Raspuns pentru STRAMBU IOANA - Bicaz, jud. Neamt, F. AS nr. 828 - "Cum se poate trata retinopatia diabetica?"

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In mod global, retinopatia diabetica evolueaza frecvent catre retinopatie ischemica si/sau edematoasa cu aparitia unor complicatii traduse, de la caz la caz, prin hemoragie intravitreeana, glaucom neovascular, edem cistoid cu degenerescenta maculara si, ca in cazul dvs., dezlipire de retina. Un prognostic al afectiunii depinde intotdeauna de doua elemente: a) importanta leziunilor retiniene, intinderea acestora, starea maculara si leziunile asociate. b) forma evolutiva a diabetului, vechimea lui, calitatea echilibrului glicemic si severitatea globala a bolii. Tratamentul alopat al retinopatiei diabetice vizeaza, in special, evitarea complicatiilor prin mijloace de echilibrare a diabetului ori fotocoagularea cu laser Argon, dar si prin metode chirurgicale (crioaplicatie, vitrectomie, endodiatermie etc.). Din punct de vedere naturist, tratamentul retinopatiei diabetice se poate realiza cu ajutorul urmatoarelor remedii api-fitoterapeutice: Ginkgo biloba - se obtin rezultate bune in vitroretinopatiile proliferative prin administrarea produselor pe baza de Ginkgo biloba, realizandu-se inhibarea proliferarii preretinice (pe cale neo-oculara), cresterea potentei vizuale si stimularea activitatii retiniene. Actiunea protectiva conferita de aceste produse nu se limiteaza numai la retinopatia diabetica, dar se poate extinde si la alte tipuri de retinopatii. Se administreaza sub forma de capsule sau pulbere din planta, obtinuta prin rasnire - 3 doze pe zi (3 x 1 lingurita pulbere sau 3 x 1 capsula) in cure de 4-6 saptamani, cu 10 zile pauza intre ele. Polen, propolis - acuitatea vizuala poate fi ameliorata prin administrarea de polen (1 lingura polen macinat, dimineata), produs apicol renumit pentru continutul bogat in pigmenti carotenoizi (betacarotenul - cel mai important precursor al vitaminei A) si in rutin, care restabilesc circulatia corneo-retiniana. Utilizarea propolisului este recomandata in toate retinopatiile (inclusiv cea diabetica) si ofera posibilitatea de a evita instalarea retinopatiei si a cataractei de natura diabetica, afectiuni care in fapt sunt o consecinta a efectului osmotic al hexitolului. Se administreaza sub forma de extracte hidroalcoolice, glicerinate sau in forma bruta (bilute de propolis), 3 doze pe zi, in cure de o luna, cu o saptamana pauza intre ele. Echilibrul glicemic poate fi realizat prin administrarea medicamentelor antidiabetice specifice, completate de produse naturiste gen: Insuveg, Glicemonorm, Zuccarin, infuzie de brusture, pulbere de scortisoara (3 g pe zi), pulbere de soia neagra, picolinat de crom etc. Sa auzim numai de bine!

"Fetita mea are 3 luni si e infectata cu Proteus"
(Raspuns pentru MONA PAUN - Bucuresti, F. AS nr. 830)


Nu este o noutate faptul ca in maternitatile din Romania se produc infectii nosomiale (intraspitalicesti), care pun in pericol sanatatea si, uneori, chiar viata noilor nascuti, pricinuind totodata neplaceri si suferinte parintilor acestora. In speranta ca pana la urma aceste episoade nedorite vor putea fi "eradicate", nu ne ramane decat sa incercam solutionarea lor prin metodele alopate sau naturiste de care dispunem. In acest sens, va informez ca Proteus este o enterobacterie larg raspandita in natura, agent cauzal al unor infectii urinare rebele la tratament. Tratamentul administrat de medicul curant (sulfamicina) este corect, insa asa cum bine intuiti, antibioterapia prezinta inconveniente serioase, tocmai prin distrugerea timpurie (fetita are doar 3 luni) a primei linii de aparare a organismului (flora bacteriana intestinala), in lupta cu germenii patogeni ingerati prin alimentatie. De aceea, va propun inlocuirea medicamentului (sau reducerea dozei) cu un remediu naturist care actioneaza mai ales asupra colibacililor si asupra Proteus vulgaris, in speranta ca rezistenta notorie a acestui germen sa fie invinsa cat mai repede. * Tinctura de ghimpe - antiseptic, bactericid si diuretic puternic, ghimpele se utilizeaza in diferite patologii, iar tinctura de ghimpe este asimilata usor de organism, rezultatele terapeutice fiind rapide. Avand in vedere ca este vorba de un copilas de 3 luni, se administreaza doar 1/2 lingurita tinctura diluata in 100 ml lichid (lapte, ceai, apa) de 3 ori pe zi, pana cand urina devine sterila. Pentru ca germenul sa nu poata adera pe mucoasele uroteliale, utilizati infuzia de merisor (1/2 litru pe parcursul unei zile), cu gust aromat, placut pentru papilele gustative ale micutilor. Sa auzim numai de bine!

