- Ca prevederile legii au fost redactate cu gandul la clientela din Romania am inteles foarte bine din momentul in care am aflat ca Petre Roman este candidatul PNL pentru colegiul senatorial "Europa, Asia". Domnul Roman nu are nici o legatura cu romanii care traiesc in aceste zone, desfasurandu-si viata si activitatea la Bucuresti. La fel, doamna Ana Birchall candideaza din partea PSD in colegiul America de Nord, desi pana in ultimul moment a insistat sa candideze intr-un colegiu din judetul Vaslui. Sansele ei sunt mici, nu numai pentru ca este relativ necunoscuta si pentru ca PSD nu a castigat niciodata in America, ci si pentru ca ea a facut recent obiectul unui scandal monden. Cum maestrul combinatiilor din partid, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca Ana Birchall nu are ce cauta in judetul Vaslui, unde se inscrisese initial, desi s-a dovedit ca scandalul era un montaj si o calomnie, este clar ca a fost trimisa sa candideze in America, doar pentru a fi scoasa din jocurile politice ale conducerii PSD. La fel si domnul Roman, a fost trimis sa candideze in strainatate, pentru ca sa nu mai faca presiuni asupra liderilor partidului la Bucuresti. Nu este asadar vorba doar de clientelism, ci si de desconsiderarea romanilor din diaspora, carora li se propun candidati absolut irelevanti. Si nici nu pot fi altfel, de vreme ce nu traiesc si nu lucreaza in mijlocul comunitatilor pe care urmeaza sa le reprezinte in Parlament. Traiesc, in schimb, la Bucuresti, cum prevede legea! Ciudat este ca romanii din afara granitelor nu pot alege decat un politician cu domiciliul stabil in Romania - deci un fel de turist fata de ei - in timp ce acasa, politicienii din Bucuresti candideaza nestingheriti in diferite judete ale tarii cu care, de cele mai multe ori, nu au nici o legatura. Exemple elocvente ne ofera Miron Mitrea, care candideaza in Vrancea, Mircea Geoana, care vrea sa fie senator de Dabuleni sau Adrian Nastase, care candideaza la Mizil. Toate aceste jocuri si combinatii submineaza votul uninominal in esenta sa, pentru ca votul uninominal are drept scop principal asigurarea unei legaturi directe intre parlamentar si alegatori, iar repartizarea candidatilor, in mod special in cazul PSD, a fost facuta dupa logica listelor de partid. Cu alte cuvinte, au fost trasate colegii aberante din punct de vedere geografic si demografic, pentru a asigura victoria "candidatului de la centru". O solutie mai logica pentru reprezentarea parlamentara a romanilor din strainatate ar fi fost ca alesii sa provina din comunitatile de romani din afara granitelor, iar deplasarile la Bucuresti sa fie platite de Parlament. Asa cum stau lucrurile insa, intentia legiuitorului pare sa fi fost mai degraba de a le asigura plimbari in strainatate pe bani publici unor politicieni nedoriti de conducerile partidelor lor.
Romania nu a fost inca atinsa de criza economica mondiala, dar agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a revizuit de la "stabil" la "negativ" ratingul Romaniei. Cum se explica?
- Reducerea rating-ului Romaniei de catre agentia Standard&Poor's are la baza inflatia considerata prea mare si deficitul de cont curent (adica diferenta intre importuri si exporturi) considerat riscant. Tot pesimista in privinta noastra este si agentia Fitch, singura care nu si-a schimbat evaluarea fiind agentia Moody's. Sa ne amintim insa ca Moody's inclusese in luna mai Romania in categoria unor tari cu risc mare pentru investitori. Desi BNR si o parte din analistii economici romani au considerat verdictul Standard&Poor's prea dur, el spune totusi ceva despre modul iresponsabil in care a fost condusa economia romaneasca si despre derapajele de la principiile sanatoase ale gestiunii economice cauzate de alegeri. In primul rand, guvernul este responsabil pentru ca nu a anticipat criza si nu a pregatit economia pentru ceea ce va veni. A tinut in schimb discursuri triumfaliste si a cheltuit deja peste masura, ceea ce nu a scapat evaluatorilor occidentali. Acum, insa, criza este pe cale sa devina o realitate si la noi, pentru ca activitatea economica se restrange deja: uzinele Dacia-Renault din Pitesti si-au restrans activitatea, combinatul siderurgic de la Galati se pregateste de somaj tehnic, la fel si investitorii din judetul Cluj, iar ALRO Slatina si-a redus deja productia cu 10%. In plus, problemele economice din Spania si din Italia vor forta un numar mare de muncitori romani, mai ales din constructii, sa revina in tara - unde nu-i asteapta practic nimic. Odata cu intoarcerea lor, dispar si banii pe care-i trimiteau acasa si care erau o mana cereasca pentru guvern. Chiar daca bancile din Romania au fost bine strunite de guvernatorul BNR Mugur Isarescu si sunt destul de solide, creditul este scump in Romania, ceea ce face, pe de o parte, ca intreprinderile sa nu poata apela la imprumuturi pentru dezvoltare si, pe de alta parte, ca posibilitatile romanilor de a cumpara bunuri in rate - deci pe credit - sa se restranga considerabil. In plus, intreprinderile romanesti au nevoie sa-si exporte productia, ceea ce devine tot mai problematic in conditiile unei recesiuni in UE. Suntem obligati sa acceptam ca nu putem trai in afara contextului economic international, iar daca restul lumii sufera de pe urma recesiunii, vom suferi si noi: nu ne vom putea dezvolta, activitatea economica se va reduce, iar investitorii straini vor renunta la investitiile planificate in Romania, cum a facut deja compania austriaca Voestalpine, care intentiona sa construiasca o uzina la Calarasi. Analistii economici ne anunta chiar ca efectele crizei se vor simti mai acut pe tot parcursul anului 2009. Si este firesc sa fie asa de vreme ce mult trambitata noastra crestere economica s-a bazat pe cresterea consumului din import si pe speculatii imobiliare, iar speculatiile imobiliare esueaza primele in conditiile unei crize financiare.