Plantele in ajutorul imunitatii "TOP 10"

Ilie Tudor
Cele mai bune zece produse din laboratorul naturii

De la an la an, cercetarea in domeniul medicinii naturale in general si al plantelor medicinale in special avanseaza cu pasi surprinzator de repezi. Daca acum 8-9 ani, dietoterapia, fitoterapia, medicina traditionala indiana (Ayurveda) sau medicina traditionala chineza erau niste Cenusarese ale medicinii, acum, ele pur si simplu... stralucesc in lumina reflectoarelor, fiind pe pagina intai a celor mai importante reviste de medicina, in presa cotidiana, la radio, pe micul ecran si chiar in reclame. De voie, de nevoie, medicii "universitari" incep sa adauge la cortegiul de medicamente alopate si cate o cura cu echinacea, o aplicatie externa cu propolis ori un tratament cu ginseng. Se remarca o schimbare de mentalitate in aceasta directie, o schimbare benefica la care, cu un deceniu in urma, nici nu as fi indraznit sa visez. Care e explicatia? Unul dintre atuurile incontestabile ale terapiilor naturale, prin care au reusit sa patrunda in ermetica lume a medicinii moderne, este chiar imunitatea. Mai exact, aceste terapii sunt printre foarte putinele metode cu adevarat eficiente de stimulare a imunitatii organismului, mai ales pe termen lung, un lucru cert, dovedit prin ultimele cercetari stiintifice. In flora mondiala au fost identificate si, important, testate cateva sute de plante, de alge, de ciuperci, de alimente, de produse ale insectelor care ajuta sistemul imunitar. S-ar putea scrie mii de pagini despre acest subiect, insa in cele ce urmeaza ne vom limita la un... top al celor mai puternice remedii pentru imbunatatirea imunitatii. Acest top va fi, mai mult ca sigur, schimbat in viitor, cand cercetarile vor avansa, insa pe moment, cele 10 remedii pe care le prezentam sunt "vedetele" incontestabile in domeniul imunitatii.

1. Echinacea (Echinacea purpurea)

De peste zece ani, este cea mai folosita planta din lume pentru intarirea imunitatii, ocupand ca atare locul intai si in topul nostru. Dar oare isi merita ea aceasta faima? Cu siguranta da, chiar daca acest loc se datoreaza si faptului ca, printr-o conjunctura favorabila, ea este deocamdata una din cele mai bine studiate plante medicinale din lume. In prezent exista zeci de cercetari de laborator sau pe pacienti care atesta capacitatea echinaceei de a preveni si trata, prin stimularea imunitara, o serie de boli infectioase. Ea este folosita cu precadere contra guturaiului (rinitei), contra racelilor (faringita, laringita, bronsita) si contra gripelor, afectiuni produse de diferitele tipuri de tulpini de virusi gripali. Pentru prevenirea lor se tin cure foarte scurte, cu durata de patru zile, timp in care se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere, cu putina apa, de trei ori pe zi. Dupa cele patru zile de tratament se fac alte trei zile de pauza, apoi se fac alte patru zile de tratament. In total, se fac cinci asemenea cicluri de tratament + pauza, pentru prevenirea imbolnavirilor. (Echinacea stimuleaza in organism niste receptori care activeaza celulele sistemului imunitar si cresc productia de anticorpi. Daca acesti receptori sunt "alarmati" incontinuu prin administrarea de echinacea zi de zi, vreme de saptamani, atunci ei se obisnuiesc cu acest stimul si nu mai reactioneaza. De aceea se administreaza secvential echinacea, pentru a obtine la fiecare doza un raspuns puternic.) Si, greu de crezut, dar adevarat: in acest domeniu al imunitatii pur si simplu dictonul romanesc "Pauzele lungi si dese - cheia marilor succese" functioneaza. Daca nu am prevenit din timp virozele gripale prin cura anterior prezentata, atunci avem sansa de a le trata, de la primele simptome, cu echinacea sub forma de tinctura, din care se iau cate patru lingurite pe zi, in cure de o saptamana. Sunt destul de rare cazurile in care echinacea singura reuseste sa opreasca in fasa o viroza deja declansata, dar ea are alte calitati importante: reduce semnificativ (adesea la mai putin de jumatate) durata bolii si atenueaza simptomele neplacute ale acesteia, cum ar fi congestia nazala, senzatia de iritatie pe gat, accesele de febra.

