Raspuns pentru MONICA DANISOR - Montreal, F. AS nr. 837 - "Prietena mea are pierdere de auz bineurologica"

Redactia
Dr. I. GH. MARGINEAN, C.M.I. - O.R.L. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Scaderea acuitatii auditive este cunoscuta sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Ea este provocata de leziuni ale urechii interne (organul lui Corti) sau ale cailor neurale auditive. Surditatea se clasifica in: senzoriala (cohleara), neurala (retrocohleara) si neurosenzoriala. Prietena dvs. din SUA se incadreaza in categoria pacientilor cu surditate neuro-senzoriala (bolnavul aude slab vocea de conversatie, iar vocea soptita nu o aude. Sunetele ascutite, inalte, sunt auzite mai prost decat cele joase, iar cele peste o anumita intensitate deranjeaza - apare fenomenul de recruitment). Surditatea neuro-senzoriala este insotita adesea de zgomote in urechi (acufene) si ameteli (vertij). Tratamentul surditatii neuro-senzoriale este definit in raport cu diversele cauze si rezultatele sunt variabile de la caz la caz. In cazul descris de dvs., recomand administrarea a 10 perfuzii cu Vitamina B1, B6, Pentoxifilin, Piracetam, Hemisuscinat de hidrocortizon. Perfuzia se administreaza lent, intravenos, 20-40 picaturi/minut. Atentie la bolile asociate (hipertensiune, diabet)! Se continua tratamentul cu Tanakan (extract de Ginkgo Biloba), Gerovital H3 sau Aslavital si Ginsavit sau Vitamax (extract de laptisor de matca, ginseng). Tratamentul surditatii este dificil si adeseori este nevoie si de protezare auditiva.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Solicit informatii despre reconstructia sanului"
(Raspuns pentru MIRIAM, F. AS nr. 833)


Multe dintre femeile care au suferit o mastectomie recurg la operatii de reconstructie a sanului, desi inca exista controverse asupra sigurantei implanturilor protetice cu silicon. Cu toate acestea, majoritatea studiilor efectuate nu au gasit o legatura intre utilizarea implanturilor siliconice umplute cu ser fiziologic si bolile sistemice. Reconstructia sanului se poate practica in acelasi timp cu mastectomia sau ca procedura separata, dupa o perioada de timp, in functie de preferintele dvs. Ca informatie de ordin tehnic, va aduc la cunostinta ca nu este o idee buna sa folositi propriul mamelon la reconstructia sanului, dupa o mastectomie pentru neoplasm mamar, deoarece cancerul poate recidiva chiar in mamelon. Un chirurg estetician priceput poate reconstrui si pigmenta oricand un nou mamelon si o noua areola mamara. In alta ordine de idei, reconstructia nu interfereaza cu chimio sau hormonoterapia post mastectomie, nici nu ascunde un cancer recidivant si nici nu mareste probabilitatea ca acesta sa reapara. Daca totusi nu doriti un asemenea implant mamar, se poate face o reconstructie a sanului din tegument, tesut adipos si muschi, prelevate din peretele abdominal sau toracic, insa aceasta este o interventie mult mai complexa si, desigur, mult mai costisitoare. Sa auzim numai de bine!

"Copilul meu sufera de neutropenie"
(Raspuns pentru SANDU MIRONOVICI - Drobeta Turnu-Severin, F. AS nr. 834)


Exista cateva remedii naturiste cu actiune terapeutica remarcabila in patologiile hematologice cunoscute sub denumirea generica de leucopenii, din care fac parte atat granulocitopenia (neutropenia), cat si agranulocitoza (scaderea extrema a granulocitelor). Aceste remedii actioneaza prin intensificarea leucopoezei la nivelul maduvei osoase hematogene, dar si prin mecanisme reglatoare neuro-umorale la nivelul hipotalamusului, avand totodata si un pronuntat rol de stimulare a sistemului reticulo-endotelial, sistem care are rolul de a forma elementele figurate ale sangelui (celule sanguine) si anticorpi.
Cateva sugestii de tratament naturist:
* Uleiurile esentiale (volatile) de cimbrisor si/sau lamaie. Se administreaza cate 3-5 picaturi ulei esential la o lingurita de miere, de 3 ori pe zi, inainte de masa, in cure de 3 saptamani, cu o saptamana pauza intre ele.
* Sulfina - stimuleaza sistemul reticulo-endotelial, sinteza de ARN si puterea proteolitica a macrofagelor. Se administreaza sub forma de infuzie - 1 lingurita la o cana de apa fierbinte, 1-2 cani pe zi.
* Extract din mladite de Tamarix - stimuleaza hematopoeza si fiziologia splenica. Se administreaza cate 30-50 picaturi la 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
In final, cred ca este necesar sa cunoasteti ca granulocitopenia este o afectiune cauzata fie de productia scazuta a acestor celule in maduva hematogena, fie de distructia lor, cu o rata mai mare decat normalul. Granulocitopenia (neutropenia) poate fi primul semn de leucemie sau de anemie aplastica. Pentru alte lamuriri contactati-ma telefonic.

