Feluri care tin de cald

Redactia
Sufleu de branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri parmezan ras, 4 linguri unt, 3 linguri faina, 600 ml lapte fierbinte, sare, piper, 1 priza nucsoara, 1 priza piper de Cayenne, 4 oua, 1 albus, 75 g cascaval ras.
Mod de preparare
: * Se ia o forma de sufleu (de 1 1/2 l), se infasoara de jur imprejur o hartie de pergament unsa care se leaga cu o sforicica. Se unge forma cu unt si se presara in ea parmezanul ras. Se-ncinge cuptorul la 250gr.. * Se topeste untul, se adauga faina si se prajeste circa 2 minute amestecand intruna. Se ia de pe foc, se incorporeaza laptele fierbinte si se amesteca bine, pana ce se omogenizeaza, dupa care se adauga condimentele. * Se pune compozitia din nou pe foc si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 1 minut, amestecand in continuare. Se trage deoparte si se incorporeaza mai intai ouale unul cate unul in crema fierbinte si pe urma cascavalul ras. * Se bate albusul spuma (este tare cand se vede in el taietura unui cutit) si se incorporeaza mai intai doua linguri in sufleu. * Se adauga apoi toata spuma de albus, dar nu se amesteca, ci se incorporeaza ridicand-o usor de jos in sus (altfel cade). Se toarna compozitia in forma si se da imediat la cuptorul incins. * Se reduce temperatura la 225gr.C si se coace 25-30 de minute fara sa se deschida usa. Sufleul creste cam cu 5 cm peste marginea formei si se rumeneste frumos. Se mai lasa - eventual - 5 minute la cuptor ca sa se inchege si in interior, se indeparteaza hartia si se serveste imediat.

Heringi marinati

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 heringi fara oase. Pentru marinata: putin patrunjel tocat, 1 ceapa verde taiata marunt, 4-6 morcovi taiati felii, 12 boabe de coriandru, 4 foi de dafin, 6 linguri ulei de masline, 150 ml vin alb sec, 3 linguri otet (alb), sare, piper negru, 1 priza piper de Cayenne. Pentru garnisit: 4 felii subtiri de portocala, taiate in patru, putin patrunjel tocat, zeama de lamaie.
Mod de preparare
: * Se aseaza heringii intr-o forma termorezistenta nu prea adanca si se pun deoparte. * Pentru marinata, se pun intr-o oala patrunjelul, ceapa, morcovii, coriandrul si foile de dafin, se toarna deasupra uleiul si vinul alb, se pun pe foc si se dunstuiesc la foc mic pana ce ceapa devine sticloasa. * Se adauga otetul si se condimenteaza puternic cu sare, piper negru si piper de Cayenne. Se da marinata intr-un clocot si se toarna peste peste. * Se pune pestele pe foc, se dunstuieste si el 15 minute si se da deoparte, ca sa se raceasca. * Se scot heringii cu grija, se pun intr-un castron, se toarna peste ei marinata si se tin cu capac, cel putin 12 ore la frigider. Se scot cu doua ore inainte de a-i servi. * Chiar inainte de a-i servi, se pun intr-un alt castron, se toarna din nou marinata peste ei, se garnisesc cu feliile de portocala, se presara deasupra patrunjelul tocat si se stropesc cu zeama de lamaie.

Pui cu ciuperci si ceapa

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pui (a 1,2 kg), sare si piper, 40 g faina, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingura unt sau margarina, 3 ardei grasi verzi (sau rosii), 250 g ciuperci, 4 felii bacon prajite si taiate bucatele, 250 g ceapa de arpagic, 1/2 l zeama concentrata de pui (Knorr +apa), 1/10 l vin alb sec, 6 linguri bulion, 2 1/2 linguri sos de soia, 3 catei de usturoi presati, 1 lingurita tarhon, 3 foi de dafin.
Mod de preparare
: * Se taie fiecare pui in 6 bucati, se spala, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se presara cu faina. * Se incinge jumatate din cantitatea de ulei si de unt intr-o tigaie mare si se prajesc bucatile de pui pe toate partile, pana ce se rumenesc frumos. Se scot din tigaie, se lasa putin sa se scurga si se pun intr-o forma termorezistenta, de preferinta cu capac. * Se curata si se spala ardeii si se taie fasii late de 1 cm, se curata ciupercile si ceapa si se calesc toate in tigaia din care s-a scos puiul, pana ce se rumeneste ceapa, dupa care se amesteca cu baconul prajit si bucatile de pui. * Se varsa surplusul de grasime din tigaie si se lasa doar sosul, care se lasa sa dea in clocot cu putina zeama concentrata, la foc iute. Se toarna apoi peste pui, se adauga restul de zeama de carne de pui, vinul, bulionul, sosul de soia, usturoiul, tarhonul si foile de dafin, se amesteca bine si se mai gusta o data de sare si piper. * Se lasa sa fiarba, la foc mic, cu capac, circa 30 de minute, dupa care se ia capacul si se mai fierbe puiul inca 15 minute, pana ce se inmoaie. Se indeparteaza foile de dafin si se serveste imediat.