"Caut tratament pentru mastoza fibrochistica"
(Raspuns pentru GABRIELA - Braila, F. AS nr. 666)


Mastopatia fibrochistica de care suferiti se incadreaza alaturi de adenofibrom, chistul solitar, tumorile Phylloder si hiperplaziile epiteliale in grupul de afectiuni tumorale benigne ale sanului, care afecteaza sistematic populatia feminina, cu varste cuprinse intre 25-30 de ani, si pana la stadiile pre si post menopauzale, care se manifesta dupa 48-50 de ani in sus. Mastoza fibrochistica se caracterizeaza prin aparitia in perioada premenstruala de leziuni bilaterale, cu edem al tesutului conjunctiv, care cand se sclerozeaza, oblitereaza lumenul canalelor galactofore, formand chisturi. Maladia se asociaza uneori cu mastodinia, prin formarea de micro si macrocalcificari. Indiferent de forma alopata sau naturista a tratamentului, este important sa se urmareasca evolutia acestor leziuni sclerochistice benigne, deoarece riscul de aparitie a cancerului mamar este de 3-5 ori mai mare la aceste femei. Tratamentul pe care il solicitati (naturist) si pe care il recomand cuprinde: Mastodynon - preparat fitoterapeutic cu eficacitate comparabila cu preparatele hormonale, fara contraindicatii, cu efecte secundare minore doar pentru consumatorii de alcool sau bolnavii cu afectiuni hepatice grave. Acest produs este indicat in tulburari menstruale bazate pe insuficienta luteala, PSM (sindrom premenstrual), mastodinie, labilitate psihica, edeme ale membrelor, constipatie, migrena etc, si bineinteles in afectiunile dureroase benigne ale sanilor (mastopatie fibrochistica). Se administreaza cel putin 3 luni consecutiv, inclusiv in timpul menstruatiei, cate 30 de picaturi de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu putin lichid. Frunze proaspete de varza (strivite) cu care se fac cataplasme pe ambii sani. Dupa aplicarea frunzelor acoperiti cu tifon si pastrati timp de cateva ore. De real folos este si ingerarea a 200 ml suc de varza cruda, zilnic, pentru a beneficia de proprietatile antiinflamatorii si antitoxice ale acesteia. Trebuie stiut ca datorita virtutilor sale terapeutice, varza a fost considerata o vitamina cu drepturi depline - vitamina U. Cura de minimum 3 luni cu pulbere de echinacea - 3-4 lingurite de pulbere (rase), de 3-4 ori pe zi, administrate sublingual 10 minute si inghitite cu putina apa, inainte de mesele principale. Pe intreaga durata a tratamentului, se impune respectarea unui regim preponderent lacto-vegetarian. Lipomul aparut pe sanul drept va regresa daca aplicati zilnic un unguent obtinut din rostopasca sau spanz. Multa sanatate si sa auzim numai de bine!

Dr. I. Gh. MARGINEAN, medic primar ORL - Cabinet medical "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Cum pot scapa de negii de pe amigdale si limba?"
(Raspuns pentru ANCA - Iasi, F. AS nr. 837)


Afectiunea descrisa de dvs. poarta denumirea de hiperplazie focala epiteliala sau boala Heck, care se caracterizeaza printr-o proliferare bine delimitata a intregii mucoase bucale (fara semne de malignitate), cu aspectul de tumori multiple papilomatoase. Etiologia este virala (papiloma virus). Terapia locala consta in rezectia tumorilor (laser, radiofrecventa, electrocauterizare), toaleta locala riguroasa (gargara cu ceai de musetel, salvie si tataneasa), Proposept (3-6 drajeuri/zi) si intarirea sistemului imunitar cu Imunorezistan si Imunogrip, preparate care se gasesc in farmaciile naturiste. Bleomicina administrata i.u. 1 fiola (15 mg/zi), in cura de 12 zile, da rezultate satisfacatoare.

