"Alchimistii trip-hop-ului" in Romania - THIEVERY CORPORATION

Dana Ene
"Suntem siguri ca la Bucuresti va fi foarte tare!" Si-a fost!

Pe 15 octombrie a.c., trupa americana Thievery Corporation a concertat pentru prima data in Romania. Prezenta in formula "completa": Rob Garza si Eric Hilton, fondatorii si totodata membrii trupei, au fost insotiti de inca 11 muzicieni de nationalitati diferite, atat solisti vocali, cat si virtuozi ai instrumentelor traditionale indiene si sud-americane, reusind sa ofere publicului roman un show de zile mari. Inaintea concertului, ei declarau: "Vor fi si parti mai linistite, dar vom ajunge si la punk-rock. Nu cred ca va putea sa ramana cineva pe scaun! Am mai fost in turneu prin Europa de Est, dar, din pacate, nu am ajuns pana acum in Romania. Suntem siguri insa ca la Bucuresti va fi foarte tare!". Si-a fost!
Concertul s-a desfasurat intr-o Sala a Palatului arhiplina (un loc oarecum nepotrivit genului muzical promovat), si a inceput in jurul orei 21.00, cu o scurta prezentare video a proiectului World Food Programme - "25 cents to fill the cup" (25 de centi pentru a umple o farfurie), care a avut ca scop atragerea atentiei asupra pericolului pe care foametea il reprezinta la nivel global. Rob Garza este implicat activ in acest proiect. "Foamea este o nevoie elementara, extrem de importanta, care nu cunoaste granite. Acoperirea acestei nevoi este esentiala, mai ales daca vrem sa facem progrese semnificative pe plan umanitar si in domeniul sanatatii, al educatiei si al dezvoltarii economice", declara el intr-un interviu. Artistul a vizitat pana in prezent locatiile operationale WFP din Sudan, Kenya si Nepal. "Compasiunea pentru cei infometati pare a fi universala... Totusi, foametea si saracia pe care le-am vazut in timpul calatoriilor mele cu WFP raman necunoscute pentru majoritatea oamenilor ce traiesc in lumea dezvoltata. Este dificil sa iti inchipui aceste imagini, daca nu ai fost acolo in persoana". Convins de misiunea lui, Rob Garza a incercat sa atraga si publicul roman in aceasta campanie nobila, proiectand pe ecranul salii imagini cu copii infometati, care vor sa devina doctori, invatatori sau piloti. Dupa ce filmuletul a luat sfarsit, si-au facut aparitia pe scena cei doi DJ, alegand ca piesa de deschidere "Sound the alarm", fiind urmati la scurt timp si de instrumentisti. Daca la primele doua melodii, cei mai multi spectatori au incercat cu greu sa stea cuminti pe locurile lor, atatati de miscarile unduitoare (pe acordurile muzicii de sitar) ale Jasminei, o frumoasa dansatoare de origine texana, imbracata intr-o tinuta exotica, incet, incet, ei au capatat curaj si s-au ridicat in picioare, dansand dezlantuit printre randuri sau chiar la locurile lor. A urmat un concert extraordinar, condus de la pupitru de cei doi "magicieni", Rob Garza si Eric Hilton, si piperat cu acorduri de chillout, dub, reggae, lounge, acid jazz si bossa nova. Solistii, sapte la numar, trei baieti si patru fete, s-au succedat la microfon, cantand cate doua, trei melodii, pana la finalul concertului. Basistul Ashish Vyas (Hash) a cantat si dansat in picioarele goale, iar Rob Myers, in mare forma, a cantat cand la sitar, cand la chitara.
Sista Pat, cea mai varstnica membra a trupei, imbracata intr-o rochie orientala, cu parul impletit in codite ce atingeau aproape pamantul, a cantat si dansat cu foc, in vreme ce franco-new-yorkeza Loulou a cantat in limba franceza melodii melancolice, iar argentinianca Natalia Clavier, imbracata intr-o rochita cu floricele, posesoarea unei voci extrem de suave, a fost o aparitie aproape ireala.
Mexicanul Frank Orrall, care a sustinut aproape intreg concertul la percutie, a trecut si el la microfon si a cantat "The Heart's a Lonely Hunter" si "Marching the Hate Machines", ba chiar a si alergat o tura in jurul scenei. O alta solista a fost brazilianca Princess Karina, care a instigat publicul sa cante alaturi de ea melodia "Pueblo Unido", fiind putin dezamagita de raspunsul oarecum anemic al acestuia. Tot de pe noul album, "Radio Retaliation", lansat pe 23 septembrie a.c, cei de la Thievery Corporation au mai cantat melodiile "Hare Krishna" si "33 degrees".
Duo-ul format din Zebo si Roots, originari din Washington DC, care canta si se imbraca in stil jamaican, a fost de-a dreptul incendiar.Cei doi nu au uitat sa-l besteleasca pe George Bush, marcand inca o data pozitia trupei fata de evenimentele politice actuale si initiativele luate de catre administratia Statelor Unite ale Americii. De altfel, piesele "Revolution Solution" sau "The Richest Man in Babylon", prezente si in concert, au versuri cu puternica incarcatura sociala si politica.
La finalul concertului, muzicienii au dat un bis de 30 de minute, iar la ultima melodie, le-au invitat pe fetele din sala sa danseze pe scena, alaturi de ei. Desi refractare la inceput, ele au acceptat in cele din urma oferta si s-au dezlantuit alaturi de artisti.
Pe intreg parcursul concertului, pe un ecran aflat in spatele trupei au rulat imagini cu un puternic mesaj politic si social: soldati inarmati, oameni raniti, manifestatii, copii subnutriti, dar si yoghini si calugari budisti.

ISTORIC

Trupa Thievery Corporation s-a format in vara lui 1995, in Washington, si a fost alcatuita initial din Rob Garza si Eric Hilton. A devenit cunoscuta in anul 1996, cand una dintre piesele lor a fost inclusa pe compilatia renumitilor DJ si producatori Kruder & Dorfmaister. Refuzand inca de la debut incadrarea intr-un anumit tipar, Rob Garza si Eric Hilton au preferat sa-si redefineasca si sa-si reinventeze permanent stilul, adaugand filonului trip-hop si acid jazz, elemente de muzica braziliana, jamaicana si indiana. In scurt timp, Thievery Corporation a reusit sa se impuna pe scena de profil, show-urile live electrizante aducand duo-ului din ce in ce mai multi fani. Pana acum, Thievery Corporation a lansat 5 albume, 5 compilatii, 16 single-uri, precum si piese incluse pe coloanele sonore ale filmelor "Garden State" si "Vanilla Sky". Trupa a reusit sa atraga atentia publicului nu doar prin originalitatea stilului muzical si a show-urilor spectaculoase, ci si datorita versurilor cu un puternic mesaj social sau politic. In septembrie 2005, trupa a participat la concertul "Operation Ceasefire" (Operatiunea incetarea focului), avand ca scop incetarea razboiului din Irak. Printre cei mai celebri colaboratori ai lor ii putem enumera pe Bebel Gilberto, Norah Jones, Seu Jorge si Hooverphonic, iar pe albumul "Versions", din 2006, au o melodie in colaborare cu Damian Draghici - "Habanos Days".

Foto: Emagic Entertainment - George Popescu (1)
si Gabriel Olteanu (2)