2. Ginsengul siberian (Eleteurococcus senticosus)

Ocupa locul al doilea in clasamentul nostru, cu precizarea ca este un as al prevenirii bolilor si in iesirea cu succes din convalescenta. In schimb, radacina acestei plante nu s-a dovedit, cel putin deocamdata, foarte eficienta in cazurile in care o infectie acuta da primele semne de aparitie sau deja s-a instalat. Cura cu ginseng siberian este foarte utila pentru prevenirea racelilor de tot felul, a infectiilor urinare, a pneumoniei, in general a infectiilor cauzate si agravate de frig (nu degeaba este o planta siberiana). De asemenea, este foarte util de luat inainte si dupa vaccinarea contra diferitelor afectiuni. Diminueaza eventualele reactii adverse la acest tratament.
La noi in tara, ginsengul siberian se gaseste in magazinele si in farmaciile naturiste, sub forma de comprimate sau de capsule, care se administreaza conform prospectului. O cura cu ginseng siberian pentru prevenirea bolilor infectioase dureaza, de regula, intre 3 si 6 saptamani si se poate relua dupa o pauza de 12-21 de zile.

3. Ashwaganda (Withania somnifera)

Este o planta care provine din indepartata Indie si ocupa un binemeritat loc pe podium, iar in viitoarele topuri ale imunitatii chiar am putea avea surpriza sa o gasim pe locul intai. De ce? Pentru ca, pe langa faptul ca stimuleaza productia de celule imunocompetente si de anticorpi, mai are o calitate: creste rezistenta organismului la stresul fizic (frig, poluare, oboseala) si la stresul psihic. Iar aici trebuie spus ca imunitatea este foarte grav afectata de stres, care daca a crescut peste anumite limite, ne poate face foarte vulnerabili la imbolnaviri, chiar daca luam o multime de alte remedii pentru imunitate. Ashwaganda, cunoscuta si sub numele de ginseng indian, ne ajuta sa rezistam oboselii, sa fim mai calmi in fata situatiilor tensionante, sa dormim bine (nu degeaba numele sau latin contine adjectivul somnifera), adica exact lucrurile care imbunatatesc imunitatea. Ca si ginsengul siberian, este prin excelenta remediul pe care trebuie sa il luam din timp, inainte ca boala sa ne dea tarcoale. La noi se gaseste singura sau in combinatii sub forma de comprimate care se iau conform prospectului. De regula, se tin cure de o luna cu ashwaganda, urmate de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

4. Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)

O planta de top care creste spontan in Romania. Este poate si cel mai interesant stimulent imunitar din aceasta enumerare de plante, fiind printre putinele remedii care sunt bune in toate fazele unei boli infectioase sau tumorale, precum si pentru preventie. Radacina sa administrata intern creste cantitatea de anticorpi din saliva, din mucoasa respiratorie si din cea digestiva, refacand si intarind aceste tesuturi, care sunt prima linie de aparare impotriva oricarei infectii. Lemnul-dulce este util si atunci cand sistemul imunitar se intoarce impotriva noastra, producand alergii sau boli autoimune, deoarece regleaza productia si eliberarea de anticorpi si are efect antiinflamator. Se administreaza radacina sub forma de pulbere, din care se ia cate o lingurita, de trei-patru ori pe zi, in cure de 21 de zile urmate de alte 21 zile de pauza. Inainte de administrare, este necesar sa se citeasca prospectul cu contraindicatiile, deoarece in cazul unor dezechilibre hormonale (exces de estrogen, deficit de testosteron s.a.) poate da reactii adverse serioase.

