Vaporii impotriva tusei
* Inhalati aburi calzi. Varsati apa clocotita intr-un vas si aplecati-va deasupra lui, invelindu-va capul cu un prosop, ca sa creati o mica sauna. Asteptati cateva minute ca sa nu va ardeti fata. Inhalatiile cu vapori calzi fluidifica secretiile plamanilor. Si la farmacie gasiti solutii pentru inhalat, foarte eficiente.
* Inhalatie cu lamaie. Puneti la fiert 750 cl de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei aromat de lamaie. Aplecati-va capul peste vas si inhalati aburii. Se repeta de trei ori pe zi.
* Ulei aromat de eucalipt sau pin. Pentru ca inhalatiile sa fie si mai eficiente, adaugati in apa fierbinte cateva picaturi de ulei aromat de eucalipt sau pin. Eucaliptul poseda virtuti antibacteriene, in vreme ce uleiul de pin actioneaza ca un expectorant.
* Bransati un aparat de umidificare in dormitor, inainte de a va culca, pentru ca aerul sa devina mai umed. Respectati instructiunile de utilizare, privind intretinerea aparatului, pentru a evita acumularea de bacterii ori mucegai.
* Umidificator cu ultrasunete. Folosirea lui e recomandata cu prioritate, in cazul cand faceti bronsite in mod repetat. Aparatul emite vapori reci. Lasati-l sa functioneze zi si noapte, ori de cate ori va aflati in spatiul respectiv.
Bauturi si alimente benefice
* Ardeii iuti, sosurile picante de tip Tabasco si mancarurile cu piper proaspat macinat fluidifica mucozitatile si faciliteaza expectoratia.
* Beti multa apa. Pentru a expulza cat mai rapid mucusul, beti cel putin 8 pahare de apa pe zi.
* Evitati alcoolul si cafeaua. Deshidrateaza organismul si ingroasa mucozitatile.
* Laptele este interzis? Unii specialisti considera ca prezenta cazeinei din lapte stimuleaza producerea de mucus din aparatul respirator si intestin. Nu e deci recomandabil sa fie baut in caz de bronsite. Altii sustin, dimpotriva, ca nu exista nici o legatura intre lapte si mucus si ca lipsa laptelui in alimentatie duce la carenta de calciu, care scade rezistenta la boli.
Infuzii de plante
* Captalanul, planta folosita in mod traditional pentru prepararea siropului de tuse, are virtuti expectorante. Contine saponine care inmoaie mucozitatile, precum si un mucilagiu gelatinos care calmeaza mucoasele iritate. Puneti la fiert o cana de apa, trageti-o deoparte cand clocoteste si adaugati 2 lingurite de flori uscate de captalan. Lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati bine (planta contine niste firisoare iritante pentru gat) si beti trei cani pe zi.
* Cimbrul. Are efect extrem de puternic in lichefierea secretiilor. Se recomanda in caz de bronsita acuta. Opariti 2 lingurite de planta uscata cu o cana de apa, lasati sa se infuzeze, apoi beti-l cat mai fierbinte, indulcit cu miere de salcam. Se beau 3-4 cani pe zi. Pentru o si mai buna eficienta, combinati cimbrul cu isop, arin, patlagina sau angelica.
* Nalba. Calmeaza rapid iritatiile gatului si ale cailor respiratorii in general. Se prepara o infuzie cu o lingurita de frunze si flori uscate, la o cana de apa. Se in- fuzeaza 10 minute. Se beau patru cani pe zi.
* Iedera taratoare, silnic. Stimuleaza puternic bronhiile, care au adesea dificultati sa elimine secretiile. Se infuzeaza o lingurita de frunze uscate cu o cana de apa, vreme de 10 minute. Se beau trei cani pe zi.
* Mirtul. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate oparite cu o cana de apa. Se infuzeaza 10 minute. Doua cani pe zi sunt suficiente pentru a vindeca bronsita, in mai putin de o saptamana. Dezinfectant si balsamic, mirtul se recomanda in bronsitele cronice sau acute. Este mentionat inca din Vechiul Testament pentru virtutile sale.
