Supa verde
Ingrediente: 2 capatani de salata verde, 50 g unt, 2 cepe mici tocate marunt, 100 g spanac (intreg) congelat, 1/2 l zeama de carne de pui (Knorr+apa), sare, piper, 300 ml sos Bechamel, 150 ml smantana (sau frisca nebatuta), 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: * Se spala salata, se zvanta bine, se aleg frunzele frumoase si proaspete si se rup bucatele. * Se incinge untul si se caleste ceapa circa 5-7 minute, la foc potrivit, amestecand din timp in timp cu o lingura de lemn. Se adauga spanacul, se caleste si el incet, vreo 10 minute, amestecand in continuare, si la sfarsit frunzele de salata, care se dunstuiesc si ele putin. * Se toarna deasupra zeama de carne si dupa ce da in clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, 15 minute. * Se gusta supa de sare si piper, se incorporeaza sosul Bechamel si se fierbe incet, la foc mic, alte 5 minute. Dupa ce s-a racit putin se mixeaza in blender, se toarna inapoi in oala, se incorporeaza smantana (sau frisca nebatuta) si patrunjelul, se incalzeste din nou si se serveste imediat.
Pui in vin rosu
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (1,25 kg), 2 linguri faina, 1/2 lingura cimbru uscat, sare, piper, 50 g bacon, 2 linguri ulei de masline, 4 linguri coniac (rachiu), 1/8 l zeama de carne de pui (Knorr +apa), 1 foaie de dafin, 2 cuisoare, putin cimbru, 12 cepe mici (curatate), 1/8 l vin rosu, 12 ciuperci mici, 1 legatura patrunjel verde, tocat marunt, 1 lingura faina framantata cu 15 g unt.
Mod de preparare: * Se spala puiul, se zvanta si se imparte in 8 bucati. Se amesteca cimbrul cu sarea si cu piperul si se dau prin amestecul astfel obtinut bucatile de pui. Se taie baconul fasii subtiri. * Se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc in el - pe toate partile - bucatile de pui. Se scot din cratita cu lingura pentru spuma, se pune in locul lor bacon-ul si se lasa sa se rumeneasca usor. * Se pune puiul inapoi in cratita, se incalzeste coniacul, se flambeaza si se toarna peste pui. Se adauga zeama de carne, foaia de dafin, cuisoarele, cimbrul si cepele intregi, se lasa sa dea in clocot, se scoate cu o lingura surplusul de grasime si se fierbe puiul, la foc mic si cu capac, aproximativ 30 de minute. * Se toarna vinul rosu intr-o craticioara, se pune pe foc, se fierbe la foc iute pana ce scade la 4 linguri si se toarna peste pui. * Se incorporeaza ciupercile si jumatate din patrunjelul tocat si se lasa sa fiarba in continuare, pana ce se inmoaie carnea. * Se scot bucatile de pui pe un platou incalzit. Se ingroasa sosul, adaugand cat de putin din faina framantata cu unt, se gusta de sare si piper, se toarna peste pui si se presara cu restul de patrunjel tocat.
Dulciuri
Cesti cu ciocolata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g ciocolata amaruie, coaja rasa a unei portocale, zeama de la 2 portocale, 35 g unt, 2 linguri lichior de portocale sau coniac, 3 galbenusuri, 2 albusuri. Pentru garnisit: o portocala, 4 lingurite lichior de portocale (coniac).
Mod de preparare: * Se rupe ciocolata bucatele intr-o cratita, se adauga coaja, zeama de portocala si untul si se lasa sa se topeasca pe baia de apa, amestecand intruna. Se da deoparte si se incorporeaza 2 linguri de lichior sau de coniac. * Se freaca bine galbenusurile intr-un castron, se adauga ciocolata amestecand puternic cu telul si se lasa sa se raceasca. * Separat, se bat albusurile spuma si se incorporeaza apoi usor (cu o spatula) in crema de ciocolata. * Se toarna crema in 6 cani mici, se acopera si se tine 2 ore la frigider, ca sa se inchege. * Inainte de-a servi crema, se taie trei felii de portocala (de la mijloc), se imparte fiecare felie in patru si se infig cate 2 sferturi - cu varful in jos - in crema din cesti. Se toarna in fiecare ceasca cate o lingurita de lichior (coniac), se rasucesc cestile ca sa acopere lichiorul toata suprafata si se serveste crema imediat.