interventia chirurgicala - care sa influenteze durata bolilor in mai mare masura decat singuratatea si izolarea", sustine dr. Dean Ornish. Prin urmare, o seara petrecuta in compania prietenilor reprezinta efectiv o actiune de preventie medicala. Si anume, una de la care probabil ca nimeni nu se da in laturi.

Reguli anti-raceala...
...pentru acasa


Hrana sanatoasa

Ceea ce mancam are un efect enorm asupra sistemului nostru imunitar. Asadar, nu e de mirare ca o nutritie echilibrata, in care alimentele de origine vegetala detin o pondere importanta in detrimentul carnii, adica un meniu axat in principal pe leguminoase, produse din faina integrala, multe fructe si legume proaspete, intareste cel mai bine capacitatea noastra naturala de aparare contra bolilor. Alimentatia gresita poate duce la diferite carente de vitamine si minerale, ceea ce slabeste rezistenta organismului. Alcoolul si cafeaua ataca sistemul imunitar la nivelul intestinului, o zona a corpului cu insemnatate decisiva din punct de vedere al autoapararii. Recomandabile sunt in primul rand acele alimente care ajuta intestinul: usturoiul, anghinarea, andivele, prazul si ceapa contin mari cantitati de substante cu actiune probiotica, avand o influenta pozitiva asupra florei intestinale. Pestele gras (multa vitamina D) si alimentele bogate in calciu sporesc si ele capacitatea de aparare a organismului. Hreanul dezinfecteaza si degajeaza mucoasele. Dietele de slabit, tinute frecvent, saboteaza din plin rezistenta noastra la imbolnaviri. Statisticile medicale demonstreaza ca astfel de regimuri, mai ales cele drastice, in cursul carora se pierde rapid un numar mare de kilograme, subrezesc de-a lungul anilor sistemul imunitar. De exemplu, un studiu efectuat cu participarea unui grup de femei care, intr-o perioada de 20 de ani, isi redusesera de cinci ori greutatea corporala prin diete rapide, pentru ca ulterior sa se ingrase din nou, a pus in evidenta faptul ca la aceste persoane activitatea celulelor ucigase ale sistemului imunitar se restransese cu o treime. Totodata, s-a observat ca respectivele celule erau cu atat mai active, cu cat subiectii isi mentinusera un timp mai indelungat greutatea obtinuta la sfarsitul dietei.

Obligatoriu: destindere

"Neurologia ne arata ca stresul cronic poate aduce prejudicii importante sistemului imunitar", explica dr. Ornish. "Un control mai ferm al stresului in conditiile existentei cotidiene reprezinta una dintre cele mai eficiente masuri ce vizeaza intarirea capacitatii de autoaparare a organismului".
Va pot fi de ajutor pauzele de odihna introduse in programul zilnic, eventual meditatia: studiile confirma ca acestea produc o crestere efectiva a numarului de celule T, o grupa extrem de importanta de globule albe. "Noi facem cu pacientii nostri un training pentru inducerea starii de bine", spune dr. Ornish. "Le cerem ca, in urmatoarele 6-8 saptamani, sa intreprinda in fiecare zi cate ceva care le face placere. Sa mearga la cinema, sa se delecteze cu o baie calda, sa iasa in oras cu partenerul si sa manance undeva impreuna. Conform cercetarilor noastre, toate aceste actiuni dau rezultate la fel de bune ca exercitiile de relaxare".

Proceduri Kneipp la domiciliu

Nu aveti neaparata nevoie de un bazin special Kneipp, ca acela pe care il intrebuinteaza profesionistii, acelasi serviciu vi-l poate face si cada de baie. Cine are curajul "sa calce apa" timp de cateva minute in fiecare dimineata si seara, adica sa paseasca precum barza prin cada, calcand in apa rece care-i ajunge la glezne, avand o temperatura de 10-16C, isi stimuleaza cu efecte vizibile apararea naturala a organismului. Stiinta moderna a atestat in repetate randuri faptul ca procedurile cu apa, dupa regulile stabilite de Sebastian Kneipp in urma cu o suta de ani, ne fac mai putin sensibili la raceli si viroze. In cada se intra insa neaparat cu picioarele calde, altfel ne vom alege cu un guturai. Dupa incheierea procedurii, ne stergem de apa cu mana, iar nu cu prosopul, apoi tragem in picioare sosete groase, de lana. Picioarele nu au voie sa ramana reci.
Si cu ajutorul saunei ori al baii de aburi ne putem obisnui corpul cu oscilatiile de temperatura: creste numarul globulelor albe si sunt activate celulele T (atentie: nu intrati in sauna daca sunteti raciti!).

Periajul uscat

Este o alternativa mai blanda, pentru uzul persoanelor delicate, care au oroare de apa rece: dimineata, indata ce v-ati ridicat din asternut, va masati pielea uscata cu o perie de par natural, usor umezit, sau cu o manusa aspra. Masajul dureaza 2-5 minute si cel mai bine este sa se faca in fata ferestrei deschise (vezi fotografia). La fel ca toate procedurile Kneipp, si periajul uscat va da rezultate doar daca devine o obisnuinta zilnica.


Masaj cu peria pentru frigurosi

Masajul cu peria umeda pe pielea uscata caleste si stimuleaza sistemul circulator. Asa cum spuneam inainte, activarea circulatiei sanguine prin periajul uscat reprezinta o alternativa la indemana tuturor celor ce se zgribulesc numai la gandul de a veni in atingere cu apa rece. Puteti intrebuinta fie o perie din fibre naturale sau din par de porc, fie o manusa de masaj. Incepeti cu laba piciorului drept, masandu-i fata superioara si talpa, apoi urcati pana la sold pe latura externa a piciorului, executand miscari circulare sau de netezire, dupa care conduceti peria din nou in jos, pe latura interioara a piciorului. Urmeaza piciorul stang, fesele si bratele (mai intai dreptul, dupa aceea stangul). Peste piept, descrieti cu peria un opt culcat. Masati abdomenul in sensul acelor de ceasornic, iar la sfarsit spinarea, pana unde puteti ajunge.

Remedii din natura

Cel mai recent remediu recomandat chiar si de medici este ghimbirul. El are actiune antibacteriana si astringenta, dar totodata activeaza circulatia locala, ceea ce il recomanda ca un excelent imunostimulator. Inca in faza de inceput a virozei, la primele frisoane, ar trebui sa va preparati un ceai: taiati o bucata de 1-2 centimetri dintr-un rizom proaspat, maruntiti-o si lasati-o sa fiarba 30-45 de minute, la foc mic, in jumatate de litru de apa. Decoctul se strecoara si se bea cald, impartit pe toata durata zilei. La fel de eficace pentru combaterea racelii este si amestecul de flori de tei si soc (in proportie de 50:50). Peste una sau doua lingurite din acest amestec, se toarna o cana de apa clocotita, apoi se acopera si se infuzeaza 10 minute.