Cat de ecologisti sunt alesii nostri?

Ion Longin Popescu
Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", impreuna cu partenerii sai, Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Copacul de Hartie, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat, in urma cu doua saptamani, rezultatele evaluarii intitulate "Votul Verde".

Conform rezultatelor, ne confruntam cu o realitate trista: "Nici un parlamentar din Camera Deputatilor nu este 100% ecologist". Principalul obiectiv al ONG-urilor amintite a fost sa evalueze membrii Parlamentului in functie de sustinerea pe care au acordat-o sau nu proiectelor de lege cu impact asupra mediului (detalii pe www.votulverde. ro).

PSD in frunte, PDL in coada "verzilor"

Pentru a evalua votul "verde" al partidelor, s-au depus eforturi intense din partea organizatiilor neguvernamentale, criteriile prestabilite au fost aplicate cu greu, din cauza absenteismului cvasi-generalizat ce s-a manifestat si in domeniul legilor cu impact asupra mediului. In aceste conditii, daca ne referim numai la partide, s-a constatat ca grupul parlamentar "cel mai verde" este cel al PSD, cu un scor mediu de doar 47% cazuri, in care acest partid a votat "verde", adica in favoarea legilor de protectie a mediului. Este urmat de grupul parlamentar UDMR (43,9% voturi verzi), PNL (42,9% voturi verzi), PRM (40,3% voturi verzi), PC (38,4% voturi verzi) si PDL (33,8% voturi in favoarea legilor mediului). Cu alte cuvinte, nu exista in Parlamentul Romaniei nici macar 50% dintre deputati care sa fie interesati cat de cat de ecologie - un procentaj rusinos pe plan european. Surprinzator este ca PSD se afla in frunte, dar locul ultim ocupat de PDL nu surprinde pe nimeni, dupa cum am scris de nenumarate ori in revista noastra. Uluitor, dar au fost depistati deputati care au 0,0% voturi in favoarea legilor mediului! Iata numele lor: Haszmann Pl-Pter, Vlasov Mihail, Uricec Eugen Constantin, Silaghi Ovidiu Ioan, Olosz Gergely, Balan Doru Geany, Talos Gheorghe Mirel. In schimb, au fost identificati si deputati care au votat in 75% din cazuri in favoarea legislatiei de protectie a mediului. Iata numele lor: Calin Ion, Nosa Iuliu, Dumitriu Mihai si Chiper Gheorghe.

"Le pasa prea putin de mediul in care traim"

Conform analizei ONG-urilor citate mai sus, initierea si adoptarea politicilor de mediu de catre parlamentarii tarilor membre UE reprezinta o dovada de responsabilitate fata de viitorul cetatenilor pe care ii reprezinta. "Din nefericire", declara Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, "parlamentarii romani au tratat superficial proiectele de lege cu impact asupra mediului, dovedind, cu mici exceptii, ca le pasa prea putin de mediul in care traim". Sunt date doua exemple negative majore: Autostrada Bechtel ("opera" PSD) si proiectul Rosia Montana (aflat in sarcina PDL). In primul caz, asa-numitul "interes national" a fost stabilit la nivel central, iar in procesul de planificare si contractare, "transparenta decizionala, consultarea publica si impactul social si de mediu au fost complet marginalizate", dupa cum a declarat Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III. In al doilea caz, Stefania Simion, de la Centrul Independent pentru Resursele de Mediu, a declarat: "In Romania, interesele mediului inconjurator si ale cetatenilor nu predomina niciodata in fata intereselor companiilor. Exemplul cel mai elocvent este cel al propunerii legislative pentru interzicerea folosirii cianurii in sectorul minier, pe care presiunea corporatista a companiei Gabriel Resources a reusit s-o ingroape in tacere la Camera Deputatilor". In aceste zile alegem din nou. Ne-am intrebat vreodata cat de ecologisti sunt alesii nostri? Daca am fi facut-o, poate ca nu ajungeam singura tara din UE fara nici un deputat verde in parlament. Timpul luarii unei decizii nu este inca pierdut...