Bastonul de ecologist

Ion Longin Popescu
Ecologia ca bagaj cultural este inca departe de a fi generalizata in randul romanilor.

Cata vreme dispar parcuri, sunt devastate paduri, iar gunoaiele sufoca orasele, fara ca omul de pe strada sa schiteze vreun gest de impotrivire, e semn ca pe malurile Dambovitei inca nu s-au copt conditiile unei atitudini de masa pro-active in domeniul ecologic. Cu cat mergi mai la vest, inspre inima Uniunii Europene, peisajul se schimba, organizatiile ecologice se impun in societate, omul de rand isi face auzita vocea. In consecinta, guvernele sunt fortate sa tina pasul decizional cu opinia publica, membrii insisi ai acestor guverne avand prin educatie, in rucsac", un... baston de ecologist.

1. Popandai de Szekesfehervar

Un exemplu admirabil de cultura ecologista avansata ne-a parvenit de la Budapesta, de pe site-ul portfolio.hu. Constructia unui nou aeroport langa Budapesta, in localitatea Szekesfehervar, s-a impiedicat de o colonie de... popandai. Incoltite de presiunea ecologistilor, primaria locala si firma constructoare nu pot demara lucrarile, pana cand nu vor muta popandaii intr-o alta zona asemanatoare ca relief si vegetatie, astfel incat simpaticele animalute sa nu sufere prea mult de pe urma stramutarii. Daca autoritatile au crezut ca rezolva problema in doua saptamani, printr-un blitzkrieg superficial si daunator, ecologistii i-au tradus in justitie, cerand prelungirea termenului pana la un an. E probabil ca aeroportul sa nu-si inceapa activitatea in prima jumatate a anului 2010, dar cu siguranta nu vor ramane popandai uitati, stresati sau ucisi, din graba vanatorilor mult prea grabiti.

2. Pe piata europeana nu mai au loc hotii de paduri!

Comisia Europeana a facut publice doua importante initiative destinate protejarii padurilor la nivel global. Alarmata de taierea ilegala de paduri, mai ales in partea de est a UE, adica in principal in Romania, Comisia condamna lipsa unui sistem de administratie a padurilor si slaba aplicare a legilor deja existente. Practic, in jur de 19% din importurile de masa lemnoasa in Uniunea Europeana provin din surse ilegale. Comisarul Stavros Dimas i-a avertizat dur pe hotii de paduri: Masa lemnoasa sau produsele de masa lemnoasa ilegale nu vor mai fi tolerate pe piata Uniunii Europene." Potrivit site-ului Euractiv.ro, Comisia propune un regulament care-i va obliga pe comercianti sa identifice tara de origine a produsului pe care il vand si sa se asigure ca acesta a fost produs in conformitate cu legislatia din tara de provenienta. Pe de alta parte, Comisia ofera finantari substantiale tarilor care reduc taierile ilegale, asa numitele "credite de despadurire" (credite destinate evitarii despaduririlor).

3. Verdele nu sta la masa cu politicienii romani

In acest timp, ce se intampla la Bucuresti? Guvernul reuseste sa-i irite pe ecologistii de la Greenpeace, acceptand tacit presiunile ambasadei SUA, in chestiunea porumbului modificat genetic. Guvernul", arata Greenpeace, "nu a dus la bun sfarsit procedurile pentru interzicerea cultivarii porumbului MG (modificat genetic) MON810. Acest porumb a invadat Romania, desi a fost interzis in mai multe state, fiind considerat periculos". Alaturi de Greenpeace au protestat si organizatiile Bio Romania si GRINDA. "Anul acesta s-au cultivat mii de hectare cu MON810", spune Dan Craioveanu, membru al grupului GRINDA, "fara sa fi avut posibilitatea sa protejam culturile de contaminare. Nu se stie daca mamaliga de pe masa romanilor va fi modificata genetic sau nu. Este regretabil ca demersurile Ministrului Mediului pentru interzicerea MON810 s-au impotmolit in influenta Ambasadei SUA". Asadar, "bastonul de ecologist" absenteaza din rucsacurile guvernantilor romani, indiferent de culoarea politica. Amanarea discutarii legii interzicerii cianurii in minerit, de catre PDL si PSD, ca si a legii de declarare a Rosiei Montane drept zona protejata - ne arata ca verdele nu sta inca la masa cu politicienii romani.