"Caut tratament pentru rinita atrofica"
(Raspuns pentru C. C. - Urziceni, F. AS nr. 837)


Rinita de care suferiti se caracterizeaza prin atrofia mucoasei nazale, cu senzatia de uscaciune, fetiditate si prezenta de cruste in fosele nazale. Tratamentul vizeaza revitalizarea mucoasei si in acest sens se indica: vitaminoterapie cu vitaminele A, E si PP; lavaj cu solutii saline (1 lingura sare gema la 1 litru de apa calduta) sau solutii sterile cu apa de mare (Rhinomer, Nazomer); instilatii locale cu solutii uleioase (Rhinoil, Vitamina A uleioasa, ulei de catina); aerosoli salini si inhalatii cu Ocnasept (solutie salina cu extract din plante aromatice); ionizari endonazale si tratament balneoclimateric in statiunile Govora, Slanic, Bazna si Ocna Sibiului.

VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 26, Timisoara
"Sufar de vitiligo"

(Raspuns pentru ALIN - Gura Humorului, F. AS nr. 840)

Faptul ca de zece ani suferiti de vitiligo v-a convins din pacate si pe dvs. ca aceasta afectiune dermatologica este foare greu vindecabila, motiv pentru care unii barbati cu pete pe fata prefera sa-si lase barba, considerand-o in orice caz mai putin inestetica. Exista, totusi, si un tratament naturist, care si-a dovedit eficienta in unele cazuri, si anume: tinctura de telina (Apium gravolensis). Tinctura o puteti prepara si singur, din 100 grame de telina rasa sau tocata foarte marunt, peste care turnati 250 g alcool de 60gr.. Lasati-o la macerat timp de doua saptamani, intr-o sticla inchisa la culoare si tinuta la intuneric, pe care o veti agita din cand in cand, pentru omogenizare. Cu aceasta tinctura veti tampona zonele pielii afectate de vitiligo. Efectele nu sunt imediate, dar in timp puteti obtine rezultatul dorit, bazandu-ne si pe principiul ca "nu exista boli, ci bolnavi". Sper ca dvs. sa aveti noroc si sa va vindecati!

"Dupa o raceala puternica, fiica mea a ramas cu gatul umflat"
(Raspuns pentru MIA - Orastie, F. AS nr. 841)


O zicala populara ne spune ca "de unde nu este foc, nu iese fum". In consecinta, apreciez ca este probabil ca factorul infectios care i-a produs fiicei dvs. acea raceala puternica sa nu fi fost inca invins. Mai mult decat atat. Nu stiu daca din proprie initiativa sau la indicatia unui cadru medical incompetent, care a auzit de Moldamin, fara a sti cand se foloseste, i-ati administrat fiicei dvs. 6 injectii, situatie in care i-ati facut mai mult rau decat bine. Moldaminul, o realizare meritorie a fabricii de Antibiotice din Iasi, este de fapt o penicilina cu absorbtie lenta, in decurs de o saptamana (penicilina retard). Concentratiile sanguine realizate de Moldamin nu asigura penicilina necesara unor infectii streptococice, care necesita un tratament masiv cu penicilina sau alte antibiotice, conform antibiogramei. Moldaminul se foloseste in cazul infectiilor cu streptococ hemolitic, numai dupa vindecarea acestora cu alte medicamente de mare concentratie (ca cele pe care le-am enumerat). In acest caz, el are efect preventiv, concentratiile scazute de penicilina fiind totusi suficiente acum pentru a evita patrunderea in sange a unor noi microbi. Va recomand sa-i faceti fiicei dvs. la un laborator de analize un exudat faringian cu antibiograma, pe baza caruia se va stabili precis daca mai exista agent microbian, natura acestuia si antibioticele la care acesta este sensibil. In urma antibiogramei, un medic competent va stabili tratamentul optim, doza si durata, pana la completa vindecare a fiicei dvs. Va asigur ca umflatura va trece rapid.