5. Pycnogenol (Pinus maritima)

Nu este numele unei plante, ci numele unui extract standardizat obtinut din scoarta unei specii mediteraneene de pin. Pycnogenolul se administreaza pentru prevenirea si pentru tratarea tuturor infectiilor respiratorii, contra infectiilor digestive (colite, infectii cu giardia), contra infectiilor genito-urinare. El stimuleaza puternic productia de celule imunitare din timus (glanda situata in zona centrala a pieptului), are efect antioxidant, curatand sangele si organismul de toxine si facandu-l apt sa lupte contra infectiilor. La noi in farmacii se gaseste in forma lichida sau sub forma de pastile, care se administreaza in conformitate cu specificatiile producatorului. Este un remediu care se poate lua in orice faza a unei infectii, imbunatatind intr-un timp scurt raspunsul imunitar al organismului si scurtand astfel durata de vindecare a bolii. Este un remediu foarte util pentru prevenirea bolilor la persoanele de varsta a treia, avand si un efect puternic intineritor.

6. Shiitake (Lentinula edodes)

Este o ciuperca adusa din Extremul Orient, fiind foarte folosita in medicina traditionala din Japonia, din China si din Coreea, unde, intr-un top al imunitatii, probabil ca ar ocupa locul intai. Shiitake activeaza nu mai putin de sase tipuri de celule ale sistemului imunitar, capabile sa infranga practic orice boala infectioasa ori tumorala. Aceasta ciuperca este printre putinele remedii care activeaza celulele NK (prescurtare de la Natural Killer, adica "ucigasul natural"), care, asa cum o arata numele, sunt foarte eficiente, constituind prima linie de aparare contra infectiei cu HIV/SIDA, contra bolii canceroase, contra tumorilor benigne (chisturi, fibroame, adenoame, adenofibroame), contra infectiei herpetice sau cu papiloma virus. In magazinele naturiste de la noi din tara, shiitake se gaseste singura sau, cel mai adesea, in combinatie cu plante medicinale, sub forma de comprimate sau de capsule, care se iau in conformitate cu prospectul atasat. Cura cu shiitake dureaza 3-4 saptamani, urmata de 10 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

7. Ginsengul (Panax ginseng)

Daca ati facut toate tratamentele alopate posibile pentru a va vindeca de o infectie virala si totusi aceasta nu a cedat, daca raciti prea usor si nu va puteti cali pentru ca sunteti sensibili la orice boare de frig, atunci poate ca este timpul pentru o cura cu ginseng. Mai mult celebra decat cunoscuta, aceasta radacina miraculoasa ajuta si la relansarea activitatii sistemului imunitar. Studii facute in ultimii ani arata ca ginsengul creste productia de celule imunocompetente si creste productia de anticorpi. Este de un real folos pentru a preveni si pentru a trata infectiile gripale, pentru a preveni recidivele herpesului, pentru a tine sub control papiloma virusurile sau pentru a trata Zona Zoster-ul. Administrarea ginsengului creste in organism secretia de interferon, o substanta care da alarma celulelor sistemului imunitar, pentru a anihila rapid infectiile virale, si care ajuta celulele neinfectate sa reziste asaltului virusurilor. Se recomanda o cura cu ginseng de 21 de zile, urmata de doua saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Ginsengul din farmaciile noastre este de regula conditionat sub forma de comprimate ori de siropuri, ambele administrandu-se conform prospectului. Pentru a fi siguri de efectele curei, nu luati ginseng decat din farmacii si din magazine specializate. In plus, inainte de a cumpara un produs pe care scrie "ginseng", cititi si compozitia inscrisa pe eticheta, deoarece multi producatori pun, in ciuda denumirii de pe cutie, cantitati foarte mici din aceasta planta, si in rest tot felul de adaosuri care nu intereseaza.