"Caut tratament pentru prolaps genital"
(Raspuns pentru MONA - Braila, F. AS nr. 831)


Pierderea suportului pelvin (planseu muscular pelvin) se datoreaza intinderii sau slabirii muschilor si ligamentelor care sprijina organele aflate in cavitatea pelvina (vezica urinara, uter, colon, intestin subtire), ca rezultat al inaintarii in varsta, al nasterii (nu este cazul la dvs.) sau datorita predispozitiei genetice (slabiciune ereditara). Atunci cand acest lucru se intampla, unele dintre aceste organe coboara mai jos (prolabeaza) in corp. Proeminentele de forma alungita la nivelul peretelui vaginal fac prolapsul usor de diagnosticat in timpul unui examen ginecologic. Uneori, slabirea muschilor planseului pelvin permite uterului sa alunece prin vagin, iar in cazuri extreme, colul uterin poate protruziona prin deschiderea vaginului. Acest fenomen produce o proeminenta pe peretele vaginal anterior. Proeminenta pe peretele posterior poate insemna fie ca coboara intestinul, fie portiunea inferioara a rectului, caz in care se pot instala dificultati de defecatie. In functie de severitatea prolapsului, unele masuri de autoingrijire (exercitii Kegel) va pot aduce usurarea de care aveti nevoie. Daca sunteti supraponderala, scaderea in greutate va poate ameliora simptomele, iar consumul de alimente bogate in fibre (legume, fructe, paine integrala) poate fi util, deoarece va permite sa aveti scaun fara efort. Daca, totusi, proeminenta este atat de mare, incat sa iasa prin deschiderea vaginului, se impune tratamentul fie prin montarea unui pesar vaginal - dispozitiv de plastic care se potriveste in jurul colului uterin si ajuta la punerea la loc a organelor prolabate -, fie prin interventie chirurgicala, reparatie vaginala, intarirea muschilor si ligamentelor planseului pelvin. O alta optiune este indepartarea uterului (histerectomie), insotita de refacerea pozitiei restului organelor prolabate. Dintre remediile naturiste care va pot ajuta sa nu ajungeti pe masa de operatie, va recomand urmatoarele:
* Extract de muguri de arin alb - indicat in ptoza viscerala si prolaps uterin, se administreaza de trei ori pe zi, cate 50 picaturi diluate in putina apa, inainte de mese.
* Cretisoara - cu actiune puternic astringenta, favorizeaza redobandirea tonusului si elasticitatii tesuturilor de sustinere. Se administreaza intern sub forma de tinctura - 3-4 lingurite diluate zilnic, pe parcursul a 6-8 saptamani, sau in bai de sezut, zilnice, cu infuzie concentrata din planta, 5-6 lingurite la 1 litru de apa.
* Talpa-gastei - cu actiune astringenta si uterotonica, se utilizeaza atat intern, sub forma de pulbere din planta - 3-4 lingurite pe zi inghitite cu apa, cat si extern, sub forma de bai de sezut, exact ca in cazul cretisoarei.

VASILE STANCIU, fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Exista tratament naturist pentru erizipel?"
(Raspuns pentru POPUT FLORICA - Alesd, jud. Bihor, F. AS nr. 808)


Afectiune frecventa, acuta a pielii, erizipelul este produs in general de un streptococ ce actioneaza in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, cu diabet, consumatoare de alcool, igiena deficitara, predispozitie la tromboflebite. Cel mai des sunt afectate membrele inferioare, prin aparitia unui placard eritematos rosu, tumefiat, cald, care se intinde progresiv. Membrul atins se poate umfla, in regiunea inghinala e posibil sa apara ganglioni mariti, febra, cefalee, frisoane. Pentru identificarea germenului trebuie sa faceti o hemocultura si se vor preleva secretii dintr-o zona infectata. Dupa ce faceti hemoleucograma, in cazul depistarii streptococului beta-hemolitic "Streptococcus Pyogenes", trebuie sa va adresati medicului, in vederea administrarii de Penicilina G sau V, intravenos, in paralel cu un anticoagulant (Clexane), pentru a inlatura complicatiile unei tromboflebite, uneori fiind necesara si vaccinarea antitetanica. Tineti piciorul intr-o pozitie mai ridicata, purtati ciorapi elastici, de contentie, repaos la pat cu capul sub nivelul piciorului bolnav. Daca roseata si limfedemul persista, se va administra Prednison 30 mg/zi (7-12 zile), concomitent cu Eritromicina Propionat 1-2 g/zi. Faceti zilnic bai la picioare cu ceai combinat din: coada-calului, salvie, fumarita, rostopasca, nuci verzi (coaja), tataneasa, urzica, ventrilica, sanziene, trei-frati-patati. * Zilnic, beti 3-4 cani ceai de urzici, dupa masa. * Cu 1/2 ora inainte de micul dejun - 1 ceasca infuzie ventrilica. * Dimineata si seara, ungeti locul afectat cu alifie de rostopasca. * In caz de recidive, se vor pune alternativ frunze proaspete de podbal, bine spalate si zdrobite, frunze de varza fara nervuri, comprese, 2 ore pe zi, cu bitter suedez. Ziua se mai poate unge locul afectat cu suc proaspat obtinut din frunzele carnoase de urechelnita, iar seara badijonati cu ulei de "Emu". O schema de tratament ce include Goldenseal, Root, Myco Defense, Ganoderma poate invinge definitiv boala. Va doresc multa sanatate!