Raspuns pentru DIMA CONSTANTIN - com. Bucov, jud. Prahova, F. AS nr. 830 - "Nu ma simt bine dupa operatia de hernie de disc"

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Uneori, interventiile chirurgicale pe coloana vertebrala, care vizeaza reducerea unei prolabari a discului intervertebral sunt urmate de neplaceri postoperatorii, traduse prin dureri de diferite intensitati, intepenire si probleme de mobilitate (la mers, ridicare, asezare etc.).
Dupa o perioada de timp variabila, in functie de severitatea afectarii (protruzie, compresie medulo-radiculara) si de profesionalismul cu care s-a practicat interventia, aceste simptome se atenueaza, lasand loc, totusi, unei sensibilitati zonale, indusa mai ales de factori meteorologici (frig, umezeala), dar si de unele episoade de tuse sau stranut, ori ca urmare a unor miscari bruste, necontrolate. Trebuie sa stiti ca discectomia (indepartarea unei parti a discului) este precedata, de la caz la caz, de laminotomie (indepartarea unei portiuni osoase situate deasupra canalului spinal - lamina) sau de laminectomie (indepartarea intregii lamine). Cum in cazul dvs., la scurt timp de la interventie, au reaparut durerile la nivelul inferior al coloanei, feselor, coapsei si gambei, parestezie (amorteala) si slabiciune musculara progresiva pe unul dintre membrele inferioare, se prea poate ca in momentul actual sa va confruntati cu o stenoza de canal vertebral, consecutiva alunecarii corpului vertebral (spondilo-listenzis) si crearea unei compresii asupra nervilor spinali sau a maduvei spinale. Fapt imbucurator, in cazul in care stenoza este usoara pana la moderata, singurele tratamente de care aveti nevoie sunt cel medicamentos (antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante, analgezice) si fiziokinetoterapia recuperatorie, la care se pot adauga metode ca acupunctura, reflexoterapia, balneofizioterapia etc. Totusi, in unele cazuri, stenoza de canal vertebral poate duce la manifestari invalidante sau alte simptome ce necesita o noua interventie chirurgicala. Nu neglijati!
Medicina naturista poate ajuta in cazul herniilor de disc pre si post-operator, prin accelerarea procesului de vindecare si restabilire neuro-motorie, reducerea durerilor, paresteziilor si a iradierilor dureroase. In acest scop, folositi urmatoarele remedii: * Ceara de albine si propolis - au fost si sunt utilizate in tratamentul empiric al lombalgiilor si, mai ales, in tratamentul herniei de disc, in stadiul subacut si cronic. Se aplica zilnic o cataplasma din ceara de albine si propolis brut, topite in amestec pe baie de aburi, timp de 45-60 minute, pe zona lombosacrata, pana la disparitia simptomelor. * Apireven - unguent cu proprietati antiinflamatoare si analgezice, ajuta la diminuarea durerilor cronice de origine traumatica si reumatica. Aplicarea locala (1-2 aplicatii pe zi) reduce durerile osteo-articulare si restabileste mobilitatea coloanei, permitand totodata reducerea posologiei de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Tot sub forma de unguente, puteti utiliza doua produse de uz veterinar - Osteocicatrat si Byxat, cu proprietati antiinflamatoare, analgezice si miorelaxante, indicate in patologiile reumatismale care au la baza stari inflamatorii, in procesele degenerative ale tesutului osteo-chondric (cartilaginos), in fisuri si fracturi posttraumatice sau consecutive osteoporozei. * Iedera - indicat in mialgiile parestezice, sciatice, sacroiliace si reumatice, se utilizeaza sub forma de infuzie (2-3 cani pe zi) sau tinctura 10% din care se iau 2-3 lingurite diluate pe zi, inaintea meselor principale. * Extract de muguri de jneapan - antiinflamator al cartilagiilor articulare si regenerator al tesutului osos, este indicat in tratamentul artrozelor vertebrale, coxartroza, gonartroza, consolidarea fracturilor, osteoporoza. Se administreaza cate 50 picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor.
Desigur ca si alte remedii, ca gheara-diavolului, untul-pamantului, uleiul de sunatoare, otetul de rozmarin (pareze, paralizii) sau Ben-Gay (miorelaxant) se pot folosi cu succes, in functie de evolutia afectiunii. Pentru alte lamuriri, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!

"Sufar de blefarospasm"
(Raspuns pentru FRANCU DUMITRU - Braila, F. AS nr. 822)


Desi diagnosticul pus este de blefarospasm, reiese clar din relatarea facuta de dvs. ca in prezent va confruntati cu o ptoza palpebrala bilaterala (caderea pleoapelor superioare), afectiune survenita, probabil, ca efect natural al imbatranirii, prin pierderea tonicitatii muschilor care ridica pleoapele superioare si le tine deschise. Mai rar, ptoza parpebrala poate fi rezultatul unei leziuni sau boli, cum ar fi diabetul, miastenia gravis, accidentul vascular cerebral (AVC), toate aceste afectiuni putand deteriora functiile nervilor si muschilor. In cazul in care se produce o cadere brusca a pleoapei, fenomenul poate reprezenta semnul unui AVC sau al altei probleme acute, survenita la nivelul sistemului nervos. In general, o examinare atenta este necesara pentru a stabili daca o problema de sanatate mai serioasa este cauza ptozei palpebrale. Daca blefarospasmul care se manifesta de obicei la nivelul bratelor, antebratelor sau picioarelor este un fenomen inofensiv (foarte rar este simptomul unei boli nervoase sau musculare) si se poate atenua prin administrarea de valeriana (3x1 capsule pe zi), masarea blanda a pleoapei afectate cu putin ulei de musetel sau coriandru si administrare de calciu, magneziu si, in special potasiu, in schimb, ptoza palpebrala trebuie solutionata prin interventie chirurgicala (blefaroplastie), procedura care are loc de obicei sub anestezie locala si consta in scurtarea muschiului ridicator al pleoapei, indepartarea excesului de piele sau tesut adipos de pe pleoapele superioare si inferioare. Cazurile usoare se pot trata uneori prin chirurgie laser, care reduce suprafata pielii si muschilor fara sa ii taie.
Nu exista tratament naturist pentru ptoza palpebrala, indiferent cat de mult ar incerca cineva sa va convinga de contrariu. Sa auzim numai de bine!

