In primele saptamani, chiar a lasat impresia ca se tine de cuvant. Desi nu este obisnuit sa raspunda scrisorilor jurnalistilor, pentru ca nu are cultura comunicarii, domnul primar si-a atras simpatia presei destituindu-i pe cativa dintre "odiosii" vechii garnituri de conducere, dintre care cel mai sonor nume a fost cel al arhitectului sef, Adrian Bold. Pe moment, bucurestenii au rasuflat usurati: si-au ales un primar care pune biciul pe mafia imobiliara ce distruge orasul vechi. Dar idilica imagine a d-lui Oprescu a fost curmata brusc de stirea ca a acceptat in Comisia de Urbanism a Capitalei, pe unii dintre cei implicati in aprobarile anterioare, date pentru proiecte scandaloase. ONG-urile l-au acuzat imediat de incalcarea Pactului pentru Bucuresti, semnat in campania electorala. Adevarata bomba a fost detonata insa de presa zilele trecute: sub pretextul ca este obligat sa semneze ceea ce au aprobat comisiile anterioare venirii domniei sale la primarie (altminteri, vezi doamne, putand fi tradus in justitie!), d-l Sorin Oprescu a inceput sa avizeze pe banda rulanta construirea de cladiri inalte! Motivul grabei, spun ziarele, sta in faptul ca Guvernul a aprobat o ordonanta care prevede ca, incepand cu 1 martie 2009, nu se vor mai da derogari de la planul de urbanism general. Alertat de ordonanta Tariceanu, primarul Bucurestilor si-a pus deja semnatura pe 60 de planuri de urbanism zonal (PUZ) derogatorii, postate pe site-ul Primariei Capitalei (www.pmb.ro), pentru a intra, chipurile, in dezbatere publica, timp de 30 de zile.
Ce spune Ordonanta guvernului
Emisa in august trecut, Ordonanta interzice modificarile planului urbanistic general (PUG), in interes financiar sau imobiliar privat. Guvernul a dorit sa puna punct derogarilor care au slutit, practic, Bucurestiul, imbogatindu-i in schimb pe arhitectii si urbanistii responsabili cu proiectele si aprobarile (Bold, Hurduc, Dumitrascu, Damian, Necula, Machedon, Olteanu, Dobre si altii). "Prin Planul Urbanistic General", se arata in Ordonanta guvernamentala, "se instituie reglementari care nu pot fi modificate prin planuri urbanistice zonale sau planuri urbanistice de detaliu si de la care nu se pot acorda derogari". Ordonanta ii obliga pe urbanisti sa elaboreze un regulament local de urbanism, precum si sa ia in consideratie riscul de distrugere a patrimoniului construit si a zonelor rezidentiale putin aglomerate.
Primarul general lasa capra in grija lupului
Simpla postare a celor 60 de PUZ-uri pe site-ul primariei nu rezolva cerintele unei consultari publice adevarate - de unde suspiciunea ca s-a urmarit chiar acest lucru. Cati bucuresteni vor fi interesati sa comenteze pe site proiectele recent avizate de arhitectul sef interimar si de primarul general? Publicarea lor in ziarele de mare tiraj si organizarea unor dezbateri la televiziune ar fi fost mult mai inspirata. "Doar consilierii generali pot hotari daca in Bucuresti vor aparea aceste cladiri, ale caror PUZ-uri au avizul fostului arhitect sef", se scuza primarul Oprescu. Eu pot doar sa va asigur ca noua Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajare a Teritoriului, actualul arhitect sef, Gheorghe Patrascu, si eu, ca primar general, vom veghea ca, de acum inainte, PUZ-urile sa nu mai modifice Planul Urbanistic General in functie de interese personale si financiare".
Induiosator... Pai, dupa ce inca 60 de zgarie-nori, recent aprobati, vor agresa centrul orasului, dintre care patru ar putea sa sufoce Cismigiul, ce va mai "veghea" domnul primar? In zadar se agita si arhitectul sef, Gh. Patrascu, de pe fotoliul sau interimar: "Toate PUZ-urile care sunt postate in dezbatere publica au probleme din punctul de vedere al indicatorilor urbanistici si al legalitatii". Se stie ca insusi domnul Patrascu a facut parte din comisia care a dat, in trecut, unele dintre aceste avizari ilegale. Pe deasupra, domnul primar general se spala pe maini si lasa decizia finala pe mana consilierilor. Adica lasa capra in grija lupului...