8. Chimenul negru/ Nigelia (Nigella sativa)

Specialitatea principala a chimenului negru sunt infectiile bacteriene, iar cea secundara bolile tumorale, fie ele maligne sau benigne. Intre altele, administrarea chimenului negru activeaza si creste productia unor celule alte sistemului imunitar numite neutrofile. Neutrofilele sunt numite si "celulele kamikaze", fiind extrem de agresive cu orice invadator al organismului, ucigandu-l chiar daca astfel ele insele sunt distruse. Chimenul negru se recomanda pentru tratarea bronsitelor cronice si a pneumoniilor rezistente la tratament, contra infectiilor urinare recidivante, contra colitei de fermentatie, contra infectiilor cu fungi, precum si ca preventiv si adjuvant in boala canceroasa.

9. Usturoiul (Allium sativum)

Cred ca fiecare dintre cei care sunt interesati de terapia naturala a auzit de exceptionalele proprietati antivirale, antifungice si antibiotice ale usturoiului, al carui consum in perioadele reci este un tratament cu adevarat eficient contra infectiilor gripale si a complicatiilor lor, dar si contra infectiilor cu ciuperci parazite sau cu bacterii care afecteaza aparatul digestiv ori urinar. Ceea ce se stie, insa, intr-o mai mica masura despre usturoi, e faptul ca el este totodata si un stimulator si un modulator extraordinar al imunitatii. Din pacate, terminologia si explicatiile medicale sunt mult prea complexe pentru a expune mai exact toate efectele pe care usturoiul le are asupra imunitatii. Merita insa sa retinem un lucru: usturoiul activeaza si stimuleaza mai toate compartimentele complicatului si complexului nostru sistem imunitar. Aceasta leguma-condiment este si un excelent curatitor pentru sange, activand celulele care "inghit" microorganismele inamice, vii sau deja distruse, resturile de celule imbatranite sau maligne. Se administreaza cu predilectie in perioadele in care suntem mai expusi la infectii, adica atunci cand vremea se raceste brusc sau devine foarte umeda, atunci cand se fac trecerile de la anotimpul rece la cel cald si viceversa, atunci cand apar epidemiile de gripa, atunci cand suntem expusi la vant sau la curenti de aer etc. Doza minima pentru a obtine efecte terapeutice este de trei catei de usturoi proaspat (nu fiert, prajit ori copt in diverse alimente) pe zi, o cura durand de la o saptamana in sus.

10. Bacteriile prietenoase din iaurt (Lactobacillus bifidus, L casei)

Poate v-ati intrebat daca ce se spune in reclamele mereu si mereu televizate despre iaurturile care "Apara de raceala si de boli intreaga familie!" este adevarat. Ei bine, da! Efectul de protectie al iaurtului la boli infectioase este real. Insa el nu se datoreaza in nici un caz iaurtului in sine, care este adesea un cocktail straniu de gelatina si amidon din porumb, mai mult sau mai putin modificat genetic, ci se datoreaza doar bacteriilor care sunt plantate in el. Ele produc fermentatia lactica si refac flora normala a intestinului, restabilesc pH-ul organismului, incurajeaza productia de celule sanatoase si foarte active ale sistemului imunitar. Ele ajuta imunitatea organismului perturbat de stres, de alimentatia nesanatoasa, de constipatie, de bolile intestinale ori de tratamentele cu antibiotice sau cu alte substante chimice, ne feresc de gripa si de raceli in general, precum si de infectia cu candida (digestiva, genitala, urinara etc.), ne apara de colite de fermentatie si de putrefactie, de infectia cu Helicobacter pylori.
Ca sa fiu sincer, nu am curajul sa va recomand acele iaurturi mult laudate la televizor, deoarece, pe langa bacteriile benefice pe care le contin, ele au multe alte ingrediente semi-artificiale, care nu au legatura cu produsele lactate si mai contin adesea si E-uri nocive. In schimb, va recomand sa puneti cateva lingurite din iaurturile aflate in comert, intr-o cana de lapte fiert (de preferinta luat direct de la producator), pe care sa o lasati vreme de 36-72 de ore la temperatura camerei, pentru a fermenta. "Bacteriile prietenoase" se vor dezvolta rapid in iaurtul nou creat, avand toate beneficiile necesare sanatatii. De regula, se administreaza cate 300 ml de iaurt pe zi, in cure de 2-3 saptamani, urmate apoi de 7-12 zile de pauza.