* Macerat de usturoi. Puternic antiseptic pulmonar, usturoiul este eficient si in bronsitele acute sau cronice. Se administreaza sub forma de alcoolatura preparata din bulbii proaspeti. Se curata 50 g catei de usturoi si se pun la macerat in 500 ml alcool (tuica de fructe sau vodca), vreme de 3-4 saptamani. Se iau 20-30 de picaturi de doua ori pe zi. Tratamentul este recomandat si in caz de hipertensiune.
ALTE REMEDII
* Antibiotice vegetale. Echinacea, propolisul si usturoiul combat bronsita si stimuleaza sistemul imunitar. Luati de trei ori pe zi o lingurita de tinctura de echinacea si o lingurita de tinctura de propolis, dizolvate in apa fierbinte. In plus, mancati un catel de usturoi crud, de doua ori pe zi. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 10 zile.
* Sirop de ridichi cu miere. Are efect puternic expectorant, favorizand evacuarea mucozitatilor din bronhii. Luati o ridiche neagra usturatoare, curatati-o de coaja si bagati-o in mixer pentru a obtine o pasta. Puneti-o intr-un borcan, turnati deasupra un strat de miere alba de salcam, puneti capacul si lasati produsul la macerat vreme de 15 zile. E suficient sa luati 3-6 linguri de sirop pe zi, pentru a scapa de bronsita.
* Frectii si comprese pe torax. Se fac cu ulei de masline cald, in care se pot adauga picaturi de ulei aromat de lavanda sau salvie.
* Sarurile lui Schuessler. Imediat ce se declara boala, luati Ferrum phosphoricum. In caz de agravare a simptomelor, luati si Kalium bichronicum si Natrium muriaticum.
* Usturoi in lapte. Puneti 2 catei de usturoi intr-un ibric cu o cana de lapte rece. Puneti vasul pe foc mic si lasati sa fiarba zece minute. Beti lichidul fierbinte. Usturoiul este un aliment respirator prin excelenta. Uleiul esential pe care-l contine are virtuti antiseptice si expectorante, iar substantele sale sulfuroase dezinfecteaza plamanii.
* Cataplasme cu otet de mere pe piept. Compus din apa si acid acetic, saruri minerale, oligoelemente, pectina si betacaroten, otetul de mere este vestit inca din antichitate pentru puterea sa de a degaja caile respiratorii superioare - nasul, gatul, sinusurile - si pe cele inferioare - bronhiile si plamanii.
* Acupunctura. Se face apel la punctele situate pe meridianele plamanilor, ale stomacului si fierei.
* Homeopatie. In caz de criza brusca de bronsita, se administreaza Bryonia. In caz de temperatura se ia Aconit. Daca mucozitatile sunt compacte si greu de eliminat se ia Kalium bichr. In schimb, daca tusea e seaca, mucozitatile fluide si verzi, se ia Pulsatilla.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
* Nu fumati. Este mijlocul cel mai sigur pentru a preveni bronsita cronica. Evitati, de asemenea, locurile cu fum de tigara si rugati-va amicii fumatori sa se abtina in prezenta dvs.
* Purtati o masca de protectie, daca la locul de munca sunteti expusi unei cantitati sporite de fum, praf, rumegus sau alti poluanti susceptibili de a provoca suferinte ale cailor respiratorii.
* Spalati-va cat mai des pe maini si evitati sa le duceti la fata, mai ales daca ati intrat in contact cu o persoana bolnava. Veti limita riscurile bronsitei virale.
* Curatati-va sistematic nasul si sinusurile cu ajutorul unei solutii saline, pentru a impiedica alergenii si agentii infectiosi sa patrunda in plamani.
IMPORTANT!
Nu luati niciodata sirop contra tusei in caz de accese de tuse umeda (incarcata de mucozitati). E foarte important ca bronhiile sa expulzeze aceste materii imunde. Preferati un sirop expectorant, preparat anume pentru a fluidifica mucusul si pentru a degaja caile respiratorii! Si nu uitati sa beti cat mai mult, pentru a lichefia mucusul. Mai ales bauturi fierbinti.
Cand sa consultati medicul?
Apelati doctorul de familie, daca bronsita pe care o aveti va impiedica sa dormiti sau sa va duceti la bun sfarsit activitatile cotidiene, daca aveti febra sau scuipati sange, daca eliminati flegma verde sau galbuie. Bronsita da uneori in pneumonie. Consultati, de asemenea, medicul, daca bronsita se prelungeste prea mult sau daca recidiveaza.