"Caut produse naturiste pentru fluidizarea sputei"
(Raspuns pentru CAROLA - Oradea, F. AS nr. 832)


In cazul in care medicatia prescrisa nu a avut randamentul dorit, se poate incerca rezolvarea situatiei printr-un tratament naturist compus din doua categorii de remedii: cele fluidifiante ale secretiilor bronsice si cele care exercita excitatia centrilor respiratiei si, in consecinta, inervatia musculaturii bronchiale care faciliteaza expectoratia. Produsul Expectorante V ("Plantavorel") contine principiile mai sus amintite, sub forma de pulberi vegetale din floare si radacina de ciubotica-cucului, iarba de rostopasca, iarba mare, uleiuri volatile de pin si cimbru, si favorizeaza fluidizarea sputei si eliminarea ei, calmand tusea si fluidizand secretiile bronsice, fiind indicat in afectiuni respiratorii acute sau cronice, in special in faza de coctiune. Cu actiune puternic expectoranta, dar si stimulanta a centrilor respiratorii din bulbul rahidian, puteti folosi remedii precum cerentelul, isopul, mugurii de pin sau brad, ienuparul, ridichea neagra, la care se asociaza inhalatiile cu ulei de brad alb. Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57

"Am un chist vaginal care sangereaza"
(Raspuns pentru ELENA - Bucuresti, F. AS nr. 828)


D-na Elena, va pot spune si confirma cu documente medicale ca, de-a lungul anilor, foarte multe femei s-au vindecat de chist vaginal sau de chist ovarian prin tratamentele recomandate la cabinetul si farmacia naturista "E-lite Nutritia" din Deva. Putem spune ca ne-am "profilat" pe afectiuni ginecologice, iar tratamentele recomandate, dar mai ales produsele preparate de noi au un succes enorm, atat in tara, cat si in strainatate. Astfel ca va recomand un tratament complex, intern si extern, din produse naturiste: Intern: echinacea, zmeur, thuya, cretisoara + traista-ciobanului + coada-soricelului, lemn-dulce, astragalus, Boswelia, Mabelle, Kamayani, Rhecure. Extern: Ovule ginecologice "Superforte". Ovulele contin: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte de catina, musetel, urzica, sunatoare, galbenele, tataneasa, salvie, mumio si argila.
Au efect antimicotic, antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, regleaza pH-ul, ajuta in sterilitate, cicatrizant in rani pe colul uterin. Sunt benefice, de asemenea in: anexite, fibroame, salpingite, vaginite si infectii urinare. Se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

"Sufar de hemoragie superioara digestiva si nu vreau sa ma operez"
(Raspuns pentru NEAGOE CONSTANTIN, F. AS nr. 829)


Pentru afectiunea dvs., tratamentele naturiste si homeopatice sunt foarte eficiente. Aveti insa grija si la dieta, deoarece bauturile si alimentele acide, condimentele si grasimile va impiedica vindecarea. Tratamentul consta in produse naturiste si homeopatice care, in concentratiile adecvate, opresc hemoragiile si aduc vindecarea. Tratamentul dureaza cel putin 3 luni, dupa care se schimba schema de tratament: Intern: traista-ciobanului, obligeana, ulei de primula + E, Probiotic, argila, Bioent, lucerna, arnica CH9, Form. 19 dr. Jurj. Extern: supozitoare fitoapicole "E-lite" care au efect antihemoragic, antiinflamator, antitumoral, regleaza pH-ul atat pe colon, cat si pe tubul digestiv. Acestea se prepara in farmacia "E-lite Nutritia".

"Am o tumora epitelizata la san"
(Raspuns pentru T. R. - Bucuresti, F. AS nr. 829)


Pentru aceasta afectiune va recomand sa incepeti un tratament antitumoral naturist, atat intern, cat si local. Dieta este cea mai importanta pentru a obtine rezultate rapide. Astfel, incercati sa eliminati din alimentatie carnea, grasimile, fainoasele, condimentele si alimentele prajite. Optati pentru o dieta bogata in fibre, enzime, oligoelemente, vitamine si minerale, obtinute din cruditati. Ca tratament, va propun o combinatie din produse naturiste: Intern: Indol 3 - Carbinol, Thuya, Picatura Brs, iarba mare, Tonic imunitar "E-lite", contur, coacaz negru, bio-vital orz. Extern: unguente Favisan 1, 2, 3. Se aplica zilnic din 2 in 2 ore, incepand cu unguentul Fav. 1, apoi 2, apoi 3; cataplasme cu argila.