Feluri de post

Redactia
SALATE

Scordolea (salata) de nuci

Ingrediente: 200 g miez de nuca, 4 catei de usturoi, 4 chifle sau 2 franzelute albe, 100 g untdelemn, 1/2 lamaie, sare.
Mod de preparare
: * Se piseaza (nu se macina) nucile bine intr-un mojar, apoi se pun pe o farfurie. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea cea mica sau se piseaza si el tot in mojar. Miezul chiflelor se inmoaie in apa, se stoarce cu mana, se sfarama si se freaca intr-un castron, impreuna cu usturoiul si untdelemnul, turnat ca la maioneza, putin cate putin. Dupa ce s-a terminat tot untdelemnul, se subtiaza compozitia cu zeama de lamaie, se adauga nucile pisate, se amesteca totul, se freaca din nou cu lingura de lemn pana se obtine o pasta, asemenea unei alifii. Se gusta de sare si de lamaie, apoi se aseaza pe o farfurie. Se serveste pe paine (prajita e si mai buna) sau alaturi de cartofi fierti in coaja si apoi curatati.

Salata de cartofi calugareasca

Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.
Mod de preparare
: * Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si, cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci, se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet, se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.

SUPE

Supa de mazare cu cartofi

Ingrediente: 1/2 kg cartofi, o conserva de mazare sau o punga de mazare congelata, 1 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 4 linguri de seminte de floarea-soarelui decojite (sau dovleac) usor prajite, 1 legatura de patrunjel, 2 linguri de untdelemn.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii de coaja, se taie in sferturi, se spala, apoi se pun sa se caleasca in uleiul incins pana devin sticlosi. Se adauga mazarea, se lasa si ea 2-3 minute sa se caleasca, apoi se toarna deasupra apa fiarta cu Delikat si se lasa totul sa fiarba la foc mic. Se gusta supa de sare, iar cand e gata, se pun in ea patrunjelul tocat si semintele de floarea-soarelui sau dovleac, usor prajite intr-o tigaie, fara untdelemn. (Cine posteste cu lactate sa adauge la urma o lingura de smantana.)

MANCARURI


Spaghete cu sos de nuci

Ingrediente: 100 g miez de nuca, 1 lingurita de stafide, 2 ardei iuti, 30 g margarina, piper, scortisoara, sucul si coaja de la 1/2 lamaie, 300 g spaghete, sare.
Mod de preparare
: * Se piseaza (mare) nucile si stafidele. Se taie ardeii in doua, se curata de seminte, se spala bine si se taie in ineluse. Se pune margarina la incins (se poate folosi si un untdelemn bun) si se calesc in el nucile, stafidele, ardeii. Se adauga piperul macinat si praful de scortisoara (dupa gust), sucul si coaja de lamaie rasa. Separat, se fierb spaghetele in apa cu sare. Se strecoara si se servesc fierbinti, cu sosul de nuci.

Pilaf de spanac

Ingrediente: 500 g spanac, 3/4 pahar orez, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 3-4 linguri de untdelemn, sare, o jumatate cutie ciuperci taiate (facultativ).
Mod de preparare
: * Se spala bine spanacul (numai frunze) apoi se pune sa dea in clocot in apa sarata. Se scurge de apa si se toaca, nu prea marunt. * Se incinge untdelemnul in cratita si se pune in el mai intai orezul, pana devine sticlos, ceapa tocata, usturoiul, care se lasa sa se inmoaie, apoi se pun ciupercile bine stoarse. * Separat, apa in care a fiert spanacul se mai da o data in clocot si se pune in ea o lingurita de Vegeta sau Delikat. Se toarna peste orez, putin cate putin, asteptand sa se umfle. Cand este pe jumatate fiert, se adauga spanacul tocat si inca putin lichid. Se lasa sa fiarba la foc mic, cu cratita descoperita. Se gusta de sare si de piper. Fiertura trebuie sa fie moale.